Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 115

Wątek: Ja nie uzywam PS-a

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Cool Ja nie uzywam PS-a

Postanowilem zalozyc watek dla tych, co faktycznie nie uzywaja Photoshopa do obrabiania swoich zdjec. I choc jest to sprzeczne z ideą cyfrową, to moze znajda sie tacy, co faktycznie zawierzyli wylacznie swojemu talentowi fotograficznemu, a nie graficznemu, pomimo tego, iz uzywaja lustrzanek cyfrowych.

Serdecznie zapraszam

ps
    mam nadzieje, ze watek nie bedzie pusty

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

mam nadzieje, ze nie ma zbyt wiele takich osob
    a napewno dla nich dSLR nie jest najlepszym rozwiazaniem

Dopiero zaczyna Awatar cahe

Domyślnie

ja robie cyfrą, ale też analogiem (samowołalne BW) i używam PS'a - do różnych celów :-)
    potłuczone lustro, pomałana migawka, tragiczne oko i troche szkła opakowanego w metalowe, przerdzewiałe korpusy... i zero efektów!

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

no to powiem tak
    na codzien musze robic tyle w photoshopie (praca w reklamie)
    ze swoich zdiec nie tykam prwie wcale
    czasmi do BW zamienie, extremalnie rzadko podostrzzam

ponadto mam takie zboczenie - fotografia to fotografia, a grafika to grafika
    nie mieszam tych dwoch dziedzin.

a jak widze kolesia jakiegos co na fototoku pokazuje swoje prace fotoszopowe
    nazywajac je fotografiami to mnie krew zalewa

taki ze mnie łysy radykalista
    Ostatnio edytowane przez bonk ; 10-11-2005 o 16:57
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no dobra... a jak ktos robi RAW-y w ACR to co ma wybrac?
    www albo tez flickr

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no dobra... a jak ktos robi RAW-y w ACR to co ma wybrac?
    Wiem o co Ci chodzi, ale odpowiedz sobie sam. Dzieki RAWom mozesz tak podciagnac zdjecie, jakbys robil zaje....ym sprzetem i fantastycznymi zdolnosciami.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    mam nadzieje, ze nie ma zbyt wiele takich osob
    a napewno dla nich dSLR nie jest najlepszym rozwiazaniem
    Czemu tak uwazasz????
    Nie wszyscy chca zdjecia wywolywac. To = oszczednosc.
    Ilosc przywiezionych i wyselekcjonowanych zdjec tez = oszczednosc. Natychmiastowy efekt = uzytecznosc.
    Czy te atuty sa w sprzecznosci z cyfra???

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Ja nie dotykam PS-a poza poprawkami po skanerze (skanuje wylacznie odbitki wiec drobne poprawki typu jasnosc-kontrast-wyostrzenie sa konieczne zeby skan upodobnic do oryginalu ) Ale ja jestem analogowy wiec sie nie licze

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twilight
    Ale ja jestem analogowy wiec sie nie licze
    I chwala Ci za to
    Za pare lat, tacy jak Ty beda na wage zlota

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wiem o co Ci chodzi, ale odpowiedz sobie sam. Dzieki RAWom mozesz tak podciagnac zdjecie, jakbys robil zaje....ym sprzetem i fantastycznymi zdolnosciami.
    znaczy co moge podciagnac?
    kompozycje? swiatlo? pogode?

tak, wywolujac RAW-y koryguje bardzo precyzyjnie barwy, podbijam mocno kolor i ukladam tonalnosci zdjecia. tak, potem przepuszczam zdjecie przez plug-iny Velvia lub Provia (w zaleznosci od potrzeby), zeby uzyskalo wlasciwy, mocny kolor.

dlaczego? dlatego, ze w przypadku krajobrazu/przyrody, domyslny "look" matrycy wyglada jak kupa. w analogu nie robi sie takich zdjec na NPH czy Portrze, tylko wlasnie na Velvii lub Provii. to dlaczego fakt posiadania cyfry z matryca (badz co badz jedna i niewymienialna - wiec mozliwie najbardziej uniwersalna, czytaj: do niczego nie optymalna) ma mnie skazywac na plaskie, wyprane zdjecia?

wywolanie RAW-a jest tak integralna czescia kreacji zdjecia, jak jego naswietlenie, bo naswietlajac juz mam w glowie wyobrazenie co bede chcial uzyskac i jak dobrac parametry ekspozycji, zeby to zdjecie bylo optymalne do wywolania. nie do wygladu na ekraniku LSD, czy w bezposredniej, automatycznej konwersji do JPEG.

to zle...?

hmmm... jesli moze byc dowod przez autorytet, to rzuce tylko haslem: Ansel Adams i system strefowy. starczy?

czego nigdy nie robie ze zdjeciami to: copy&paste'y, dodge/burn-y i inne lokalne modyfikacje, inne niz odplamkowanie ew. wyczyszczenie winiety w rogach (niestety, polar+uchwyt Cokin daje winiete). w zdjeciach przyrodniczych ponad to nie kadruje i nie wyrownuje poziomow (zdarza mi sie przy reportazowych czy przy tzw. komercji).

sam ocen w jakim stopniu to jest zdjecie a w jakim obrobka dla Ciebie. dla mnie gotowe zdjecie cyfrowe to naswietlony RAW wraz z plikiem XMP do niego.

albo tez papierowe - odbitka 20x30cm i wzwyz. na takim rozmiarze, de facto, zle zrobione manipulacje graficzne i niewprawne korekty wychodza na jaw bardzo szybko. a na dobrze zrobione to ja nie mam czasu... jak przywoze 300 zdjec z weekendu w gorach i nad kazdym z nim spedzam minutke zeby dobrac korekte w ACR... policz sobie ile to czasu :-) nawet mi sie zdarza nie odplamkowac, jak mnie po kilku godzinach wywolywania szlag trafia
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-11-2005 o 17:13
    www albo tez flickr

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów