Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 286

Wątek: Paski do aparatów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Proponuję pasek z napisem "ЗЕНИТ"
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony

Domyślnie

Tomasz1972 - dzięki za link, przegapiłem ten topic w wyszukiwarce, widać, że ludziska korzystają z tych "plastików", ale żeby mnie przekonać to chyba jakiś bardziej wyszukany przykład by się przydał (w sumie to nie wiem czy w ogóle chcę być przekonywany, ale jeśli ktoś czuje wenę, to zachęcam do pisania).

liquidsound - obawiam się, że nawet jeśli znajdę "wymarzony" zamiennik, to oryginał jednak zostanie pod ręką, jeśli koncepcja się zmieni będziesz pierwszy w kolejce

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Witam serdecznie!!!

To mój pierwszy post na forum.

W kwestii pasków innych firm, ja w swoim sprzęcie od jakiegoś czasu używam pasków Tamraca (dokładnie numeru modelu nie pamiętam), jest to model z czarnej skóry (chyba ircha) z odpinanymi klamerkami. Powiem szczerze, że pierwszy raz z aparatem na tym pasku miałem pewne wątpliwości czy nie odepną się same, ale bez obaw. W chwili obecnej nie zwracam na te klamerki już wogóle uwagi. Spokojnie ten pasek utrzymuje 1N z boosterem i 70-200/2.8. Fakt, że może nie należą te paski do najtańszych (o ile pamiętam coś koło 80-90zł) ale naprawdę warto, solidnie wykonane, wytrzymałe, dodatkowo przy cyfrze dwie wygodne, neoprenowe kieszonki na CF, no i najważniejsze - o niebo wygodniejszy od oryginału Canona z oczobijnymi napisami CANON EOS DIGITAL, co ma duze znaczenie na imprezach masowych
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Domke

z pełnym przekonaniem polecam model DOMKE GRIPPER (np. tutaj: http://www.allegro.pl/item202918092_...wy_.html#photo)
    Zalety:
    1. Bardzo wygodny
    2. Wystarczająco szeroki (są modele szersze niż wmieniony powyżej ale 2,5 cm to IMO optymalna wartość)
    3. Jest DWUSTRONNY - tzn. z jednej strony ma gumowane wypustki - idealnie się sprawdzają na ubraniu - pasek się wówczas nie przesuwa; druga strona - gładka - na gołe ciało (miła w dotyku)
    4. Używam od wielu lat - do każdej lustrzanki w torbie - paski cały czas wyglądają jak nowe (zmieniam korpusy - paski zostawiam )
    5. Nie rzuca się w oczy (mam za sobą krótki epizod przed kilkunastu laty z czerwonym "oczo...nym" paskiem canona - efekt - po trzech dniach od zakupu aparat wyparował ) - firmowe paski leżakują w oryginalnych folijkach - nie lubię kusić losu...

Uzależniony

Domyślnie

Z pełnym przekonaniem polecam model DOMKE GRIPPER (...)
    No właśnie przyglądałem się tym gripper'om i w sumie całkiem fajne, tylko że te 2,5cm (1") mnie trochę odstrasza, muszę chyba popróbować sobie "modelowo". Jest jeszcze wersja 1,5", tyle, że z karabinkami (IMHO budzą więcej zaufania niż plastikowe zatrzaski typu "ściśnij i lecę"). Te karabinki są ponoć metalowe... i znów i wada, i zaleta, bo niby mocne, ale dzwoniące/piszczące, obdzierające się i obijające w torbie o aparat. Ciężko będzie dogodzić... :cool:

Wracając do plastikowych zatrzasków - czy ktoś ma i/lub porównywał rozwiązania Lowepro i Tamrac'a ? Czy któreś z nich ma jakąś przewagę?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    No właśnie przyglądałem się tym gripper'om (....) niby mocne, ale dzwoniące/piszczące, obdzierające się i obijające w torbie o aparat. Ciężko będzie dogodzić... :cool:
    mam grippera 1" od ponad 10 lat (już trzeci albo czwarty aparat na nim wisi) i zapewniam, że farba na karabinkach nie jest nawet zadraśnięta, nic nie piszczy, nic nie dzwoni o aparat (w torbie ładnie to się układa), a najczęściej używam paska i tak w wersji krótkiej (karabinki spięte ze sobą, główny pasek odpięty i zwinięty w torbie) - w domu czy w studio tak jest najwygodniej (dodatkowa zaleta takiego rozwiązania).

zresztą już tu polecałem ten pasek (patrz post #41)

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Wracając do plastikowych zatrzasków
    osobiście nigdy bym nie powiesił na plastikowym zatrzasku aparatu... ;-)
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

To gripper 1" ma karabinki? 10 lat powiadasz... no tak, może 10 lat temu miały :wink:
    Swoją drogą nigdzie nie widzę 1,5" (w kraju), tylko na allegro ten 1".
    A o tym problemie "w torbie" pisałem, bo póki co korzystam z torby-kabury gdzie po zapakowaniu aparatu z podpiętym paskiem pasek w zasadzie układa się płasko na aparacie (szeroka część oczywiście w większości wpuszczona w głąb wzdłuż obiektywu) co znaczy, że wszystkie sprzączki, karabinki itp leżą na aparacie lub mniej lub bardziej się z nim stykają, nie wpadam z tym w panikę, ale wolałem to uwzględnić, konstrukcja oryginału jest pod tym względem najlepsza, bo jest tam minimum elementów, a właściwa (szeroka) część paska jest długa.
    Jeśli macie sprawdzone namiary gdzie można te domki(heh) dostać, to piszcie.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od siebie bardzo polecam paski DOMKE Canon Professional, National Geographic i.... Samsung. Używam Domke do 5D z cięższymi szkłami i daje radę, Samsunga do lżejszego zestawu (60D) i uważam go za bardzo fajny pasek na drugie body - mały, miękki i dyskretny, co bardzo przydaje się kiedy trzeba upchnąć zapasowe body do zapchanej już torby

Z Canonowych pasków fajne były dodawane do 1DII, czerwone, ale MZ to już lekki festyn chodzić z takim.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez notic Zobacz posta
    Paski systemowe są po to by trzymać je jako nówki, dla przyszłego, potencjalnego kupca aparatu. Od kiedy na mojej szyi znalazł się KATA reflex C, jestem zwolennikiem pasków neopronowych.
    Ja z paska od 5DII zrobiłem sobie smycz na klucze. Przynajmniej znajomi mają ubaw
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 05-08-2011 o 12:41 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    zaczął się po ponad 5 latach wykruszać neopren (...) dam znać czy warto poświęcić 14zł
    mój ma chyba z 15 lat i nic się nie wykrusza ani nie siepie.
    no ale fakt, domke kosztował coś koło 90 zł.

Cytat Zamieszczone przez Robert Dy Zobacz posta
    Mnie w tym pasku najbardziej podoba się pewny mechanizm odłączenia
    plastikowe klamerki???
    no proszę cię.

poza tym o co w tym chodzi? odepniesz część główną i co? dyndają ci dwa krótkie paski przy aparacie?? bo producent - nawet mając te plastikowe klamerki - nie wpadł na to, że jedną można dać odwrotnie i wtedy pasek (po odpięciu części głównej) da się spiąć w bardzo fajny krótki pasek do ręki?

obejrzyj domke. ma dwa metalowe obrotowe karabinki. po odpięciu głównej części paska oba karabinki spinasz ze sobą i masz krótki pasek - do studio czy do domu - idealny.

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Od siebie bardzo polecam paski DOMKE Canon Professional
    no i to jest prawidłowa odpowiedź :wink:

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    z paska od 5DII zrobiłem sobie smycz na klucze.
    nie jest ciut... za szeroki? :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    nie jest ciut... za szeroki? :rolleyes:
    I tak zawsze noszę go w kurtce/torbie, a ma tą zaletę, że bardzo ciężko go zgubić )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mój ma chyba z 15 lat i nic się nie wykrusza ani nie siepie.
    no ale fakt, domke kosztował coś koło 90 zł.
    Mój również jest nie najmłodszy, kupiłem na giełdzie za 3 dyszki, na razie żadnego zgrzytu, oby tak dalej.
    obejrzyj domke. ma dwa metalowe obrotowe karabinki. po odpięciu głównej części paska oba karabinki spinasz ze sobą i masz krótki pasek - do studio czy do domu - idealny.
    Jednak wygodniejszy jest zwykły uchwyt Canona, E-1 albo E-2, jak to się zepnie razem z paskiem na szyję to jest rewela.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 05-08-2011 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów