Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Problem z lampą Speedlite 580 EXII

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problem z lampą Speedlite 580 EXII

Co się dzieje-gdy używam lampy na automacie to co jakiś czas ( ostatnio na slubie brata wydarzyło się to ok 25-30 razy ) lampa wali pełną mocą i nie dość że strasznie oslepia ( co nie jest za dobre np w kościele lub na sali ) to oczywiście wypala zdjęcie.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Co się dzieje-gdy używam lampy na automacie to co jakiś czas ( ostatnio na slubie brata wydarzyło się to ok 25-30 razy ) lampa wali pełną mocą i nie dość że strasznie oslepia ( co nie jest za dobre np w kościele lub na sali ) to oczywiście wypala zdjęcie.
    Sprawdź czy czasem nie przełącza się z ETTL na TTL. Ostatnio to jakaś plaga padających lamp.
    Np. tutaj
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czemu od razu plaga?
    Na forum piszą właściwie tylko Ci, co mają problemy. Bo po co mają pisać Ci, co ich nie mają?
    To że w ciągu miesiąca czy dwóch o problemach z daną lampą napisze kilka osób (vs kilka milionów jak nie więcej sprzedanych egzemplarzy) to już nazywasz to plagą?
    To już tylko krok jesteś od określenia "lampa 580 EX to najgorszy shit jaki Canon wypuścił na rynek, wszystkim pada po jakimś czasie" .
    A jakby w tym samym czasie przeciw tym kilku "padniętym" lampom napisało 10 tysięcy użytkowników: "u mnie nadal działa" to też byłaby plaga?
    Więcej rozsądku w szafowaniu takimi określeniami życzę .

Żadna plaga tylko norma - to jest sprzęt elektroniczny. Sprzęt elektroniczny ma to do siebie, że któryś egzemplarz na ileś tam się psuje. Fora internetowe mają to do siebie, że pisze się na nich praktycznie tylko o zepsutych egzemplarzach. Nie masz żadnego porównania ile egzemplarzy się zepsuło na ile egzemplarzy działających. I tyle.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Czemu od razu plaga?
    ok, trochę przesadziłem, bo mnie poniosło ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Dopiszę się do tematu ba moja 580 EX II też ostatnio zaczyna warionwać. Objawia się to tym że pali pełna mocą przepalając wszystko, w tym czase przełącza się samoczynnie na z ETTL na TTL. Czyściłem już styki w aparatach i lampie ale na długo nie starczyło. Czy ktoś miał podobne przeboje? Działać coś samemu czy zostaje wysyłka na Żytnią ale co wysłać lampę, aparaty?
    Albo jest nas więcej, albo mamy więcej lamp, albo mają jakiś problem z tymi stopkami. *
    A może niech napisze ktoś komu serwis to już naprawił?

*to tak, żeby Vitez znowu nie krzyczał.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 23-08-2010 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Albo jest nas więcej, albo mamy więcej lamp, albo mają jakiś problem z tymi stopkami. *
    A może niech napisze ktoś komu serwis to już naprawił?

*to tak, żeby Vitez znowu nie krzyczał.
    No, jak zbierze się Was jakieś 100 000 to może uwierzę w słowo "plaga" . Masz już prawie 10 chętnych, jeszcze tylko 99 990 .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Mi też się to czasem zdarza, miałam to na dwóch różnych egzemplarzach, ja wtedy zdejmuję ją ze stopki, czyszczę styki i zakładam, działa dalej bez zarzutu.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna_p Zobacz posta
    Mi też się to czasem zdarza, miałam to na dwóch różnych egzemplarzach, ja wtedy zdejmuję ją ze stopki, czyszczę styki i zakładam, działa dalej bez zarzutu.
    U mnie to samo, nic nie pisałem bo zdejmuję lampę, zakładam jeszcze raz i działa poprawnie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A u mnie działa już któryś rok z rzędu bezproblemowo, to tak dla równowagi mam nadzieję, że nie wykraczę...

Domyślnie

kumpel mial podobnie a lampa na innym body dzialala ok
    aparat z lampa w serwisie
    koszt wyczyszczenia stykow i calego aparatu chyba 200 pln
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Znajomy miał nieco podobny problem z tym ze lampę wyzwalało z mała mocą (chyba 1/32 tak jak jest błysk testowy) a potem w ogóle przestało wyzwalać. Problem rozwiązało przeczyszczenie styków + wyjecie baterii z body w tym tej malej do podtrzymania tez. Po tym zabiegu lampa od dłuższego czasu działa poprawnie.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów