TAK, ciekły kryształ. Fajna sprawa, naprawde..Zamieszczone przez pazurek
Dokładnie, matówka jaśnieje po włożeniu baterii... DziwneZamieszczone przez pazurek
![]()
TAK, ciekły kryształ. Fajna sprawa, naprawde..Zamieszczone przez pazurek
Dokładnie, matówka jaśnieje po włożeniu baterii... DziwneZamieszczone przez pazurek
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Można taką siateczkę gdzieś dostać do 350D?
nie znam się, ale w modelach profi matówki się jednak wymienia, co może świadczyć, że rozwiązanie z D70 jest mało profesjonalne. Nie wiem, bo nie stosowałem - po prostu dumam.
Nie rozumiem, rozwiązanie z D70 jest genialne, jak chcesz, włączasz siatkę, jak nie chcesz - wyłączasz..
O obiektywach wiem prawie wszystko
jak pisałem - tylko się domyślam, ale gdyby to było takie dobre, to miałbyś to choćby w 5D czy 1Dmk2, czyli chyba nie jest..
A jak to jest zrobione, ze obraz staje się jaśniejszy po włożeniu baterii?
Czy to może przysłona bez prądu domyka się do jakiegoś roboczego położenia, gdzieś w połowie... ? wie ktoś? Bo też jak kiedyś zajrzałem w wizjerek D70, to się przestraszyłem.
nie chce namieszac, ale jesli dobrze pamietam, to pod wplywem przeplywajacego pradu wyswietlacz ktory znajduje sie w nikonach staje sie przezroczysty.. kiedy odetnie sie zrodlo zasilania, matowieje.. podobno nie ma w tym nic niezwyklego.. czysta fizyka i zasady przewodzenia.. czy cus.. pewnie chlopaki od fizyki lepiej to wytlumacza![]()
Czyli normalnie na matówce leży półprzezroczysty wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Rzeczywiście, coś w tym jest chyba, bo niektóre te wyświetlacze tak działają...Zamieszczone przez Czacha
Może ktoś potwierdzić taką konstrukcję matówki w Nikonach?
(AFAIR D100 tez ma możliwość wyświetlenia siatki)