Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 169

Wątek: Yervant - Master of Wedding Photography

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Sorry ale brak kredyt na wesele to szczyt idiotyzmu Zastawię się a pokażę się hahahahahahahahah
    To nieważne na co kredyt, może być np. na mieszkanie. Chodziło mi o to, że fotografa nie obchodzi, że młodzi jęczą bo mają kredyt. Fotograf też ma swoje wydatki które również nie obchodzą młodych. Chodziło mi o cenę równowagi i sposób w jaki się ona kształtuje.
    Chodził mi również o to, że jeżeli Yervant podniesie cenę o 100% to może mu przybyć klientów (efekt Veblena np. cena Mercedesa po debiucie Lexusa, cena Leiki itd.).
    Gdy średnia cena usługi "dobra fotografia ślubna" wzrośnie o 100%, to część ludzi zadowoli się "średnią fotografią ślubną" i zrezygnuje z "dobrej" bo popyt na taką usługę jest elastyczny. Aktualna popularność fotografii ślubnej (dobrej i tej słabszej) wynika raczej z efektu owczego pędu niż potrzeby posiadania wysmakowanych kadrów. Dlatego też ceny za usługę w ostatnich latach tak mocno poszły w górę.
    Sam w sumie kiedyś zacząłem dyskusję w tym wątku o cenach, ale to czas pokaże gdzie znajduje się cena równowagi i czy to jeszcze dojna krowa czy już zdechły pies.

I na koniec. Przyjrzałem się lepiej Yervantowym zdjęciom i... deko przynudza.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    Ale odrozniasz brutto od netto? Zreszta z czystej statystyki wynika, ze zawsze bedzie wiecej sklonnych do zaplacenia te 1200 niz 3000 i wiecej. I nie ze skapstwa zeby na drozsza suknie starczylo. Takie mamy w Polsce warunki ekonomiczne.
    Tylko to jest kompletny offtopic i wkurzanie moderatorow...
    na szczęście te realia się zmieniają, i myślę że coraz więcej panien młodych,
    dla których posiadanie drogiej sukni jest tak samo istotne jak posiadanie dobrych zdjęć ze ślubu.
    Kompletnie nie rozumiem podejscia "Wydaliśmy dużo na salę i suknię, więc zaoszczędzimy na fotografie".... o so chodzi ? dlaczego Pan Waldek właściciel sali w ............ (tu nazwa miejscowości) jest "lepszy" ode mnie, który robi zdjecia ???
    Strasznie mnie irytuje takie podejscie niektórych ludzi - patrzą na fotografów jak na pstrykaczy, - o taki sobie przyjdzie, zje obiadek, porobi zdjęcia i pójdzie....

wiesz dlaczego tak jest ??? bo dużo ludzi myśli, że fotografia ślubna to łatwe zajęcie, że wystarczy aparat kupić, i już można kaskę trzepać. Ludzie nie zdają sobie często sprawy że aparat to tylko narzędzie, ze w fotografii ślubnej ważnych jest 1000 innych rzeczy, i żeby foty naprawdę trzymały poziom, trzeba kupę nerwów zjeść, mnóstwo czasu poświęcić, władować pieniądze w reklamę, warsztaty, sprzęt, soft itd.....
    Na szczęście ludzie oczy mają - i widzą potem że wujek Janek jak robił zdjęcia swoją lustrzanką za 1500 zł kupioną w media markt to na jego zdjęciach tło jest ciemne i że dużo jest zdjęć nieostrych bo zapomniał stabilizację włączyć. itd.....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    .
    Na szczęście ludzie oczy mają - i widzą potem że wujek Janek jak robił zdjęcia swoją lustrzanką za 1500 zł kupioną w media markt to na jego zdjęciach tło jest ciemne i że dużo jest zdjęć nieostrych bo zapomniał stabilizację włączyć. itd.....
    Tak jak pisałem wyżej. Spora część tej różnicy nie widzi. Niestety.
    żółte FX + DX

Domyślnie

a ja myślę że każdy zobaczy różnicę - kwestia tylko tego, w którą stronę patrzy.

jak pokażesz obok siebie zdjęcia pana Mariana za 1200 zł i kogoś za 3000 to myślę ze 99 % ludzi zobaczy "difference".
    Tu chodzi o głębsze kwestie - EDUKACJA na ten przykład. Fotograficzna rozumie się.
    Dlaczego w podstawówkach nie ma zajęć z fotografii ? Przecież to strasznie popularne medium w tej chwili.... czemu uczy się dzieci j.polskiego a nie uczy o tym które zdjecia są dobre a które mniej ? Kompletnie tego nie kumam....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

za 3000 zł też robi czasem taki "pan Marian" więc...

dajcie se siana ;]
    no comment...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    To nieważne na co kredyt, może być np. na mieszkanie. Chodziło mi o to, że fotografa nie obchodzi, że młodzi jęczą bo mają kredyt. Fotograf też ma swoje wydatki które również nie obchodzą młodych. Chodziło mi o cenę równowagi i sposób w jaki się ona kształtuje.
    Chodził mi również o to, że jeżeli Yervant podniesie cenę o 100% to może mu przybyć klientów (efekt Veblena np. cena Mercedesa po debiucie Lexusa, cena Leiki itd.).
    Gdy średnia cena usługi "dobra fotografia ślubna" wzrośnie o 100%, to część ludzi zadowoli się "średnią fotografią ślubną" i zrezygnuje z "dobrej" bo popyt na taką usługę jest elastyczny. Aktualna popularność fotografii ślubnej (dobrej i tej słabszej) wynika raczej z efektu owczego pędu niż potrzeby posiadania wysmakowanych kadrów. Dlatego też ceny za usługę w ostatnich latach tak mocno poszły w górę.
    Sam w sumie kiedyś zacząłem dyskusję w tym wątku o cenach, ale to czas pokaże gdzie znajduje się cena równowagi i czy to jeszcze dojna krowa czy już zdechły pies.

I na koniec. Przyjrzałem się lepiej Yervantowym zdjęciom i... deko przynudza.
    Znam te ekonomiczne zagadnienia stety bądź nie takie już sa realia

A Yervant niektóre foty ma wymiatające inne już mniej

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Michal_Sokolowski zobaczy roznice .. a jak ktos komus zrobi zdjecia gratis to wtedy tez bedzie ta roznica

Jak po szkoleniach Panie Michale.. rozumiem ze wskoczyles 3 poziomy wyzej
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    Michal_Sokolowski zobaczy roznice .. a jak ktos komus zrobi zdjecia gratis to wtedy tez bedzie ta roznica

Jak po szkoleniach Panie Michale.. rozumiem ze wskoczyles 3 poziomy wyzej
    na razie obrabiam i obrabiam.... nie mogę nic na razie pokazać przed młodymi.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    za 3000 zł też robi czasem taki "pan Marian" więc...

dajcie se siana ;]
    Dokładnie tak. Cena może, ale nie musi i często nie jest wyznacznikiem jakości. Choćby Yervant... nie podobają mi się jego zdjęcia. Nie przeczę przy tym, że jakością są słabe. Ciekawe jakby poradził sobie w polskich warunkach? A ile by skasował? Z pewnością więcej niż niejeden polski fotograf, którego zdjęcia biją jego produkcje na głowę. Przynajmniej dla mnie.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a co to niby polskie warunki są ?
    no comment...

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów