Ciekawym rozwiązaniem jest R-Strap (www.blackrapid.com), ale zbyt drogiJa zdecydowałem się na nasz rodzimy zamiennik w nowej wersji (tej z regulacją długości i podszyciem www.quickstrap.pl)
Ciekawym rozwiązaniem jest R-Strap (www.blackrapid.com), ale zbyt drogiJa zdecydowałem się na nasz rodzimy zamiennik w nowej wersji (tej z regulacją długości i podszyciem www.quickstrap.pl)
50d, S 18-50 , C 70-200 f4
Kupilem ten szerszy, profilowany, doszedł kilka dni temu. Pierwsze fotografowanie i wrażenia - dobrze wykonany, solidny ale za szeroki i za sztywny. Gdy leży na szyji jest tak szeroki i sztywny, że z trudem mogę spojrzeć w górę unosząc głowę - wbija się w szyję. Starego, cieńszego, mięciutkiego Matina wogóle na karku nie czuję. Może się wyrobi choć widząc jak solidnie i sztywno jest wyszyty nie liczę na to. Nie miałem go też na dłuższym, całodniowym foceniu więc na ten temat też się nie wypowiadam - Matina już czułem na karku po całym dniu, w tym , dzięki swojemu wyprofilowaniu i szerokości może będzie lepiej.
Zatem konkluzja - dla osób chcących mały, wygodny, dobrze wykonany pasek polecalbym Matina. Te Aircel to MZ przerost formy nad treścią...
ja zawierzyłem w paski z drutem w środku - w tej chwili używam Pacsafe i sobie chwalę
warto też wspomnieć o fajny patencie na odpinanie - jak w wielu można pasek zdjąć, ale tu są jeszcze takie mała zapięcia, co by sam nie spadał
jedna wada: 80zł :/
Mnie lowepro ni przekonuje, bo oferuje jedynie większą miękkość. Zobaczcie na to: http://www.youtube.com/watch?v=14Q1IxI_Opw albo na to: http://www.youtube.com/watch?v=X7TIK6DbPBM
Te rozwiązania są o wiele wygodniejsze.
Ostatnio edytowane przez choman ; 13-12-2009 o 16:14
takie rozwiązanie nie sprawdza się zawsze i wszędzie, używam podobnego rozwiązania ale w góry na wycieczkę czy dłuższą podróż jest niewygodne, przy dłuższym używaniu czy czy bardzo częstym podnoszeniu aparatu na tak dużej dźwigni męczy się ręka
Jest to dobre rozwiązanie na krótkie wypady na miasto czy bliską reporterkę gdy aparat w rozmowie ma nie rzucać się w oczy czy w trakcie przemieszczania się nie przeszkadzać w trakcie grzebania w torbie
chodziło mi bardziej o łatwość wypinania, możliwość złamania zatrzasku (zbyt wiele już takich klamerek połamałem) i np. o to, czy po wypięciu paska pozostałe dwa krótkie kawałki (przy body) można spiąć ze sobą tworząc krótki pasek do ręki?
dokładnie!
tutaj to widać choć ten aparat jakiś taki.... fuj:
oczywiście - są obrotowe, inaczej być nie mogło 8)
do D-ringów od plecaka nie przypinałem, mogłoby to jednak być zbyt mało wygodne, ale oczywiście bez problemu można to zrobić (w takich czy innych celach).
długości są takie:
- wypinany środek: ~49 cm
- oba boczne paski: ~40 cm + 4 cm karabinek,
ale w bocznych ~10 cm trzeba liczyć na bezpieczne zapięcie na body (z klamrami), tak więc używalna długość bocznego paska (od body do karabinka) to zapewne około od 30 (max) do 13 cm (min). ja mam ustawione 20 cm.
czyli z domke można zrobić pasek o długości od 75 do 109 cm.
a po wypięciu środka (i spięciu boków) będzie to 'rączka' o długości od 26 do 60 cm.
r-strapa zrobiłem sobie z paska do starej torby na laptopa - bardzo dobre rozwiązane na intensywne focenie, ale raczej nie do codziennego użytku.
i jedna uwaga - dzieki 'r-strap'owi' mi się porysował nieco tylny LCD, bo aparat dyndał do góry nogami akurat w miejscu, w którym w jeansach miałem jakiegoś... nita
tu widać 'r-strapa' z laptopa i ... domke spięty na krótko:
potwierdzam - r-strap dobry na sesje w plenerze czy szybką reporterkę, ale nie na wycieczkę czy inne okazje - wtedy raczej bez paska lub zwykły pasek (tzn. domke spięty na krótko lub długo) albo slingshot.
pozdro.,
m.
To musisz być albo bardzo energiczny albo mieć siłę Pudziana w dłoniach, żeby te zaczepy porozwalać
Sięgam w głąb pamięci... spiąć razem raczej się nie da.
Dla mnie w Voyagerze C istotę stanowi wygoda dla karku - pasek jest szeroki i miękki, więc jak chodzę z xxD+70-200 po 10h na turnieju nie stanowi to dyskomfortu. Dzisiaj kupiłem następny egzemplarz :razz:
W sumie ten lowepro to bardzo ciekawe rozwiązanie. Z kolei rodzimy niskobudżetowy quick strap też jest całkiem wygodny, bo nosi się na ramieniu, a nie na szyi. No i można szybko "manewrować" aparatem. Tutaj raczej wybór pomiędzy większą wygodą noszenia, a większą wygodą użytkowania.
Ja zarzucilem paski ktore maja cos metalowego.
A jak sie wpina do statywu jesli ma sie tak zapiety pasek?