Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Problem komunikacji EOS 450D z obiektywem

Domyślnie Problem komunikacji EOS 450D z obiektywem

Witam
    Po zachlapaniu aparatu slona woda z morza po jakims czasie pojawil sie problem zwiazany z komunikacja obiektowu z aparatem - tresc err o1 - Błęny transfer sygnałów obiektywu - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie.
    Natomiast w sytuacji gdy chce skorzystać z lampy wyskakuje err 05 - Blokada auto - podnoszenia lampy błyskowej wbudow. Wyłącz i włacz aparat; wyłącz na off i on. Jednym słowej aparat nie nadaje się do pracy.
    W serwisie nie chcieli mi przyjąć bo po zachlapaniu - może i słusznie ...
    Jednak czy jestem w stanie coś zrobić aby go wskrzesić. Przypominam że było to właściwie tylko zachlapanie. Czy jak go rozkręce będzie możliwa wymiana elektroniki - bo wszystko wskazuje na to ze pewnie chodzi o płytę główną.
    Prosił bym o poradę ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fileth Zobacz posta
    W serwisie nie chcieli mi przyjąć bo po zachlapaniu - może i słusznie ...
    A w jakim serwisie? Bo na Żytniej powinni przyjąć, ale na naprawę płatną...

Przypominam że było to właściwie tylko zachlapanie.
    Jak to "tylko zachlapanie" ? Weź chlapnij morską wodą na kawałek metalu (albo cokolwiek), poczekaj aż wyschnie i zobacz co zostaje. Zasoliłeś styki i mechanizmy aparatu! To nie jest "tylko zachlapanie" .
    Po "tylko zachlapaniu" wodą morską jedyny sposób na szybką próbę uratowania (ale to już tak na przyszłość bo dla Ciebie za późno)to powyjmowanie wszelkich baterii, kąpiel w wodzie destylowanej, wysuszenie (długie i dokładne) i modlenie się że zadziała. Albo kosztowna naprawa w serwisie... bo próby włączenia po zachlapaniu to morderstwo dla zasolonej elektroniki:
    # Woda morska jest bardziej "agresywna" wobec metali – około 50 razy niż woda słodka.
    # Woda morska jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego.

Uprawnienia umieszczania postów