Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Zamiana Pentaxa k-x na ?

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Zamiana Pentaxa k-x na ?

ja w temacie, mam zamiar zmienic system najchetniej na Canona ewentualnie na nikona... w Pentaxie denerwuje mnie rynek wtorny jak i pierwotny... dostepnosc szkiel jest ograniczona a na zamowione czeka sie po kilka tydz;/ o uzywkach nie wspomne bo 3/4 jest prawie nie do zdobycia

w P brakuje mi rowniez podswietlonych punktow af niby nic wielkiego ale jakies takie przyzwyczajenie z sony;] no i w mroku/ciemnosciach bez doswietlenia nie ma szans na zlapanie ostrosci (szybkosci i celnosc af tez jest odrobine niezadowalajaca) ale na tej polce cenowej chyba nie znajde nic co bez doswietlenia bedzie lapalo af;]

zalezy mi na nowym / uzywanym na gw lustrze, kiedys zastanawialem sie nad 450d ale chyba jednak jest juz dosc spora oznica miedzy nim z P, z N wpadl mi w oko d5000, a C sam nie wiem co bym konkretnie chcial dlatego pytam, dobrze by bylo gdyby w miare mozliwosci malo szumial, krecenie filmow nie jest wymogiem, najwazniejsze to jaknajlepszy af, (dostepnosc szkiel i reszty gratow w C i N sa podobne wiec to mnie nie martwi) co byscie polecili, na oco zamienic kixa lub sprzedac go i co kupic ?(kix w dual kicie)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    zalezy mi na nowym / uzywanym na gw lustrze, kiedys zastanawialem sie nad 450d ale chyba jednak jest juz dosc spora oznica miedzy nim z P, z N wpadl mi w oko d5000, a C sam nie wiem co bym konkretnie chcial dlatego pytam, dobrze by bylo gdyby w miare mozliwosci malo szumial, krecenie filmow nie jest wymogiem, najwazniejsze to jaknajlepszy af, (dostepnosc szkiel i reszty gratow w C i N sa podobne wiec to mnie nie martwi) co byscie polecili, na oco zamienic kixa lub sprzedac go i co kupic ?(kix w dual kicie)
    D5000 nie ma śrubokręta, więc odpadają Ci tańsze szkła w N. Jeśli N to bym celował w D80/90...
    K-x akurat mało szumi, więc lepiej raczej nie będzie.
    Jeśli chcesz w puszce dobry AF w dobrej cenie, to poszukaj używanej 40D. Da radę trafić sztukę z gwarancją, bo jeszcze do niedawna była w sklepach. Na prawdę dobra pucha za te pieniądze.

Domyślnie

ja sie zastanawialem miedzy c450d a nd5000 i mam 450d ale gdyby nie brak gotowki i dobra promocja na 450d to kupil bym d5000. mimo wszystko 450-tka fajny sprzęt, ale zmieniac k-x na 450d to chyba nie ma sensu, ewentualnie na cos xxD
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Koledzy powyżej dobrze radzą.
    Miałem kiedyś Pentaxa K200D - czyli prawie to samo co Ty masz i wymieniłem na 40D.
    Zamiana była bardzo dobrym pomysłem. AF znacznie lepszy. Szumy tez mniejsze przy wysokim ISO. Cena 40D jest teraz bardzo niska w porównaniu z tym co ta pucha potrafi.
    Ewentualnie można się zastanowić nad 30D, ale raczej nie brałbym nic ze segmentu XXXd a nikona też albo D80/D90 minimum, przy czym D80 szumi znacznie bardziej niż 40D.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    D5000 nie ma śrubokręta, więc odpadają Ci tańsze szkła w N. Jeśli N to bym celował w D80/90...
    K-x akurat mało szumi, więc lepiej raczej nie będzie.
    Nikon D80 to CCD, szumi dużo bardziej jak K-x.
    D5000 i D90 mają CMOS i sumy zbliżone do K-x.
    Canon 450D to CMOS, ale mimo wszystko też szumi ciut bardziej jak D5000 czy D90.
    Wszystkie Nikony mają diodę wspomagania AF.
    I tak ogólnie wydaje mi się, że nawet bez tego wspomagania dobrze radzą sobie z AF przy kiepskim oświetleniu.
    Na 100% dużo lepiej jak tanie Sony czy Olympus.

Domyślnie

ehh no d90 fajny ale niestety musial bym jeszcze sporo doplacic

zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;] musze sie chyba z tym przespac... duzo tych tanich szkiel N potrzebuje srubokreta? nie znam za dobrze ich systemu i nawet nie wiem ktore nie maja wlasnego silnika;/

Domyślnie

ehh no d90 fajny ale niestety musial bym jeszcze sporo doplacic

zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;]
    d5000 vs 40d
    Win 40D
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zastanawiam sie teraz glownie d5000 vs 40d ;]
    Czyli zastanawiasz się nad okrojonym body entry level (D5000), a puchą dla zaawansowanych amatorów, czy wręcz półprofesjonalną (40D)...

Domyślnie

zastanawiam sie bo 40d raczej ciezko jest dostac z malym przebiegiem w dodatku na gw...;/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zastanawiam sie bo 40d raczej ciezko jest dostac z malym przebiegiem w dodatku na gw...;/
    Na Allegro są od 3k przebiegu... A gwarancja to mus? Po gwarancji sprzęt jest do śmieci? Najczęściej pada migawka, która jest wymieniana gratis niezależnie od gwarancji, tylko od przebiegu. A jeśli pada coś innego to zazwyczaj i tak po gwarancji. ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów