Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

No właśnie cholera byłem na imprezie i zostawiłem STO-FEN a dużo by mi pomogl naprawde - zebym wiedział , za az tak bedzie pojechałbym specjalnie po niego.To wszystko przez alkohol - kurde chyba przestane albo na imprezki smigac albo pic a to tylko po to by foty lepsze byly - coz za poswiecenie
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 12-11-2005 o 14:09
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Polar nie zmniejszy odbić od powierzchni metalowych.
    owszem zmniejszy ! w szcegolnosci od szyb ale od karoserii tez!
    Popieram Muflona z szerokim kątem.
    ja tez

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    owszem zmniejszy ! w szcegolnosci od szyb ale od karoserii tez!
    Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
    wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
    nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia
    Ale również zabierze znaczną ilość światła tak potrzebną w takiej sytuacji.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie znaczna tylko z tego co pamietam 1/3 EV

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli spolaryzujesz na maxa to niestety dużo, dużo więcej.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Polar zniweluje niepotrzebne odbicia z szyby i części karoserii, a to co ma błyszczeć będzie błyszczeć np. felgi.
    Niestety w takich warunkach zmniejszy na tyle światło że zdjęcia mogą wychodzić poruszone dlatego albo wspomniany monopod + IS albo pierwszy lepszy statyw i dużo cierpliwości
    Co do lampy to można próbować nią doświetlić zdjęcie choć osobiście uważam że to nie za dobry pomysł

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

polar na dziendobry zabiera 1EV (połowę światła).

co do metalu, zgoda, trochę polar wycina, ale istotnie mniej niż od niemetalu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to moze na koniec cytat z wikipedi precyzujacy wszstkie wady i zalety polara
    Cytat Zamieszczone przez http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_%28fotografia%29

Filtr polaryzacyjny - jak sama nazwa wskazuje - polaryzuje on światło. Efekt dla fotografii jest taki, że redukuje on wpływ światła rozproszonego w atmosferze w przypadku fotografowania nieba. Niebo staje się bardziej niebieskie, a chmury pozostają białe (jest to efekt podobny, choć nie identyczny, jak działanie filtru czerwonego w przypadku fotografii czarno-białej). Pozwala on również na zwiększenie nasycenia barw powierzchni matowych (np. zieleni roślin, bądź kolorów tkanin) w słoneczny dzień. Filtr najmocniej działa, gdy obiektyw skierowany jest pod kątem 90 stopni od kierunku padania światła. Z tym wiąże się również jedna z niedogodności polaryzatora - w przypadku obiektywu szerokokątnego może być widać, że np. część nieba jest wyraźnie bardziej (lub mniej) niebieska niż reszta. Główną wadą polaryzatora jest to, że zabiera on część światła (zwykle około 1 - 1.5 EV (wymaga o 1 do 1.5 większej przysłony)).

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów