-
Jeszcze kilka słów na koniec tego tematu. Dziś jeszcze porobiłem trochę testowych zdjęć i oto wnioski z nich.
Dla parametrów które przyjąłem (mały wzór-A4 z odległości 130cm) jest ciężko zestawić precyzyjnie cały układ ,aby nie powodował on mylnej oceny. Dla tych parametrów DOF to 1,68cm(zgodnie z jednym z kalkulatorów) czyli super ostry obraz będę mieć na jeszcze mniejszym obszarze, a nie trudno się pomylić o kilka milimetrów ustawiając wzór. Plusem tego testu jest to ,że wyciągnie najmniejsze braki. Jak trudno się operuje w tych warunkach świadczy ogromna trudność w ręcznym ustawianiu ostrości.
Co do mojej pewności iż soczewka się pochyla ,to już nie jest takie pewne-mogłem popełnić mały błąd z ustawieniem wzoru.
Pewne jest tylko ,że jeden róg jest słabszy i że nie zawsze trafia w punkt. Tylko znowu, nie wiem czy nie przesadziłem z tym testem, dla tej ogniskowej odległość od wzoru powinna wynosić chyba ok 5m gdzie dof będzie ogromny w porównaniu do tego co mam teraz. Może to pudłowanie jest w normie dla takich warunków ? Nie mam niestety porównania.
Zatem z opisu skorzystam, jak doczekam się tak ogromnego spadku ostrości na 10 metrach :].
A teraz jednak zajmę się robieniem zdjęć ,a nie pustym pstrykaniem.
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów