Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zakładać softbox na lampę 580wxII?

Domyślnie Zakładać softbox na lampę 580wxII?

Serdecznie wszystkich witam!
    Jak sądzicie, czy warto na plenerze ślubnym używać lampę 580exII z softboxem o wymiarach 80x120 na statywie + blendę? Czy wspomniany softbox nie jest za duży do tego typu lampy? Zależy mi na w miarę prawidłowym oświetleniu całej sylwetki jak i Młodej Pary. Jestem początkująca;-) Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam!
    Ps. na lampy studyjne w tej chwili mnie nie stać...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://fotozakupy.pl/softbox/quantuu...x120-cm,10374s oto link do softboxa
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 31-07-2010 o 11:07 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

myślę że 580ex da radę spokojnie, tylko musisz mieć przejściówkę z mocowania bowensa do lamp systemowych żeby założyć softboxa.
    ...coś takiego:
    http://allegro.pl/item1156914247_qua...wych_bk_3.html

Domyślnie

zależy o jakim plenerze mowa jak w ostrym słońcu to nie da rady taka lampa z takim softboxem. Jak w pomieszczeniach lub zaciszu studyjnym to da rade.

Domyślnie

Sesja będzie późnym popołudniem.... kto wie... może będzie pochmurny dzień. Dzękuje za porady

Domyślnie

pomyśl może lepiej o czymś takim LINK nie dość że bardzo mobilne to mniejsza powierzchnia do oświetlenia przez lampe a co za tym idzie zabiera mniej z mocy lampy i takiej wielkości softboxem można próbować troszke powalczyć ze słońcem. Sporo ludzi tego używa i sobie chwalą posiada podwójny dyfuzor więc i światło jest bardzo przyjemne.

Domyślnie

Znajomy fotograf zawsze mi mówi, że softbox na lampie na plenerze slubnym to podstawa.
    A skoro juz o softach mówimy to czy na taki plener taka okta się nada.
    Planują znajomym zrobic plener i potrzebuje kupic cos do modelowania śwtała.
    Sprawdzi się?

Domyślnie

Rozumiem, że taki softbox na lampie 580exII jest zbyt duży tak?

Domyślnie

Radze sie dobrze zastanowic nad zakupem takiej okty specjalnie do pleneru... Taka okta nie jest zaprojektowana by ja skaładac rozkładac w miare szybko - sam ja posiadam i zlozenie i rozlozenie sparwia troszke trudnosci Po drugie transport... jesli nei bedzie ci sie chcialo skldac i rozkladac zawsze mozna dowiesc na plener w całosci tylko to jest jednak spory kawałek softboxa.. po trzecie jesli juz kupisz ten softbox to musisz miec do nie naparwde solidny stayw i jeszce cos zeby do dociazyc zeby sie nie przewracalo na wietrze. Ja osobisie uzywam w plenery zwykle parasolki dyfuzyjne ( te białe 100cm ) i jestem z nich bardzo zadowolony, szybki montaz, lekkie , zajmuja bardzo malo miejsca w transporcie, nei pochłaniaja duzo mocy lampy i do tego ładnei zmiekczaja swiatelko
    Ale wybor nalezy do Ciebie.

Pozdarwiam

Domyślnie

Niestety nie mam światłomierza a mając na lampie softbox/lub parasolkę chyba bez światłomierza trudno będzie się obyć aby uzyskać przyzwoity efekt prawda? Jak sobie poradzić w takim wypadku? Czy lampę ustawić na Manual zamiast na TTL? (bo ttl chyba niewiele tutaj pomoże). Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów