Tu nie chodzi o to, czy młoda i piękna ;-), ale moim zdaniem, kolor skóry, nie powinien być zbyt agresywnie zmieniany. Oglądając zdjęcia w Waszych galeriach i nie znając prawdziwego koloru skóry tych osób, nie odnosimy się do prawdziwego odcienia skóry i w takim przypadku, obróbka wywiera na nas raczej pozytywne wrażenie. I ciekawi mnie postawione pytanie, czy aby Pani młoda na pewno jest zadowolona, czy po godzinie oglądania dzwoni do Was![]()
Może mi ktoś wytłumaczyć gdzie ja mam sprawdzić te procenty w kanałach w tej metodzie podatkowej ?
W ACR masz samplera - klikasz na skórze i u góry wyświetlają się zawartości kanałów RGB. W PS to samo tle, że wyświetlenie jest w palecie info. W PS można sobie zmienić rozmiar obszaru próbkowanego na większy np 5 x 5 average albo 11 x 11....
Procenty liczysz sobie sam
R * 0.81 = G
G*0.81 = B
Zmiany w ACR są trudniejsze :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dlaczego "nie wiadomo ile czasu"? Wiadomo 2-3 minuty. Czy by się chciało? To zależy od tego ile złotówek się na tym zarabia i ile zdjęć się oddaje.
Pluginy są fajne ale... kosztują. To samo można sobie zrobić samemu profilami lub akcjami.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-08-2010 o 17:47 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
No właśnie dla mnie w tym jest problem, że nie ma prawdziwego koloru skóry. Tak samo jak nie ma prawdziwego koloru. Dopóki nie masz drugiej osoby do porównania nie ma stałego koloru.
Przykład: zrób dziewczynę w nocy przy świecy, zrób dziewczynę nad górskim potokiem o zachodzie słońca i zrób dziewczynę w zielonych jarzeniówkach hipermarketu. Żeby doprowadzić do "normalnego" koloru skóry musisz ten kolor nienaturalnie zmieniać. Nasze oko szybko "przywyka" do np. zielonych warunków i już nam to nie przeszkadza, w rzeczywistości NATURALNYM i PRAWDZIWYM w tej sytuacji jest kolor zielonkawy, bo takie światło odbija ta twarz. O witrażach w niektórych kościołach już nie wspomnę...
Moja propozycja:
Fajny wątek. Sporo fantazji w obróbce, czasem zbyt dużo. Myślę jednak, że skóra nie może w każdym świetle, dla każdego człowieka wygladać tak samo. Skóra kobiety powinna wygladać ładnie, ale nie każda kobieta to Krzysia Drohojewska.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.