ba. z rawu bez podkręcania. taaa
Tak. OK. Ale tam jest więcej bzdetów z którymi się nie zgadzam. Te uwagi poniżej do nie do Ciebie tylko Autora tych wypocin :-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Np: Nie jest dozwolona zmiana perspektywy. Jakakolwiek korekta perspektywy może być wykonana tylko i wyłącznie za pomocą specjalnych obiektywów, lub odpowiedniego ustawienia aparatu PRZED wykonaniem zdjęcia.
To manipulaować obrazem poprzez shifta, filtr, maske, obiektyw typu fisheye czy co tam jeszcze Bozia dała to wolno a wyprostować w PS to już nie. Bzdura. Przecież "tak jak to widzi fotograf" to perspektywa być musi. ... to takie, które mogłoby być przedstawione jako dowód w sądzie... też bzdura. W sądzie to chyba tylko RAW a i to nie ze wszystkich kamer - był tu juz wątek na ten temat.
A co o czasie naświetlania - przecież jeśli czas jest np. 1 min to sytuacja już nie jest taka "jak widzi fotograf". Tego typu uwagi można by mnożyć. Panorama posklejana z kilku zdjęc to fałszerstwo (jako antonim niezafałszowanego) - no cóż jestem więc nałogowym fałszerzem. Robię dużo panoram bo nawet mój najkrótszy obiektyw - obecnie 11mm jest jeszcze za wąski a do wydruku 1 x 2 metry matryca 8Mpix srednio się nadaje. Robię dużo zdjęć np. koni w galopie - mieszkam koło stadniny. Długi czas - ze 100 lat temu - była głośna dyskusja czy jest moment kiedy koń ma wszystkie nogi w powietrzu. Dopiero fotografia rozstrzygnęła dylemat. Nasz chodziarz Korzeniowski ma zdjęcie z Olimpiady w Sydney jak "leci" w powietrzu - zresztą bardzo fajne zdjęcie zrobione z poziomu jego stóp. To co fotografia fałszuje rzeczywistość? O koniach spierały się ówczesne sławy naukowe a Korzeniowski dostał złoty medal :-) Obawiam się, że nie da się ustalić co jest fałszerstwem a co nie. Eeeee.... chyba lepiej pisać o Świętach Bożego Narodzenia to w końcu juz niedługo :-)
Janusz
Taaaaa... i masz 1DmkIV z matrycą kwadratową 6x6 i robiącą ramki :-PZamieszczone przez Jac
Janusz
Zamieszczone przez bonk
Zamieszczone przez Jac
to wszystko jest przeciez obrobka !! Sciema pic na wode...itp itd... bo przeca wy te zdjęcia najpierw zmniejszyliscie, potem wyostrzyliscie, a nastepnie jeszcze dodaliscie ramke!!!! Przeciez to bluźnierstwo !! I każdy z was sie nazywa fotograf??Zamieszczone przez akustyk
![]()
Ostatnio edytowane przez Venio ; 10-11-2005 o 23:12
sredni format ;-) z cyfrowa sciankaZamieszczone przez Janusz Body
Zamieszczone przez Venio
vienio ja cie przepraszam
ta fotka jest nie moja
sorry ze nie dalembo widze nie skumales dowcipu
...
A mnie sie wydaje, ze lepiej by Ci bylo w ciemnych wlosach :PZamieszczone przez Venio
Nie chce mi sie kontynuowac tego watku, bo jak czytam to widze, ze odezwali sie sami profesjonalisci, ktorych duma zostala naruszona.
Nie chce mi sie rowniez odpowiadac po raz pietnasty, ze nie o to, o czym piszecie w tym watku mi chodzilo.
Za to dowiedzialem sie ze: nie wiem co to jest profesjonalna fotografia, nie wiem co to jest ingerencja w ARTYSTYCZNE zdjecia, nie wiem co to jest RAW itd.
Wiem za to jaka jest stolica Paragwaju :cool:
Pozdrawiam wszystkich EOT
ps
fotografia zajmuje sie od 3 lat, a z RAWow korzystam od pol roku i wydaje m sie, ze jestes daltonistą :wink:
a tak wogole to ten wątek jest równie bez sensu jak spuszczanie wody po sikaniu pod drzewem
...
i tym pozytywnym akcentem proponuje zakonczyc ta bezsensowna dyskusje, ktora do niczego nie prowadziZamieszczone przez bonk
![]()