Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 115

Wątek: Ja nie uzywam PS-a

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    ...CZY JEST KTOS KTO FOTOGRAFUJE CYFRA I NIE UZYWA PSa A SADZI ZE MA CIEKAWE ZDJECIA ?????????
    Pewnie, że jest. Blondynka. Ona "pstryka" a obróbką zajmuję się kto inny ;-)

Janusz

Domyślnie

... a ja używam PS'a tak jak wcześniej powiekszalnika, masek, głowicy, różnych rodzajów papieru itp., nie wezmę karty CF do ciemni, teraz jest komputer i drukarka fotograficzna (choć drukuję jedynie zdjęcia cz/b). Generalnie służy do osiągnięcia pożądanej kolorystyki, ewentualnie kontrast, a czasem ja wena poniesie to można się zabawić w coś takiego.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

pikczer... ile ty robisz zdjęcia?? Bo mówisz o tych raw'ach jak moj kumpel ktory ma swojego 20D od kilku dni :P (ale to inna historia)
    Wydaje mi sie z tego co piszesz ze kompletnie nie wiesz na czym polega edycja RAWów

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyv
    Odrealnione niebo i kolory np. pola z jakimis kwiatkami, ktore chce nam wypalic oczy, nazywa sie superzdjeciami.
    Niestety dla mnie to tylko grafika komputerowa.
    a zobacz dla odmiany: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=69452
    i poczytaj komentarze pod najstarszymi zdjeciami
    najfajniejsze jest to, ze w swiecie opanowanym juz dzis przez cyfropstrykaczy, ten czlowiek jest oskarzany o szopowanie a my, wyrosli na przyrodzie robionej Velvia, walczymy jak male misie, zeby z cyfry uzyskiwac tak soczyste zdjecia... zeby potem jakis ogladacz krzyczal, ze nienaturalne

Cytat Zamieszczone przez negatyv
    Zdjecie jest od tego zeby nam cos przekazalo, albo opowiedzialo rzeczywistosc, a nie fałszowalo tego obrazu.
    z tym sie nie zgodze. ostatnim co zdjecie ma przedstawiac jest rzeczywistosc. bo termin "rzeczywistosc" narzuca niejako wartosciowanie obiektywne, do ktorego nasz umysl nie jest zdolny. wszystko co postrzegamy postrzegamy subiektywnie, przefiltrowane przez nasz uklad nerwowy (zdolnosci postrzegania oka, pamiec, kojarzenie, czy nawet pamiec genetyczna). takze bynajmniej nie rzeczywistosc w tym sensie

natomiast na pewno w przypadku fotografii przyrodniczej, reporterskiej i dokumentalnej (inne dzialki rzadza sie czasem innymi prawami) odnosnikiem jest "istnienie" czegos. czyli fakt, ze fotograf to co sfotografowal faktycznie zobaczyl, nie dodal sobie potem (lub odjal). jesli krowa ma 4 nogi, to maja byc 4 a nie 5. jesli na tle nieba byly linie energetyczne, to sorry Winnetou, ale dales d... i tego nie szopuj w imie ratowania zdjecia. trzeba bylo sie ruszyc w inne miejsce i zrobic zdjecie inaczej
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

idąc dalej... (jak juz wymieniamy wszystkie rzeczy ktorych nie powinien robić prawdziwy i honorowy 'cyfrowy fotograf') sam zapis fotografi, uchwyconej przez matryce, do pliku .jpg jest bardzo poważnie skazony 'komputerową obrobką zdjęc'!! Bo to przeciez jest kompresja!! Jak mozemy pozwolic na to by 'wielkosc' naszego zdjęcia została zmniejszona

Uzależniony

Domyślnie

Tak szczerze mowiac to wlasnie RAW jest najczystsza postacia fotografii w przypadku aparatow cyfrowych. To czysty binarny zrzut stanu matrycy z momentu wyzwolenia migawki.

JPG juz taki nie jest, przechodzi przez wiele algorytmow zanim trafi na karte CF.

Wiec kto tu ma racje?

P.S. Przypomina mi cala dyskusja klotnie w paskownicy, na temat moje grabki sa fajniejsze bo sa zielone...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A co jest najczystszą formą w fotografii analogowej? Film jeszcze nie wywołany?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A co jest najczystszą formą w fotografii analogowej? Film jeszcze nie wywołany?
    wczesniej. nie naswietlony ;-)

EDIT: i prosze nie mowic, ze czysta fotografia jest monotonna i nieciekawa
    www albo tez flickr

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów