Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??

Witam po dłuższej nieobecności.
    Mam następujące pytanko:
    Jak zrobić poprawnie foty w następujących warunkach i na co szczególnie zwrócić uwagę??
    1.Duża hala
    2.Zmienne światło (częsty jego niedobór)
    3.Odbłyskujące powierznie (również chromy)

Chodzi mi o to, iż ostatnio byłem na Warsaw International Motor Show 2005 i robiłem sobie troche fot.
    Nie uważam sie za speca( w dziedzinie foto) ale napewno wiem wiecej od laika .
    Sprawa wygląda nastepująco - okazało się, iż wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.
    czasem też i srebrne auto ciezko sfocic ucze sie i zdobywam doswiadczenie (cykałem nie raz na różnych nastawach z róznym efektem)
    Miałem do dyspozycji 350D + tamrona i Kita + 580ex(niestety zapomnianiałem stofena który wiele by mi pomógł w niektórych sytuacjach.
    Prosze o rady i podpowiedz.
    Napewno później sobie przetrenuje.
    Wielkie dzieki.
    Jeszcze jedno robiłem zazwyczaj na 1/40-60 f4-5.6 iso 400

PS:
    całę życie człowiek sie uczy
    5D + L

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Żeby zniwelować odblaski trzeba użyć filtra polaryzującego, który zmniejszy ilość światła dlatego będzie potrzebny statyw który będzie ci skutecznie utrudniał życie stawiałbym na naturalne oświetlenie bez lampy wtedy zdjęcia ładniej wychodzą. Co do doboru odpowiedniej ekspozycji to nie jest już takie proste, zależy to od konkretnych warunków, trzeba nieustannie korygować ustawienia

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A mi sie wlasnie wszystkie te blyski podobaja i polara nie używam. Nie wiem czy "poprawne" ;-), ale u mnie na stronie sa fotki z salonu w Genewie w 2004: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/2/index.html i 2005: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/6/index.html roku. Generalnie podstawa to szeroki kąt - 17-40 z cropem było jak w sam raz, a do detali przydaje się 70-200 (jednak jakoś tych detali specjalnie dużo nie mam). Do tego ISO800 (masz 350D, o szumy nie musisz się martwić), Av, f/5.6 (albo więcej, generalnie 1-2 działki ponad pełną dziurę) i jedziesz. W zależności od oświetlenia kontroluj histogram, może być potrzebna lekka korekcja +/-.

Edit: aa nie doczytałem. Oczywiście bez lampy

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Świetne auta i świetne zdęcia Muflon. Robią wrażenie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Płock

Domyślnie

NO tak bez lampy to nie było szans - kilka miejsc było takich gdzie moze bez dopałki udałoby sie a tak lipa.Statyw odpadał za dużo kąbinacji w takim miejscu każdy sie pcha no chyba że 2 statywy jeden pod aparat a drugi do rozpędzania towarzystwa i torowania sobie dogodnego miejsca .A jeśli jest tak licho ze światłem i z reki trzeba strzelać to jest jakies lekarstwo, zeby jakoś dostatecznie wyszło z palnikiem??
    W Genewie widać lepiej sie staraja i nie oszczedzają na oświetleniu
    Widać to po czastach jakie miałeś Muflon 1/119 przy ISO 400 - chyba nieosiąbalne w żadnym mijscu w wawie - no chyba, że w toalecie
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 12-11-2005 o 13:43
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    A jeśli jest tak licho ze światłem i z reki trzeba strzelać to jest jakies lekarstwo,
    monopod +IS

Miasto
    Płock

Domyślnie

Pewnie ten IS najlepiej z F2.8 :-D niesttety nie mam w planach narazie zakupów tego typu może za jakiś czas monopod.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Polar nie zmniejszy odbić od powierzchni metalowych.

Popieram Muflona z szerokim kątem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Płock

Domyślnie

Sam zauwazyłem iż znacznie lepiej na szerokim jest (kita zapiąłem) odblaski są super ale chodziło mi o odblaski flasha i efekt taki ,iż auto do połówy wychodzi przepalone a później niedopalone i tło małowidoczne - walczyłem z tym troche i cosik przebrałem - ale mało mnie to satysfakcjonuje dlatego pytam czy da się coś w takich sytuacjach zaradzić bez wydawania 5K na L-ke i monopoda za 500zl mając dobrą lampe!
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jakis gadzet załóż na flesza.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów