Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Czy warto być fanem fotografii?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Czy warto być fanem fotografii?

Czy warto być fanem?

Fotografowanie to ciężka sprawa. Nie dość, że trzeba mieć aparat to jeszcze umieć. Pierwsze drogie ,drugie trudne. A pierwsze to wiadomo jeśli kompakt to pół biedy. Ale jeśli lustrzanka to zaczynają się schody. Obiektywy, lampy, torby i plecaki, kable, złączki, filtry...i jak już się zdaje, że masz komplet, to zaraz pokaże się coś nowego i znów od początku. Ciężka jest człowiecza dola myślisz targając to wszystko. Lustro ciężkie, plecy mokre od potu. Patrzysz a tu przed tobą pojawia się ten jeden, jedyny wymarzony kadr. I co? Zapomniałeś statywu? Szary filtr nie ten? Pilot nie działa bo bateryjka stara? Eee...szkoda zachodu, pod słońce i tak nie wyjdzie. A jak nawet słońce w plecy to i tak pod wiatr. Jest jeszcze koło ratunkowe. Obróbka. Naciskasz na spust i w domu się zobaczy. Albo i nie bo nawet RAW nie wszystko zniesie. Do tego monitor nieskalibrowany i kolory jakieś takie. Koszmar. Nie, nie prawdziwy koszmar się zacznie jak zamieścisz zdjęcie na Forum. Okaże się, że głowa z drzewa wystaje, linia horyzontu leci, kadr nudny a jak by było jeszcze mało to liście jakieś takie skapcaniałe. I spróbuj się człowieku odezwać. Czy warto? Chyba nie. A jednak nie dajesz za wygraną pakujesz cały majdan wart majątek i znowu ruszasz w drogę. Może się w końcu uda. Jesteś fanem fotografii?

Ale można też inaczej. Zakładasz nówkę D mark coś tam na szyję, przypinasz 70-200 2,8 i ruszasz w miasto. Oczywiście obowiązkowo kamizelka Manfrotto lub pas biodrowy. Trochę ciepło i mało wygodnie? Zatrzymujesz się w kawiarni sprzęt kładziesz na stoliku. Obok niedbale leży przypięta do smyczy zielona legitka. Zamawiając pierwszego browara puszczając oko do kelnerki dajesz do zrozumienia, że my fotografowie... Jesteś fanem fotografii?

Ale zamiast kupować ten cały majdan wystarczy Tobie kompakt lub tania lustrzanka. Robisz zdjęcia bo lubisz. Lepsze, gorsze nie ma to dla Ciebie większego znaczenia. Lepszy sprzęt? Może kiedyś. Ale lubisz zajrzeć tu i tam na coś zerknąć, poczytać. Powoli Cię wciąga ale jeszcze nie jesteś pewien. Stajesz się fanem fotografii?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak..

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja też.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    ....
    Ale zamiast kupować ten cały majdan wystarczy Tobie kompakt lub tania lustrzanka. Robisz zdjęcia bo lubisz. Lepsze, gorsze nie ma to dla Ciebie większego znaczenia. ...
    Tak. Uwielbiam moje G11. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak. Uwielbiam moje G11. :-)
    Jak czytałem ten fragment to lewą ręką głaskałem kot...LX-3 ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Zakładasz nówkę D mark coś tam na szyję, przypinasz 70-200 2,8 i ruszasz w miasto. Oczywiście obowiązkowo kamizelka Manfrotto lub pas biodrowy. Trochę ciepło i mało wygodnie? Zatrzymujesz się w kawiarni sprzęt kładziesz na stoliku.
    Nie wspomniałeś o szalu...
    Co tu dużo gadać, fotograf bez szala to ****, nie fotograf. Zwykle są to szale długie, gustownie owinięte wokół smukłej artystycznej szyi. Poruszone bryzą znad morza zwykły dramatycznie powiewać, toteż marynarze w zamierzchłych czasach używali fotografów do rozpoznawania kierunku wiatru.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wbrew pozorom temat traktuję poważnie. Artystów nie biorę świadomie pod uwagę. To inna para kaloszy raczej nieobecna na Forum. Ale jest też grupa osób będąca fanami fotografii interesująca się fotografią ale nie robiąca zdjęć. W pewnych przypadkach ten szalik przypisałbym tutaj. Widziałeś kibola bez szalika? Sport bez kibiców też nie istnieje. Podobnie jest w fotografii.

Domyślnie

Nie wiem jak szalik, ale przez ostatni weekend zauważyłem, że teraz wąsy potrafią pełnić podobną rolę:

http://img44.imageshack.us/img44/1591/wy1e3604.jpg

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zgodnie z moimi przypuszczeniami na Forum nie ma zbyt wielu fanów fotografii. :sad: I tak dziwne, że jest aż trzech. Patrząc optymistycznie policzę też kolegę w szalu to wychodzi czterech. A może inni wstydzą się przyznać? Odwaga powinna być nagradzana. Wszystkim fanom, którzy się do tego przyznali powyżej (oczywiście o ile wyrażą na to ochotę) wyślę czasopismo Lustrzanka. Adresy proszę wysłać na PW.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie jestem fanem fotografii.
    Mnie obrazy i wizje prześladują,
    dlatego staram się od nich uwolnić,
    żeby zostały na papierze :wink:

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów