Tak poczytałem Wasze wpisy i chyba kupię sobie pasek, bo ten dołączony do "puszki" jest strasznie niewygodny. Szczególnie latem, strasznie szybko się nagrzewa :/ Ale to się zmieni![]()
Pozdrawiam Canonierów
50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622
Nie musisz od razu najeżdżać, po prostu - zapytałem się czy coś takiego istnieje i pociągnąłem temat nieco dalej. Znalazłem sobie LowePro za pięć dychów i jakoś niebawem będę musiał zainwestować, bo oryginalny mnie wkurza - rzuca się w oczy, jest za krótki i niewygodny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Latem jeszcze jakoś obleci, ale w zimie, jak go trzeba założyć na płaszcz, przebrnąć przez czapkisłuchawkikapturyszaliki i inny syf, to się zdjęć robić odechciewa już.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 05-12-2009 o 04:21 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Nie taki był mój zamiar, ale skoro już o tym mowa, to wypadałoby chociaż przejrzeć wątek przed zadaniem pytania. Niemal pod każdym podanym linkiem jest pasek z klamrami. Leniuch :PNie musisz od razu najeżdżać, po prostu - zapytałem się czy coś takiego istnieje (...)
A na temat samych klamerek w paskach do aparatu była nawet krótka dyskusja, tylko nie pamiętam czy w tym konkretnym wątku czy w jakimś pokrewnym. Martwiłem się o niezawodność/bezpieczeństwo takiego rozwiązania, ale jak dotąd chyba nikt nie zgłosił tragicznego (ew. niemal tragicznego) przypadku z udziałem klamerek. Mnie osobiście nadal martwi jednak kwestia złej woli osób trzecich, bo z moim szczęściem zaraz po założeniu takiego paska trafię na tego jedynego "dowcipnisia", a zaklejanie klamerek kropelką... :cool:
przypomnę tylko mój post w tym samym wątku:
http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=41
pasek DOMKE z metalowymi karabinkami - imho nie ma nic lepszego (poza quickstrap'em oczywiście). paski do dostania bez większego problemu na allegro, drogie, ale warte swojej ceny.
tu jeszcze coś o tym pasku:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/784251
tu więcej fot:
http://www.rakuten.co.jp/mitsuba/445...449262/464608/
poniżej na foto mój aparat z paskiem w wersji krótkiej: pasek odpięty, pozostałe dwa krótkie odcinki spięte razem (dodatkowo na pasku pilot) - idealne do chwytania ręką - metalowe karabinki nigdy nie sprawiły problemu ani tez wrażenia, że coś mogłoby odpaść albo sie otworzyć - po prostu nie ma takiej możliwości. a pasek ma już z 15 lat.
na plastikowym zatrzasku to faktycznie - bałbym się powiesić cokolwiek... :-|
Ostatnio edytowane przez mxw ; 10-12-2009 o 23:32
pozdro.,
m.
Rozwiązanie jak w DOMKE (identyczny pasek ze swoim logo Canon sprzedaje właśnie jako "pro strap") ma tą zaletę, że aparat można przypiąć sobie do jakichś D-ring'ów, a jeśli się nie mylę (?), te karabinki są dodatkowo obrotowe.
mxw jak z długością tych pasków -ile toto ma na takiego rozsądnego max'a, tzn żeby za przelotką został jakiś margines bezpieczeństwa -da się aparat przyłożyć do oka po przypięciu do ramion plecaka (wiem umiejscowienie D-ringów i długość szyi bywają różne...)?.
Co do wytrzymałości plastików, to już od dawna nie takie rzeczy się na nich wiesza, ale taką klamrę pod jakimś obciążeniem odpina się jednym zręcznym ruchem dwóch palców także z tego względu wolałbym karabinki. Ja jednak dopóki osobiście nie pomacam, to zostanę przy fabrycznym rozwiązaniu, zwłaszcza że te podgumowywane paski jakoś mnie nie kręcą
EDIT:
Hehe, taki stary wątek, a nadal o paskach do "apartów"![]()
Ostatnio edytowane przez APP ; 11-12-2009 o 01:24
Aparaty tak, a aparty?