Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: CF - 5 MB/s a 10MB/s

Domyślnie CF - 5 MB/s a 10MB/s

mam 350D, zamierzam dokupić kartę CF o poj. 1GB..
    zastanawiam się, czy warto inwestować w kartę o prędkości zapisu 10MB/, czy może wystarczy około 5MB/s..
    jakie jest Wasze zdanie? Zamierzam robić reporterkę, zastanawiam się, czy różnica pomiędzy tymi dwoma prędkościami ma jakiekolwiek (zauważalne) znaczenie....

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja mam zwyklego kingstona (pomaranczowy) i niby szybkiego (niebieski)
    i tak naprawde w trakcie robienia zdjec roznicy osobiscie nie widze
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

max1
    Guest

Domyślnie

Nasuwa się pytanie w jakiej jakości (wielkość pliku) zamierzasz robić zdjęcia?

max1
    Guest

Domyślnie

Ostatnio potaniały Sandiski. Za około 230zł możesz kupić "szybką" kartę 1GB na allegro.

Domyślnie

fotografuję głównie w RAW (czyli około 8 MB jeden plik).. jeśli robię serię np. 3, to przy transferze z bufora 8 MB/s, te 3 pliki ładują się około 3 sekund, przy transferze 4 MB/s ładują się na kartę około 6 sekund... przy szybkich ujęciach ma to spore znaczenie.....

max1
    Guest

Domyślnie

Szybkie karty są niezbędne przy fotografii sportowej np.rajdach,wyścigach,zawodach kolarskich (tam jest sporo ujęć). Musisz wiedzieć co będziesz fotografować. Pod hasłem reporterka co miałeś na myśli?

Domyślnie

ślub, wesele itp.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    mam 350D, zamierzam dokupić kartę CF o poj. 1GB..
    zastanawiam się, czy warto inwestować w kartę o prędkości zapisu 10MB/, czy może wystarczy około 5MB/s..
    jakie jest Wasze zdanie? Zamierzam robić reporterkę, zastanawiam się, czy różnica pomiędzy tymi dwoma prędkościami ma jakiekolwiek (zauważalne) znaczenie....
    ja wiem tyle, że własnie zrobiłem test szybkości dwóch czytników kart (zrzut z karty Kingstone Elite Pro 50x)
    jeden to taki
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71328356
    a drugi taki
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71783035

pierwszy czytnik zrzucił 650 MB danych w RAW i jpeg w 115s a drugi ten wbudowany w 110s

wychodzi od 5,6 do 5,9 MB/s

nie wierzę, by aparat zapisywał szybciej, więc i szybszych kart na pewno sprawdzał nie będę

P.S.

jeżeli są tanki zapisujące z karty 16 MB/s to jestem pod wrażeniem...

Uprawnienia umieszczania postów