Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 350D/rebel xt widoczne artefakty kompresji w RAW

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie 350D/rebel xt widoczne artefakty kompresji w RAW

Witam
    Przeszukałem forum aby znalezć opis podobnej przypadłości i nie znalazłem nic.
    Problem polega na tym ze w RAW widać przejścia tonalne tak jakby była dość silna kompresja. Ale nie zawsze. Czasami tego nie ma. ZauwaZyłem to kiedyś (już miałem wyciągnietego jpega) i pomyślałem że przy zapisywaniu się sypnąłem. Ale wczoraj po powrocie z airshow , po zrzuceniu całej zawartości na hdd zacząłem przeglądać i zdziwko mnie złapało...
    Wygląda to tak jakby była silna kompresja zastosowana w RAW i to mnie dziwi. Myślałem że przy niższych czasach się to pojawia ale wieczorkiem jeszcze fociłem i nic nie było (a czasy były dużo niższe) więc o co chodzi?
    Czy wgrać firmware 1.0.1 (pierwszy) czy jak? Wina karty (sandisk 2GB ultraII)? Macie jakieś pomysły?
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W RAW nie stosuje się żadnej kompresji, to surowy zrzut, nie obraz. Takim się staje dopiero w raw konwerterze. Jakiego programu używasz do konwersji? Problemu upatrywałbym w ustawieniach konwertera bądź w nim samym.
    C-F-K - forever

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Do konwersji używam canonowskiego zoombrowsera. Nigdy nic w nim nie zmieniałem a dawniej wszystko bylo ok. Ale co ciekawe jak powiększe zdjęcie na ekraniku to przy dużej różnicy tonalnej też widać (tak mi się wydaje) tą kompresje.
    W aparacie mam firmware ten co można z niego wydusić ISO 3200 i wskazać ilość klapnięć. Może tutaj być problem??
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i mam cię
    W zoombrowserze oglądasz podgląd jpeg zaszytego w RAWie. Jeżeli masz ustawienie formatu pliku w aparacie na RAW+jpeg niskiej jakości, to może być widać atrefakty.
    Do konwersji RAW służy w EOS Utility D.P.P.
    Z zoombrowserze zaznaczasz RAWA, klikasz prawym przyciskiem myszki i zaznaczas "Process RAW images by Digital Photo Proffesional" lub otwierasz RAWy bezpośrednio z poziomu DPP.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Canon 350D, to leciwa już konstrukcja z 2005 roku. Wtedy w RAWie zaszywano do podglądu jpeg niskiej jakości bez względu na wybrany rodzaj formatu zapisu, by całkiem sporo będących w użyciu wolnych komputerów otwierało sprawnie podgląd RAWA.
    Wszak jak sama nazwa wskazuje browser-przeglądarka.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 02-08-2010 o 06:41 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    W RAW nie stosuje się żadnej kompresji,
    Gwoli ścisłości - stosuje (dlaczego by się pliki wielkością od siebie różniły ?), tyle że w Canonie (w odróżnieniu od przynajmniej niektórych Nikonów) bezstratną.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    No i mam cię
    W zoombrowserze oglądasz podgląd jpeg zaszytego w RAWie. Jeżeli masz ustawienie formatu pliku w aparacie na RAW+jpeg niskiej jakości, to może być widać atrefakty.
    Do konwersji RAW służy w EOS Utility D.P.P.
    Z zoombrowserze zaznaczasz RAWA, klikasz prawym przyciskiem myszki i zaznaczas "Process RAW images by Digital Photo Proffesional" lub otwierasz RAWy bezpośrednio z poziomu DPP.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Canon 350D, to leciwa już konstrukcja z 2005 roku. Wtedy w RAWie zaszywano do podglądu jpeg niskiej jakości bez względu na wybrany rodzaj formatu zapisu, by całkiem sporo będących w użyciu wolnych komputerów otwierało sprawnie podgląd RAWA.
    Wszak jak sama nazwa wskazuje browser-przeglądarka.
    Dobrze. Ale w DPP przed konwersją też widać te artefakty... Swoją drogą zawsze konwertowałem w ZB i nie było problemów. Raz tylko zdarzyło mi sie coś podobnego na jednym zdjęciu (teraz sobie to uświadomiłem) i jak do tej pory wszystko wyglądało ok. Sprawdziłem zdjęcia robione dzień , dwa dni wcześniej i na niektórych też widać tą kompresje.
    Poniżej przykładowy jpeg wyciągnięty z RAWu bez żadnych obróbek:
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hmm nie rozumiem, a co jest zle z tym zdjeciem? Niebo mocno jasne? Czy co..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja na tym zdjeciu nic zlego nie widze, moze to wina monitora? zacznij od banalnej sprawy i sprawdz jaka palete kolorow masz ustawiona w systemie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Może ja jakiś przewrażlowiony jestem...
    Jak popatrze pod kątem na to zdjęcie i skupie się na niebie to miedzy przejściami tonalnymi chmur widze mocne granice kolorów tak jakby kompresja byla. Głębie mam 32 bitową na grafice
    Moze faktycznie coś z monitorem (mlody ostatnio cuś tu klikał i może wyklikał)...
    Zabieram się za grzebanie. Dam znać jak wygrzebie...
    Dzięki.
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    Jak popatrze pod kątem na to zdjęcie i skupie się na niebie to miedzy przejściami tonalnymi chmur widze mocne granice kolorów tak jakby kompresja byla.
    Dzięki.

Jakie chmury? Oprócz lewego dołu nieba całe to biała wielka plama
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów