Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: problem ze zdjąciami w powershot a 430

Domyślnie problem ze zdjąciami w powershot a 430

Witam wszystkich!
    Jestem posiadaczką aparatu Powershot a 430 i od kliku dni mam problem z robieniem zdjęć w dzień , wychodzą na nich takie poziome jasne paski, tak jakby byłby za bardzo naświetlone. W nocy zdjęcia są już dobre, tak samo z nagrywaniem filmików wszystko jest ok. Proszę powiedzcie mi co może być nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

wklej foto prosze tej "przypadłości"

Domyślnie

niestety nie wiem jak je wkleić?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez estera Zobacz posta
    niestety nie wiem jak je wkleić?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19347

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytaj jeszcze raz, ze zrozumieniem, podany przez Janusza link .
    Następnie wklej adres zdjęcia z internetu (np po wrzuceniu zdjęcia na imageshack.us ) a nie ze swojego komputera...

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Zapewne chodzi o coś takiego?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...7.html#6450356

W necie roi się od podobnych przypadków a Żytnia i Canon wada w usta i pewnie by i na tym zarabiali gdyby nie zwykła nieopłacalność naprawy - choć to oczywista ukryta wada fabryczna i odpowiedzialność producenta za bubel. Historia użytkowania i opis przypadku są zawsze takie same i ilość zdjęć możliwych do wykonania aparatem zwykle oscyluje wokół 5tys lub 2 lat.

Najprostszy test to zrobinie samemu sobie zdjęcia zwracając uwagę czy coś miga w obiektywie - jak nie miga to patrz wyżej. Niektórym "szczęśliwcom" migawka się tylko zacinała (a nie urywała taśma zasilająca) i można ją było jakoś szturchnąć mechanicznie albo poprzez wielokrotne wyciąganie baterii (odłączanie zasilania) podczas długiej ekspozycji co jest szczegółnie trudne w tym modelu, bo zdaje się, że jego najdluższa ekspozycja do zaledwie 1 sekunda?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Dzięki Vitez za podpowiedź ze stroną internetową na której mogę wstawić sobie zdjęcie bo akurat to nie wiedziałam ....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyli ponawiam pytanko:
    dlaczego dzieje się tak tylko w dzień, w nocy zdjęcia są jak najbardziej ok. Także co do robienia filmików nie mam zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez estera ; 06-08-2010 o 10:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez estera Zobacz posta
    dlaczego dzieje się tak tylko w dzień, w nocy zdjęcia są jak najbardziej ok. Także co do robienia filmików nie mam zastrzeżeń.
    Jak nie działa przesłono-migawka i jest ciągla otwarta, to włąśnie w nocy nic nie prześwietla, bo wtedy jest... mało światła i gdyby wszystko działało jak należy, to aparat sam by ją otworzył żeby wpuścić przez obiektyw maksimum światła.
    Najwyraźniej w kręceniu filmów przesłono-migawka nie biorze udziału, czyli też jest ciągle otwarta.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

dzięki ewg za odpowiedź. Ale czy to da się naprawić?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów