Cytat Zamieszczone przez akustyk
a zobacz dla odmiany: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=69452
i poczytaj komentarze pod najstarszymi zdjeciami
najfajniejsze jest to, ze w swiecie opanowanym juz dzis przez cyfropstrykaczy, ten czlowiek jest oskarzany o szopowanie a my, wyrosli na przyrodzie robionej Velvia, walczymy jak male misie, zeby z cyfry uzyskiwac tak soczyste zdjecia... zeby potem jakis ogladacz krzyczal, ze nienaturalne

z tym sie nie zgodze. ostatnim co zdjecie ma przedstawiac jest rzeczywistosc. bo termin "rzeczywistosc" narzuca niejako wartosciowanie obiektywne, do ktorego nasz umysl nie jest zdolny.(...)
Ok. moze malo precyzyjnie sie wyrazilem o co mi chodzi...
Nie mam czasu szukac teraz przykladów na plfoto, ale ludzie ktorzy kopiuja sobie niebo z innego zdjecia i doklejaja w jakis cudowny sposob do zdjecia malo ciekawego - moim zdaniem falszuja obraz.
Albo jesli nie potrafia odpowiednio dobrac glebi ostrosci i np. piekny kwiat jest na tle chaszczy, ktore w PS zamieniaja sie w nastrojowe tlo, to tez moim zdaniem jest nie fair...
Jezeli powiedza wprost, ze to jest efekt kolażu, obrobki komputerowej czy czort wie czego jeszcze to jest wszystko OK. Ale niech mi nie wciskaja kitu, ze to jest "czyste" zdjecie.
Poza tym zgadzam sie z Toba, tak jak pisalem wczesniej. :cool: