Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Ja nie uzywam PS-a

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ba. z rawu bez podkręcania. taaa
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Janusz, ja te linki wkleiłem właśnie, żeby podkreślić, że za niemanipulowane można uważać zdjęcie po szopowej obróbce, byle ta obróbka miała związek z rzeczywistością. Ten cytat, który wybrałeś, jest trochę niefortunny, ale chyba jasne, o co chodzi.
    Tak. OK. Ale tam jest więcej bzdetów z którymi się nie zgadzam. Te uwagi poniżej do nie do Ciebie tylko Autora tych wypocin :-)

Np: Nie jest dozwolona zmiana perspektywy. Jakakolwiek korekta perspektywy może być wykonana tylko i wyłącznie za pomocą specjalnych obiektywów, lub odpowiedniego ustawienia aparatu PRZED wykonaniem zdjęcia.
    To manipulaować obrazem poprzez shifta, filtr, maske, obiektyw typu fisheye czy co tam jeszcze Bozia dała to wolno a wyprostować w PS to już nie. Bzdura. Przecież "tak jak to widzi fotograf" to perspektywa być musi. ... to takie, które mogłoby być przedstawione jako dowód w sądzie... też bzdura. W sądzie to chyba tylko RAW a i to nie ze wszystkich kamer - był tu juz wątek na ten temat.

A co o czasie naświetlania - przecież jeśli czas jest np. 1 min to sytuacja już nie jest taka "jak widzi fotograf". Tego typu uwagi można by mnożyć. Panorama posklejana z kilku zdjęc to fałszerstwo (jako antonim niezafałszowanego) - no cóż jestem więc nałogowym fałszerzem. Robię dużo panoram bo nawet mój najkrótszy obiektyw - obecnie 11mm jest jeszcze za wąski a do wydruku 1 x 2 metry matryca 8Mpix srednio się nadaje. Robię dużo zdjęć np. koni w galopie - mieszkam koło stadniny. Długi czas - ze 100 lat temu - była głośna dyskusja czy jest moment kiedy koń ma wszystkie nogi w powietrzu. Dopiero fotografia rozstrzygnęła dylemat. Nasz chodziarz Korzeniowski ma zdjęcie z Olimpiady w Sydney jak "leci" w powietrzu - zresztą bardzo fajne zdjęcie zrobione z poziomu jego stóp. To co fotografia fałszuje rzeczywistość? O koniach spierały się ówczesne sławy naukowe a Korzeniowski dostał złoty medal :-) Obawiam się, że nie da się ustalić co jest fałszerstwem a co nie. Eeeee.... chyba lepiej pisać o Świętach Bożego Narodzenia to w końcu juz niedługo :-)

Janusz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    zero szopa
    http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=78939&m=f
    oceny same mowia za siebie

Taaaaa... i masz 1DmkIV z matrycą kwadratową 6x6 i robiącą ramki :-P

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    zero szopa
    http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=55119#
    Cytat Zamieszczone przez Jac
    zero szopa
    http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=78939&m=f

to wszystko jest przeciez obrobka !! Sciema pic na wode...itp itd... bo przeca wy te zdjęcia najpierw zmniejszyliscie, potem wyostrzyliscie, a nastepnie jeszcze dodaliscie ramke!!!! Przeciez to bluźnierstwo !! I każdy z was sie nazywa fotograf??
    Ostatnio edytowane przez Venio ; 10-11-2005 o 23:12

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Taaaaa... i masz 1DmkIV z matrycą kwadratową 6x6 i robiącą ramki :-P Janusz
    sredni format ;-) z cyfrowa scianka

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio
    to wszystko jest przeciez obrobka !! Sciema pic na wode...itp itd... bo przeca wy te zdjęcia najpierw zmniejszyliscie, potem wyostrzyliscie, a nastepnie jeszcze dodaliscie ramke!!!! Przeciez to bluźnierstwo !! I każdy z was sie nazywa fotograf??

vienio ja cie przepraszam
    ta fotka jest nie moja

sorry ze nie dalem bo widze nie skumales dowcipu
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak. OK. Ale tam jest więcej bzdetów z którymi się nie zgadzam. Te uwagi poniżej do nie do Ciebie tylko Autora tych wypocin :-)

...
    Tego samego typu rzeczy były podnoszone w drugim linku, który podałem. Całkowicie przyznaję Ci rację.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio
    pikczer... ile ty robisz zdjęcia?? Bo mówisz o tych raw'ach jak moj kumpel ktory ma swojego 20D od kilku dni :P (ale to inna historia)
    Wydaje mi sie z tego co piszesz ze kompletnie nie wiesz na czym polega edycja RAWów
    A mnie sie wydaje, ze lepiej by Ci bylo w ciemnych wlosach :P
    Nie chce mi sie kontynuowac tego watku, bo jak czytam to widze, ze odezwali sie sami profesjonalisci, ktorych duma zostala naruszona.
    Nie chce mi sie rowniez odpowiadac po raz pietnasty, ze nie o to, o czym piszecie w tym watku mi chodzilo.
    Za to dowiedzialem sie ze: nie wiem co to jest profesjonalna fotografia, nie wiem co to jest ingerencja w ARTYSTYCZNE zdjecia, nie wiem co to jest RAW itd.
    Wiem za to jaka jest stolica Paragwaju :cool:

Pozdrawiam wszystkich EOT

ps
    fotografia zajmuje sie od 3 lat, a z RAWow korzystam od pol roku i wydaje m sie, ze jestes daltonistą :wink:

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

a tak wogole to ten wątek jest równie bez sensu jak spuszczanie wody po sikaniu pod drzewem
    ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    a tak wogole to ten wątek jest równie bez sensu jak spuszczanie wody po sikaniu pod drzewem
    i tym pozytywnym akcentem proponuje zakonczyc ta bezsensowna dyskusje, ktora do niczego nie prowadzi

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów