Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: Ja nie uzywam PS-a

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    wywolanie RAW-a jest tak integralna czescia kreacji zdjecia, jak jego naswietlenie, bo naswietlajac juz mam w glowie wyobrazenie co bede chcial uzyskac i jak dobrac parametry ekspozycji, zeby to zdjecie bylo optymalne do wywolania. nie do wygladu na ekraniku LSD, czy w bezposredniej, automatycznej konwersji do JPEG.

to zle...?
    Nie mowie, ze to zle, ale w takim razie to nie dla Ciebie watek
    To sa dwa zdjecia. Jedno, to byl jpg a drugie raw. Jedyne co zrobilem, to podciagnalem z niego kolory, aby byly blizsze temu co sam widzialem. ale to juz ingerencja.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    To sa dwa zdjecia. Jedno, to byl jpg a drugie raw. Jedyne co zrobilem, to podciagnalem z niego kolory, aby byly blizsze temu co sam widzialem. ale to juz ingerencja.
    w takim razie faktycznie, nie dla mnie watek. bo jakos nie lubie robic gniotow, albo bawic sie w przekrecanie knefli WB, kontrastu czy czego tam. jak robie zdjecia to skupiam sie na tym co fotografuje, a nie na tym co w aparacie przekrecic, zeby wygladaly akceptowalnie. skoro mam RAW, to moge nie tracic czasu na takie rzeczy i nie rozdrabniac sie na nie. z tego co widze, moje zdjecia tez na tym zyskuja. z technikaliow przed naswietleniem interesuje mnie tylko wlasciwy pomiar. no i pomysl na zdjecie i kompozycja. a kolory, kontrast - to kwestia absolutnie wtorna.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Pikczer, skoro juz uwazasz ze RAWy sa "be" to Twoje twierdzenie ma taki sam sens, jak "prawdziwa fotografia to tylko slajd, negatywy to dla tych co nie potrafia fotografowac i wola nadrobic sztuczkami w ciemni".

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wiem o co Ci chodzi, ale odpowiedz sobie sam. Dzieki RAWom mozesz tak podciagnac zdjecie, jakbys robil zaje....ym sprzetem i fantastycznymi zdolnosciami.
    Sorry ale to wszystko jakiś absurd. Właściwie akustyk juz wszystko napisał. Dodam tylko, że z marnego, zepsutego zdjęcia (nawet gdybyś się nazywał Thomas Knoll) nie uda się zrobić poprawnego. Dzięki RAW-om możesz nieco poprawić to co aparat popsuł.

W fotografii tradycyjnej też są takie możliwości np. wywoływanie filmów tak jakby miały czułość zupełnie inną od nominalnej. W ciemni też JEST jakaś obróbka "post factum" więc dlaczego obróbka PS albo Gimpem miała by być be...

Janusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Pikczer, skoro juz uwazasz ze RAWy sa "be" to Twoje twierdzenie ma taki sam sens, jak "prawdziwa fotografia to tylko slajd, negatywy to dla tych co nie potrafia fotografowac i wola nadrobic sztuczkami w ciemni".
    i jesli slajd to tylko Astia. bo Velvia czy chocby nawet Provia to podkrecanie kolorow

to ja jednak wole juz dostac etykietke "szopiarz", niz robic krajobrazy, ktore wygladaja jak wymiot
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...tylko slajd, negatywy to dla tych co nie potrafia fotografowac i wola nadrobic sztuczkami w ciemni".
    Ze slajdem też można pokombinować w ciemni w procesie wywoływania :-) więc slajdy też dla tych co nie potrafią... ;-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No ale powiedzmy ze generalnie za bardzo pomylic sie przy robieniu zdjecia nie mozna ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ze slajdem też można pokombinować w ciemni w procesie wywoływania :-) więc slajdy też dla tych co nie potrafią... ;-)
    slajdy, de facto, to sie w dzisiejszych czasach skanuje. a zeby dobrze zeskanowac wysokokontrastowy slajd to trzeba sie naprawde zdrowo nagibac i zeby osiagnac to co jest na filmie trzeba sie tez naobrabiac
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No ale powiedzmy ze generalnie za bardzo pomylic sie przy robieniu zdjecia nie mozna ;-)
    powiedzmy, ze przy matrycach takich jak sa w naszych puszkach (tj. wszystkich poza Super-CCD Fuji) pomylic za duzo tez sie nie mozna. bo jak zle naswietlisz zdjecie, to pierwszy kanal, ktory leci, i na ktorym gubi sie tonalnosc jest czerwony. i bardzo trudno jest odtworzyc gladkie przejscia tonalne i dobry kolor, jesli sie tego nie dopilnuje.

w praktyce obniza to realna rozpietosc tonalna cyfry, jaka mozna wykorzystac, jesli sie chce porzadny kolor i swiatlocienie.

na slajdzie tego problemu nie ma i mimo teoretycznie znacznie wiekszej rozpietosci tonalnej matrycy niz takiej np. Velvii, wlasciwe naswietlenie i uzyskanie dobrych kolorow wcale nie jest latwiejsze. tym bardziej, ze slajdowiec teorie i wyczucie koloru moze miec generalnie w d..., bo film to za niego robi. w cyfrze trzeba sobie zrobic to samemu...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

GDZIE JA NAPISALEM, ZE RAWY SA BE ?????????
    Chcialem tylko wiedziec, czy sa ludzie, ktorzy robia ciekawe, interesujace i fajne zdjecia bawiac sie czasami, przeslonami, filtrami zewn, itp. operujac lustrzankami cyfrowymi i nie uzywajac PS-a. Czy to takie dziwne????

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów