Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Na co komu wogóle światło 2.8

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Po to, by uzyskać większą precyzję AF, niezależnie od użytej przysłony.

Cytat z instrukcji 5D, str. 78:
    Ja tam nie wiem, odnoszę wrażenie że moja piątka ma problem z tymi czujnikami o podwyższonej precyzji, to samo było na 40stce.

Do autora wątku - skoro nie widzisz różnicy i nie masz potrzeby to po co przepłacać ? Jeśli masz cropa to zostań przy kitach, przymykaj to f8 i tyle. A jak nie chcesz przymykać szkieł i mieć żyletę to kup elki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co to jest za rozumowanie Po to kupuje się jasne szkła, żeby była możliwość świadomego wyboru zależnie od sytuacji, zastanego światła itp...
    Jak porobisz troszkę fotek jasnym szkłem, to z pewnością pojmiesz różnicę a jak nie, to po co przepłacać
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    kurcze, to ja jakiś dziwny jestem bo mój tamron b. często pracuje na 2.8 i nawet zdjecia 20x30 wydają się być ostre...
    jeju ! to tak jak u mnie ... mimo tego, że nie kupowałem "wyselekcjonowanego egzemplarza" na 2.8 jest ostro
    po przeczytaniu marketingowego bełkotu o "mydlanych sztukach", FF i BF przez 2 tygodnie rozpaczliwie szukałem wad ... i nie znalazłem
    zaznaczam, że zakupiłem tamiego w sklepie internetowym, podobnie jak 24-70L czy C50 1.4 ;-)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Z porównaniem kita 5.6 do czegoś z f/2.8 USM jest jak z porównaniem kaszlaka do jakiegoś Audi czy BMW. Już po pierwszym wejściu do samochodu widac różnicę w jakości, pracy i komforcie, a gdy wyjedzie się na autostradę różnica zaczyna wgniatać. Co nie zmienia faktu, że są ludzie którym kaszlak wystarcza i nie mają potrzeby posiadania Audi.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Portretowe zoomy są już cieżkie przy f/4 (L-ki), przy f/2.8 to już nieporęczne behemoty.
    Wcale nie tak do końca.
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    zwykle zostają w domu bo nie chce nam się ich dźwigać.
    Mów za siebie...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Początki nałogu

Domyślnie

No dobrze, sporo obiektywów trzeba troszkę przymknąć, żeby stały się ostre. Więc jak hipotetyczny f/2,8 przymkniesz do f/4 jakość jego się poprawi. Ale kit też musisz przymknąć o jedną czy dwie działki, żeby było ostro, a to już jesteś w okolicach f/5,6 czy f/8. Jest różnica? Pojawia się jeszcze jeden problem. Czasem aby zdjęcie zrobić, potrzeba tego f/2,8. Jakoś szczególnie wspaniałe nie będzie, ale zrobisz, a kitem byś nie zrobił. No i ostrość nie jest jedynym parametrem obiektywu. Kolory, kontrast, praca pod światło, AF, aberracje i takie tam inne drobiazgi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    No pisze, że Żona księgowa przecież ;-)
    Znam ten stan :-), u mnie wyjściem było zrobienie kilku fajnych fotek z 'efektem lustrzanki' ;-), tak jak na praktice wychodziło kiedyś, czyli z płytką GO. Kobiety jak się pooglądają w ładnych fotkach, to rzucą szmelcem na szkła dla mężów/partnerów prawie jak na kosmetyki dla siebie :-) (choć 'prawie' robi duużą różnicę ;-) ).
    Jak ktoś ma problem z wyciągnięciem kasy od "księgowej" na jasny obiektyw to najlepiej pożyczyć od znajomych lub wziąć ze sklepu internetowego na próbę.
    W ciągu roku robiłem trochę fotek znajomym koleżankom i ich dzieciakom.
    Naprawdę widać, że robiły na nich duże wrażenie mimo, że nie mam specjalnego talentu ani doświadczenia.
    Po prostu fotki z jasnego zooma lub stałki mają swój klimat, czasem są wręcz jakby trójwymiarowe.
    Te obiektywy o wiele lepiej nadają się do fotografowania ludzi niż kity.
    Kobiety raczej nie przekona argument o liczbowych zaletach danego obiektywu ze strony optyczne lub forum, ale fajne fotki zrobione jej lub dzieciakom to co innego.
    Polecam tylko spory monitor lub TV LCD na pierwszy pokaz, laptop nie robi takiego wrażenia.
    Fotki rodzinne to przecież pamiątka na całe życie

Zablokowany
    Miasto
    www.marcinmielnik.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    no myślę, że mellan to co piszesz ma sens, co do punktów krzyżowych, kupując jasną portetówkę czy zooma i działaniem af, ciekawi jaki jest skok jakościowy co do af w 50d z jasnymi szkłami i punktami krzyżowymi, wiem że af to sprawa indywidualna każdego szkła i systemy, jedne robia "bzzz bzzz" drugie"szzz szz"
    Dlatego w systemie "P" mnie te bzzz tak denerwowało:-D
    Nawiązując jeszcze na koniec do stałek żal mi było się pozbywać stałki 200/3.3 Super albinar auto
    z 24-70 2.8 L , i usm zadnego bzzz nie uslyszysz, to szybkie i bezglosne szklo

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Witam wszystkich,przymieżam się do jakiegoś szkiełka i tak czytam o szkłach pozasystemowych, ze światłem 2.8, i tak czy to tamron czy sigma (17-50,28-75,17-17), wszyscy piszą że jak się przymknie do 4.0 lub dalej to będzie ostro bo na 2.8 mydli więc się zastanawiam czy jest wogóle sens wydawać prawie 2 k, na szkło, skoro możemy nabyć tj.17-85,28-135, lub nawet kita który do 30mm nie jest najgorszy, a to wszystko do odbitek max.15x21,
    Wiem, że liczy się kultura parcy, a USM to USM,
    Może jak ktoś chce światło, to powinien sobie kupić manuala chociażby 50-tke

pozdrawiam wszystkich
    Mniej czytaj CB, a więcej rób fotek lepiej na tym wyjdziesz

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    No dobrze, sporo obiektywów trzeba troszkę przymknąć, żeby stały się ostre. Więc jak hipotetyczny f/2,8 przymkniesz do f/4 jakość jego się poprawi. Ale kit też musisz przymknąć o jedną czy dwie działki, żeby było ostro, a to już jesteś w okolicach f/5,6 czy f/8. Jest różnica? Pojawia się jeszcze jeden problem. Czasem aby zdjęcie zrobić, potrzeba tego f/2,8. Jakoś szczególnie wspaniałe nie będzie, ale zrobisz, a kitem byś nie zrobił. No i ostrość nie jest jedynym parametrem obiektywu. Kolory, kontrast, praca pod światło, AF, aberracje i takie tam inne drobiazgi.
    Pozdrawiam onanistę sprzętowego, który przy fotce rzędu 20x30 wychwytuje różnice w ostrości :P

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    Jak ktoś ma problem z wyciągnięciem kasy od "księgowej" na jasny obiektyw to najlepiej pożyczyć od znajomych lub wziąć ze sklepu internetowego na próbę.
    W ciągu roku robiłem trochę fotek znajomym koleżankom i ich dzieciakom.
    Naprawdę widać, że robiły na nich duże wrażenie mimo, że nie mam specjalnego talentu ani doświadczenia.
    Po prostu fotki z jasnego zooma lub stałki mają swój klimat, czasem są wręcz jakby trójwymiarowe.
    Te obiektywy o wiele lepiej nadają się do fotografowania ludzi niż kity.
    Kobiety raczej nie przekona argument o liczbowych zaletach danego obiektywu ze strony optyczne lub forum, ale fajne fotki zrobione jej lub dzieciakom to co innego.
    Polecam tylko spory monitor lub TV LCD na pierwszy pokaz, laptop nie robi takiego wrażenia.
    Fotki rodzinne to przecież pamiątka na całe życie
    A ja polecam papier, chyba że chcesz pokazywaę fotkę 1:1 wtedy faktycznie wielki i skalibrowany monitor

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Pozdrawiam onanistę sprzętowego, który przy fotce rzędu 20x30 wychwytuje różnice w ostrości :P
    Cóż, autor chciał argumentacji dla jaśniejszego obiektywu, dostał ją.
    Wskażesz w którym miejscu choć zasugerowałem to o czym piszesz?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów