Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617
Pokaż wyniki od 161 do 169 z 169

Wątek: Yervant - Master of Wedding Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    To nie lepiej zrobić mniejsze wesele? Po co się zapożyczać na tak bzdurną sprawę, zwłaszcza że kredyt już pewnie zaciągnięty jest na dom i samochód heh
    Wchodząc z takiego założenia to może zaróbmy na weselu? Zaprośmy samych starych(bo dzieci kosztują a mało kiedy więcej kasy jest z tego na prezent), zróbmy jednodniowe wesele w jakimś tanim lokalu, podajmy tylko obiad i przekąski na stół, a jak ktoś chce inne ciepłe danie to niech sobie płaci...
    Sory ale takie paranoje czasami serio odchodzą, a ty tu piszesz, że zaciąganie kredytu be.
    Raz że kasa częściowo wraca, dwa że ja wychodzę(a raczej wychodziłem bo już po ptakach ) np z założenia że wesele jest dla moich znajomych i rodziny. Po to je robię żeby się ze mną cieszyli.

Do tego może żyjemy w innych realiach u mnie większość ludzi zarabia netto 800-1500 pln. Ludzie mają po kilka dzieci, często za młodu się pobierających, często dzieci są mniej więcej w podobnym wieku i w podobnym czasie biorą ślub, rodzice zazwyczaj jak mogą tak pomagają. Skąd na to wszystko wziąć kasę, jak jeszcze trzeba na bieżąco żyć, a tu wypadną 3 śluby w ciągu 2ch lat, a rodzinki duże i weselisko wypada na grubo ponad 100 ludzi?

Pojechałeś ostro i bezmyślnie. Tyle ode mnie.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

He, he. Pewnie ninja miał na myśli np. remizę i szaroburą wokół okolicę
    Ale to chyba na całym świcie jest podobnie, bo i u nas znajdziemy pałace i piękne trawniki
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    He, he. Pewnie ninja miał na myśli np. remizę i szaroburą wokół okolicę
    Ale to chyba na całym świcie jest podobnie, bo i u nas znajdziemy pałace i piękne trawniki
    Spoko, spoko Yervant w takich okolicach nie fotografuje. Raczej ma dzianych klientów, w 90% przypadków jego zlecenie to jeden dzień ("plener" w dniu ślubu). Jednak nie to stanowiło podstawę mojego postu a to, że cena usługi nie świadczy o niczym.
    Marki trzy.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Wchodząc z takiego założenia to może zaróbmy na weselu? Zaprośmy samych starych(bo dzieci kosztują a mało kiedy więcej kasy jest z tego na prezent), zróbmy jednodniowe wesele w jakimś tanim lokalu, podajmy tylko obiad i przekąski na stół, a jak ktoś chce inne ciepłe danie to niech sobie płaci...
    Sory ale takie paranoje czasami serio odchodzą, a ty tu piszesz, że zaciąganie kredytu be.
    Raz że kasa częściowo wraca, dwa że ja wychodzę(a raczej wychodziłem bo już po ptakach ) np z założenia że wesele jest dla moich znajomych i rodziny. Po to je robię żeby się ze mną cieszyli.

Do tego może żyjemy w innych realiach u mnie większość ludzi zarabia netto 800-1500 pln. Ludzie mają po kilka dzieci, często za młodu się pobierających, często dzieci są mniej więcej w podobnym wieku i w podobnym czasie biorą ślub, rodzice zazwyczaj jak mogą tak pomagają. Skąd na to wszystko wziąć kasę, jak jeszcze trzeba na bieżąco żyć, a tu wypadną 3 śluby w ciągu 2ch lat, a rodzinki duże i weselisko wypada na grubo ponad 100 ludzi?

Pojechałeś ostro i bezmyślnie. Tyle ode mnie.
    Nie pojechałem tylko wyraziłem swoje zdanie. Dalej twierdzę, że jak nas nie stać to nie warto się zapożyczać na wydarzenie typu wesele. Są ważniejsze sprawy w życiu które niestety wymagają kredytu. Można też wziąć sam ślub bez wyprawiania weselicha jeśli komuś na prawdę bardzo zależy, lub złożyć podpisy w USC gdy jest to konieczne z prawnego punktu widzenia dla danych ludzi.
    Ja natomiast wychodzę z założenia, że taka impreza jest dla mnie a nie dla rodziny czy znajomych i stąd mamy takie a nie inne zdanie na ten temat.
    Nie wiem jakie realia są u mnie, bo niestety nikt nie chce się takimi informacjami podzielić. Widać w moich okolicach ludzie bardziej zamknięci i nieufni są.

Czy ostro się wypowiedziałem? Tak bo staram się nie owijać w bawełnę. Czy bezmyślnie? Zdecydowanie nie, ale nie każdy musi być tego zdania co ja.

Domyślnie

W nawiazaniu do workshopu i ceny Yervanta, to trafilem ostatnio na ciekawa strone Grega Gormana http://www.gormanworkshops.com/ (fotografia nie-slubna) i on sobie liczy sporo wiecej, polecam obejrzec (kto nie widzial) filmy i galerie. Z pewnoscia znajda sie jeszcze tacy ktorzy biora jeszcze wiecej.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ceny, cenami, ale tyle można wziąć za usługę ile jest klient w stanie zapłacić. Nie zawsze klient musi być bardzo bogaty. A to że są inne ważne sprawy w życiu niż zdjęcia to wszyscy wiemy. Natomiast nie nam oceniać co i kiedy jest dla kogo najważniejsze. Jak kogoś nie stać na wesele i bierze kredyt to bardzo dobrze, tym bardziej warto mieć dobrego fotografa. Inny woli dobrego kamerzystę. Yervant należy do tych dobrych fotografów, a że pracuje na Zachodzie gdzie średnia płac jest 10x większa niż u nas to i stawkę ma zupełnie inną. Tam też pewnie patrzą ze zgrozą do portfela przy weselu, ale tak samo im zależy żeby ten jedyny dzień był wyjątkowy za wszelką cenę. Pewnie nie wszyscy, ale nie nam oceniać...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Plenery foci 16-35 i 24-70. Używał 1ds i 5d. Co do obróbki, to może nie obrabia bo wie co robi kiedy spust naciska i o światło potrafi zadbać.
    W pierwszych minutach filmu (np. 3:26) widac ze korzysta z poczciwego 20D. Nie rzucil mi sie jednak w oczy 5D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    na szczęście te realia się zmieniają, i myślę że coraz więcej panien młodych,
    dla których posiadanie drogiej sukni jest tak samo istotne jak posiadanie dobrych zdjęć ze ślubu.
    Kompletnie nie rozumiem podejscia "Wydaliśmy dużo na salę i suknię, więc zaoszczędzimy na fotografie".... o so chodzi ? dlaczego Pan Waldek właściciel sali w ............ (tu nazwa miejscowości) jest "lepszy" ode mnie, który robi zdjecia ???
    Strasznie mnie irytuje takie podejscie niektórych ludzi - patrzą na fotografów jak na pstrykaczy, - o taki sobie przyjdzie, zje obiadek, porobi zdjęcia i pójdzie....

wiesz dlaczego tak jest ??? bo dużo ludzi myśli, że fotografia ślubna to łatwe zajęcie, że wystarczy aparat kupić, i już można kaskę trzepać. Ludzie nie zdają sobie często sprawy że aparat to tylko narzędzie, ze w fotografii ślubnej ważnych jest 1000 innych rzeczy, i żeby foty naprawdę trzymały poziom, trzeba kupę nerwów zjeść, mnóstwo czasu poświęcić, władować pieniądze w reklamę, warsztaty, sprzęt, soft itd.....
    Na szczęście ludzie oczy mają - i widzą potem że wujek Janek jak robił zdjęcia swoją lustrzanką za 1500 zł kupioną w media markt to na jego zdjęciach tło jest ciemne i że dużo jest zdjęć nieostrych bo zapomniał stabilizację włączyć. itd.....

Czego się chłopie tak pienisz. Przyjedz do Skierniewic , otwórz studio i głoś swoje mądrości , a zobaczysz ilu będziesz miał klientów.A to co ty nazywasz wujek ziutek to tutaj praktycznie wszystkie zakłady foto, które właśnie robią za 1200-1500. I wiesz .Nie spędzają tysiąca godzin na obróbce, oddają materiał jaki oddają. Biorą tą kase. Nie wydali nie wiadomo jakiej kasy na sprzęt. I mają zajęcie co tydzień. I pewnie trzepią większą kasę niż Ci Ty.... Bo traktują to jak robote a nie jak sztukę. A w prowadzeniu firmy najważniejszy chyba jest biznes....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kojot3.0 Zobacz posta
    Bo traktują to jak robote a nie jak sztukę. A w prowadzeniu firmy najważniejszy chyba jest biznes....
    i dlatego 'trzepią' taką kasę. ale to się zmienia. niedługo przestaną 'trzepać' bo coraz więcej klientów jest świadomych, że jpg wywołane na auto, kiczowate sesje przy filarach w studio to ... (niech każdy wstawi odpowiednie słowo)

tak czy siak, myślę, że jedni drugim w drogę nie wchodzą, nawet teraz. jedni robią śluby za 600zł, inni za 6000zł. z punktu widzenia ekonomii jak mówisz - które myślisz jest lepsze 50 ślubów za 600 czy 5 za 6000?

Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617

Uprawnienia umieszczania postów