Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: 50mm 1,4 sigma vs Canon 85mm 1,8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Skoro 85/1.8 ma taki mega AF to czemu jest cały wątek poświęcony problemami z nim?
    Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Mój 85 zawsze ostrzy idealnie w punkt, niestety te obiektywy mają jedną dla mnie sporą wadę, w okolicach pełnego otworu aberrują
    Ani jedno, ani drugie to nie reguła. Miałem to szkło na 400D, to dość aberrował (choć gdzieś wyczytałem, że tak właściwie w przypadku tego szkła to nie jest aberracja, tylko inaczej się to nazywa) i miał front focus przy ostrzeniu mniej więcej na odległość, gdy cała postać była w kadrze. Ciaśniej było ok. Na 5D jest igła, pod każdym względem.
    Natomiast jest mnóstwo osób, które są zachwycone tym szkłem na cropie. Wszystko zależy od egzemplarza, ale jak się trafi, to jest to genialne szkło.

Domyślnie

Do 50D brałbym zdecydowanie 50/1.4
    IMHO lepszy bokeh, lepsze światło, ogniskowa do portretów w sam raz na APSC. No a problemy z BF/FF o ile takowe wystąpią zawsze można skorygować w korpusie!
    pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    ...(choć gdzieś wyczytałem, że tak właściwie w przypadku tego szkła to nie jest aberracja, tylko inaczej się to nazywa)
    wierz mi to jest aberracja

Ja zdecydowanie częściej do portretów używam 100/2.8 macro (to jest genialne szkło)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Moim zdaniem 100 macro (bez L) niezbyt ładnie oddaje nieostrości.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów