To może i moje dwa słowa się przydadzą w temacie. Jakiś czas temu kupiłem w FJ 50D + Sigma 10-20. Body okazało się super, niestety obiektyw stanowił jakieś nieporozumienie, mydło wszędzie, dosłownie - piany tylko brakowało. Fakt mogłem sprawdzić przychodząc z lapkiem, jednak nie zrobiłem tego - niestety.
Na następny dzień dzwonię i mówię, że chcę albo odzyskać pieniądze, albo dostać inną sztukę. Pani powiedziała, że nic z tych rzeczy, a ona i tak takich decyzji nie podejmuje i muszę w centrali ich się dowiadywać jak ten temat ugryźć. Numeru do siedziby mi nie podała, na stronie numeru brak, na szczęście zumi wie co i jak. Po 5 nieodebranych połączeniach, ktoś wreszcie podniósł słuchawkę. Dostałem namiar na managera. Dzwonie. Ciągle to samo, nic z tych rzeczy. W końcu mówię, że chcę zamienić na coś droższego z moją dopłatą. Jak się okazuje wszystko da się załatwić. Obecnie mam C50mm1.4 oraz 580exII zamiast sigmy.
Trochę mnie to martwi, bo na wyświetlaczu lampy patrząc pod kątem widać jakąś plamę, aż się boję tam iść.
Wniosek 1: wszystko da się załatwić, niestety z dopłatą.
Wniosek 2: olać firmy, które nie spełniają moich standardów.