bierz do podrecznego sprzet. moim rodzicom bagaze wlasnie tam zniknely na lotnisku na 4 dni.
bierz do podrecznego sprzet. moim rodzicom bagaze wlasnie tam zniknely na lotnisku na 4 dni.
Powtórzę raz jeszcze to co mówiła większość - tylko bagaż podręczny. Mimo że podczas wielu podróży nigdy nic mi się nie stało z bagażem głównym to jednak nie odważyłbym sie tam schować sprzętu foto. I jeszcze jedno - jeśli udajesz sie na treking to raczej nie myśl o zabieraniu worka obiektywów. Z doświadczenia wiem że 2 sztuki to czasami i tak za dużo. Ogólnie zazdroszczę wyjazdu
Powodzenia !!
Ja lecę jutro na Sri Lankę i tylko statyw poszedł do głównego...
a bez polara to się nigdzie nie ruszam...
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Podepnę się z pytaniem do osób które były w Indiach i Tybecie.
Jakiego typu gniazdka elektryczne występują w hotelach w tych krajach. Czy rozstaw i grubość jest taka jak u nas, czy też jest jakiś inny standard. Jeżeli tak to jaki i jakiego rodzaju "przejściówki" trzeba kupić?
Z góry dzięki.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Indie takie same jak u nas, w Tybecie nie byłem.
Nepal też tak jak u nas (albo takie gniazdka uniwersalne na 2 typy wtyczek), Tybet może mieć takie jak Chiny -- a nie mam pojęcia jak to wygląda.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Czyli nie trzeba żadnych przejściówek, każde urządzenie które da się wpiąć w nasze "świnki", u nich też bez problemu się podepnie.
Dzięki za odpowiedzi.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Witam,
i mnie rowniez czeka wyjazd w tamte strony (dokladny rejon w rtakcie ustalania)
Moje pytanie nie dotyczy sprzetu foto lecz Waszych spostrzezen, uwag i doswiadczen z pobytu w Idiach. Chodzi mi midezy innymi o kontakty z ludzmi , co wypada a co nie, sprawy kulinarde, gdzie sie pozywic, na co zwrocic uwage , itp.
Czy jakies szczepienia sa wsazane lub konieczne ?
Żadne szczepienia nie są konieczne, chociaż niektórzy uważają że są wskazane. Byliśmy ostatnio grupą 23 osobową i nikt się nie szczepił. Wszyscy żyją :-)
Co do jedzenia odradzam na straganach ulicznych - nasze europejskie żołądki mogą tego nie wytrzymać, ale generalnie jest dużo niewielkich knajpek w których można smacznie i niedrogo zjeść. Generalnie wszystko jest dość mocno przyprawiane. Hindusi są bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów i przez cały pobyt nie przytrafił nam się żaden nieprzyjemny incydent. Przygotuj się tylko na ogromne ilości żebraków, szczególnie dzieci. Warto zabrać cukierki w kolorowych opakowaniach oraz długopisy. Wymień sobie trochę pieniędzy na banknoty o nominale 10 rupi. Za dolara oficjalnie masz około 47 rupi, ale zazwyczaj dostaniesz trochę mniej. I takie banknoty dajesz zazwyczaj żebrzącym. Z jednej strony to mało ale przy tej ilości chętnych na Twoją kasę proponuję ograniczać swoją hojność.
Canon
Robson01 , dziekuje za trud i informacje.
Mam kloege awganczyka i podobnie opowiadal mi o jedzeniu tam u niego.
Trzymaj sie !!!