Hmm ciężko wskazać, bo nie znam biografii polskich ślubnych, a tych o których wiem więcej nie wymienię z nazwiska bo nie czuję się upoważniony do opowiadania ich życiowych historii.
Jeśli poczułeś się urażony moją wcześniejszą wypowiedziom, wybacz, nie to było moją intencją.
O slajdach nie mam żadnej wiedzy dlatego też ciężko byłoby prowadzić o tym dyskusje.
Owszem w Polsce nie zdarzyło się jeszcze aby ktoś kogoś pozwał do sądu o spartolony reportaż ślubny. Niemniej pamiętaj, iż rozmawiamy o fotografach ślubnych a nie fotoziutkach. Dla mnie to jest zasadnicza różnica i nie spotkałem się jeszcze z żalami wylewanymi i pretensjami do fotografa ślubnego, który nie wykonał pracy jak należy.
Fotoziutki... no cóż to jest właśnie nisza owych nie posiadających żadnej wiedzy. W stosunku do tych i owszem słyszałem o niejednej takiej sytuacji.
Co do wódki, cóż rzec? Skoro wódka jest ważniejsza od pamiątki z jedynego takiego dnia w życiu człowieka, ważniejsza od wspomnień... mnie pozostaje pogratulować. Według mnie nie sztuką jest nachlać się na weselu, sztuką natomiast jest zrobienie co najmniej poprawnych technicznie i ciekawych kadrowo zdjęć, nie wspominając już o dobrych bądź bardzo dobrych.
Konkurencja dobra rzecz. niestety konkurencja o której wspominasz jest niedobra, gdyż konkuruje się ceną, a nie jakością produktu. Rozumiem sytuację gdy przy skoku technologicznym ten sam produkt kosztuje mniej i to jest skutkiem niższej ceny. Ale nie rozumiem sytuacji, gdy ktoś robi za przeproszeniem gówno, a obniża cenę starając się konkurować z produktem dobrej jakości. Na szczęście rynek działa tak, że ci którzy nie oferują dobrego produktu wypadają z rynki. Bo ten co bierze 5k może obniżyć cenę do 2,5k gdy zajdzie potrzeba. Ten który bierze 1200 obniżyć ceny już nie ma z czego ...
Naiwniacy, którzy biorą dotację i kupują sprzęt bez wiedzy i jakiegokolwiek doświadczenia, bardzo szybko zorientują się że źle zrobili i albo będą spłacać ZUS i inne opłaty ze swojej wypłaty pobieranej gdzieś na czarno albo będę pracować na spłatę dotacji z odsetkami bo się nawet roku nie utrzymają. A mogą sobie żądać nawet i 20k za zlecenie![]()