Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: 350D/rebel xt widoczne artefakty kompresji w RAW

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Chmurki są delikatnie zarysowane, bardzo bardzo subtelnie, ale można coś wypatrzyć.
    Jak popatrze pod kątem na to zdjęcie i skupie się na niebie
    I pewnie jak wszyscy teraz masz jakiegoś lcd'ka... Skąd ci w ogóle przyszedł do głowy pomysł, żeby na lcd patrzeć pod kątem ? Ta technologia jest przecież w tej kwestii kuleje jak diabli. Tn'y można tylko jednym słowem określić - tragedia, ips, sips i inne droższe matryce są lepsze, ale ciągle do crt (które teraz są 'passe') dzieli je przepaść.

Więc odpuść, wszystko jest w porządku
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gdy sie przyciemni zdjecie:

To widac teraz faktcznie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta

To widac teraz faktcznie.
    no ale to JPG 8 bit, wiec nic dziwnego ze po takim zabiegu takie cuda sie dzieja
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sporo razy wyciagalem niebo i inne detale z JPG i to nie jest wytlumaczenie, czegos takiego nie widzialem nigdy.

Moze kolega zapisuje tego JPG w jakis dziwny sposob.. Nie wiem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No moze jedynie wtedy, gdy pod systemem grafika w 16bitach lub nawet 8 (kiedys) byla ustawiona.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-08-2010 o 17:42 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

I właśnnie w tym sęk. Ja też wymiękłem.
    Ten jpeg (wyciągnięty normalnie w DPP) to tylko dla przykładu jak wygląda RAW prosto z matrycy na moim kompie ( w zasadzie na trzech jest to samo).
    Przywróciłem ustawienia fabryczne , wymieniłem firmware na canonowski , zresetowałem aparat wyjmując bateryjke podtrzymującą i zobacze co teraz.
    Zapomniałem dodac że takie dziwości wychodzą tylko jak używam obiektywu 17-85 iS. Jak założe 100-400 to tego tak nie widać ale jak się przypatrzy to można dostrzec. Mogę gdzieś wrzucić gołego RAW-a tylko podpowiedzcie gdzie
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
    Chyba trza kaskę wymącić na nową puszkę - czas najwyższy...
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

rapidshare.com, speedyshare.com, sharingmatrix.com - do wyboru, do koloru. Wrzucaj, bo jestem ciekawy, tym bardziej, że po tym co napisałeś o obiektywach, to już kompletna abstrakcja się zrobiła :P
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Sprawę z obiektywami mozna wytłumaczyć tak ze przy małej ogniskowej jest większy zakres widocznego obrazu z co za tym idzie w przypadku nieba większa rozbieżność tonalna i stąd taka sytuacja (przy np. 200mm bedzie to wycinek tego co widzi przy 17mm) .
    A tu RAW:
    http://rapidshare.com/files/410968235/IMG_5566.CR2.html
    Dzisiaj potestuje troche , zobacze jak to w RAW+jpeg , w samym jpegu wygląda. Pozmieniam ustawienia (podejżewam że to jakiś bład procesora obrazu w aparacie) i zobaczę.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Masz cos z softem w PC.

Wywolalem RawShooterem i LR2.6 - niebo w obu przypadkach super.

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    Sprawę z obiektywami mozna wytłumaczyć tak ze przy małej ogniskowej jest większy zakres widocznego obrazu z co za tym idzie w przypadku nieba większa rozbieżność tonalna i stąd taka sytuacja
    Bzdura - jak przy 200mm zmieścisz w kadrze kawałek sterowca albo ziemi (najciemniejsze fragmenty) i nieba (najjaśniejszy) to będziesz miał taką samą rozpiętość.

Wczytałem sobie twoje zdjęcie do acr'a... i co ? Oczywiście dobre, jeździłem suwaczkiem +/- 4EV, blacki, kontrasty etc. i nijak kompresja twojego rawa nie chciała mi się pokazać.

Więc przestań roić sobie jakieś dziwne problemy i idź lepiej zdjęcia porobić :P

A rozpiętość tonalna to ci się zmniejsza jak zaczynasz na monitor pod dziwnym kątem patrzeć...

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Dzięki chłopaki za cierpilowość i otwarcie oczu. Mam w naprawie laptopa i na nim przeglądałem zdjęcia i sa ok.
    Trza coś z tym kompem zrobić a nie z aparatem.
    Temat można zamnknąć , sprawa rozwiązana...
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów