Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: sigma 18-125 OS HSM vs C 18-135 vs 28-135

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie sigma 18-125 OS HSM vs C 18-135 vs 28-135

Witam wszystkich,szukałem takiego porównanania ale tylko poszczególne testy, może komuś przeszły te szkła prze ręce, wg.optycznych sigma wypada najlepiej ze wszystkich, czyzby to była alternatywa dla fotoamatora
    1. sigma 18-125 OS HSM
    2.CANON 18-135 IS USM
    3.CANON 28-135 IS USM
    Wszystkie z takim samym światłem

50d+szkło

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Z tego zestawu posiadam 28-135 na 50d. Jestem zadowolony, jakość OK, celność Ok, szybkość OK. W tych pieniądzach super szkiełko.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

mam jakieś 2-ce na znaleźienie szkła, jako spacerzooma,:-D(przypływ gotówki) byłem w fotojokerze oglądałem 18-135 i jakoś nie specjalnie przypadł mi do gustu, za plastikowy, sigma jak to sigma w tej klasie "po prostu sigma", 28-135 nie widziałem, tyle co na you tubeskłaniam się do 28-135
    pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

A koniecznie potrzebujesz takiego zakresu? Może jednak coś jaśniejszego z zakresu 17-50 (70) + dodatkowo tele na specjalne okazje. Ja z własnego doświadczenia wiem, że jednak większość zdjęć na zewnątrz robię w zakresie 17-50, a dłuższe ogniskowe używam tylko od czasu do czasu (ostanion np. Kubica w Poznaniu). Miałem canona 28-105 II USM, później sigmę 17-70, teraz tamrona 17-50 i musze przyznać, że o wiele bardziej brakowało mi szerokiego kąta w C28-105 niż teraz długiego końca w tamronie 17-50.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

Wiem rosim pewnie masz rację, tu też zależy od preferemcji użytkownika
    Dużo fotografuję w domu i tu najlepszy jest(był) kit i potrzebuję teraz cos jasnego bo lampa dopiero w dalekich planach, a na zewnątrz to troche tego 70mm mi brakuję, i do pewnie tele tez masz rację, tutaj już 70-200 4.0 jako uzupełnienie krotkiego tele też za parę latek, ale po doświadczeniu z systemem "P" wole chyba stałkę 85-tkę lub 135-tkę i byłoby git:-D
    Muszę w programiku wrzucić fotosy z ostatnich lat i zobaczyć jakie ogniskowe najczęściej robione,
    pozdrawiam wszystkich

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A nie bierzesz pod uwagę Tamrona 18-270 VC???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Wiem rosim pewnie masz rację, tu też zależy od preferemcji użytkownika
    Dużo fotografuję w domu i tu najlepszy jest(był) kit i potrzebuję teraz cos jasnego bo lampa dopiero w dalekich planach
    Ja o lampie nawet nie myślę, wolę jasne szkła
    Jeśli kit był ok i potrzebujesz czegoś jasniejszego to szczerze polecam dobrze wyselekcjonowanego tamrona 17-50, może być starsza wersja (bez VC), będzie taniej.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

hmm, śmiem przyznać, że coś takiego chodziło mi po głowie czyli ten tami lub coś podobnego sigma 18-250, ale szybko poszedłem zmoczyć głowe pod kran, nie dlatego, że nie chce mega zooma i mam cos do jakości
    Tylko jakbym coś kupił z mega tele, to już żonka by mnie uziemiłabo planuje w przyszłości 70-200, tu byłaby gadka "przecież masz już obiektyw, po co Ci drugi taki sam"itd itd:-D, a tu zawsza preteks względem krótkiego tele
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Ja o lampie nawet nie myślę, wolę jasne szkła
    Jeśli kit był ok i potrzebujesz czegoś jasniejszego to szczerze polecam dobrze wyselekcjonowanego tamrona 17-50, może być starsza wersja (bez VC), będzie taniej.
    Pozdrawiam
    też sobie obiecałem, że jak już coś kupię to jasne szkło, po przygodzie z "p" i stałkami, cała frajda, i lampke też miałem, tylko metza 48-ka nie współpracowała z manualami
    też wolę jasno szkło, na początek
    Ostatnio edytowane przez korben ; 27-07-2010 o 16:33 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

hmm, śmiem przyznać, że coś takiego chodziło mi po głowie czyli ten tami lub coś podobnego sigma 18-250, ale szybko poszedłem zmoczyć głowe pod kran, nie dlatego, że nie chce mega zooma i mam cos do jakości
    Tylko jakbym coś kupił z mega tele, to już żonka by mnie uziemiłabo planuje w przyszłości 70-200, tu byłaby gadka "przecież masz już obiektyw, po co Ci drugi taki sam"itd itd:-D, a tu zawsza preteks względem krótkiego tele
    Nieee no, spacerzoom to jest na wypady z rodzinką.
    Resztę się kupuje do bardziej ambitnych zadań

A tak na serio to całkowicie Cię rozumiem - sam się "uziemiłem" spacerzoomem,
    ale w pozytywnym sensie. Wiem że nie sprzedam - zbyt wygodny - a jedynie uzupełnię o szkiełka
    o lepszej jakości. Ale ja mam wyrozumiałą kobietkę - sama lubi focić
    Jak na razie mam dylemat co pierwsze: S8-16 (lub C10-20) czy C70-200 (lub 100-400)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

2.CANON 18-135 IS USM
    Ten obiektyw nie ma USM.
    Wiem, bo mam.
    No i... nie polecam :-)
    I wcale nie chodzi tu o plastikowy wygląd a własności optyczne.
    To co ten obiektyw wyprawia z aberracjami woła o pomstę do nieba.
    Praktycznie nie da się ich uniknąć w całym zakresie ogniskowych.
    Dodatkowo mnie się trafił egzemplarz z niesymetrycznie rozłożoną ostrością i mam przy szerokim kącie lewą stronę kadru wyraźnie "rozmazaną" (chyba najlepsze słowo opisujące efekt) -- w skrajnym przypadku, tj, 18mm i przysłona 3.5, jest to 1/3 kadru!
    No po prostu jest to "tanie" szkło (taaaaa, 1250 zł to niby tanio!) i jakoś wykonania poszczególnych egzemplarzy najwyraźniej pozostawia wiele do życzenia. Próbowałem bezskutecznie skorzystać z rękojmii więc teraz czeka mnie walka z serwisem, ale jak ich znam, to "spuszczą mnie na drzewo" uznając, że "sprzęt spełnia normy producenta".
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów