faithful taki właśnie jest - lekko "przygaszony"
faithful taki właśnie jest - lekko "przygaszony"
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To tyle w temacie faithful.Zamieszczone przez Canon USA
the silence is deafening
Wielkie dzięki ponownie i jednak zostanę przy profilu Faithul.
gietrzy, bardzo przydatny tekst
Korzystając z okazji, chociaż nie powinienem, co oni zrobili z wyostrzaniem w LR3, wartość ustawiona jest na 25, wszystko co powyżej 25 od razu widać zniekształcenia i to dość wyraźnie w powiększeniu 200%. Nie wiem, czy to jest specjalnie ustawiona górna granica wyostrzania Raw? Jeżeli tak, to już nie da się sensownie wyostrzyć Rawa w LR, w LR2 tego problemu nie było.
Jednak po dłuższej zabawie, wybrałem profil Adobe Standard beta2, skóra nabiera lepszego koloru i znacznie znika żółta dominanta a reszta kolorów jest praktycznie ta sama i nie trzeba za bardzo grzebać w ekspozycji i HSL. Wcześniej pisałem o profilu faithul, ale on przygasza kolory i zielony, już nie jest taki zielony i nie wiem jak przywrócić.
Postanowiłem jeszcze raz napisać, dla osób które są amatorami ( tak jak ja) i koniecznie chcą obrabiać Rawy i mieć normalną powtarzalną kolorystykę etc. , zostawcie tego Lightrooma a skończą się Wasze problemy z kolorami, przejściami tonalnymi, szczegółami. Postanowiłem wrócić do DDP+CS4 i to jest to, co mi wystarczy w 100%. Gdzieś widziałem prównania DPP vs. Lightroom i DPP w zasadzie wgrywa. DPP, jest co prawda powoli rozwijany, ale idzie to w jakimś dobrym kierunku i wersja 3.8.1 daje radę;-)
Od dawana byłem zwolennikiem DPP, ale zainstalowąłem dla testów LR 3. Zdjecia po wywołaniu zdecydowanie ładniejsze (proponuje z netu pościagać gotowe presety i tym sie pobawić - miodzio)... a co do czerwieni to najładniej wygląda profila ADOBE-Stadard z ręcznie przestawionym Red Primary/ Saturation na +40 i jest ładniejsza czerwień niż w DPP (naturalniejsza) (puszka - 5d MK2)
Pozdrawiam