-
Jeżeli masz możliwość zwrotu to ją wykorzystaj - może trafisz na lepszy model. W moim też świeżo po zakupie zwróciłem na to uwagę ale ostrzył dobrze wiec doszedłem do wniosku że ten typ tak ma. Zwłaszcza że jakiś czas później oglądałem w innym w sklepie ten model i też miał podobny luz. Jedna uwaga - ten "kołnierz" zawsze będzie miał delikatny wyczuwalny luz. Wydaje mi się że problem tego obiektywu jest wadą fabryczną modelu lub jakieś serii.
Jeżeli chodzi o jego "szczelność" to przy rozkręcaniu okazało się jest wiele dróg dla takich pyłków do układu optycznego. w moim przypadku nie było konieczności rozbierania obiektywu aż do przedniej soczewki ale myślę że jak go rozłożysz do momentu w którym dokręca się te śrubki które mają luz może uda się go wydmuchnąć.
Zdjęć po drodze niestety nie robiłem ale z grubsza jest taka kolejność (sorry za styl):
1 śrubki od mocowania bagnetu
2 odkręcamy śrubki od styków(te od komunikacji aparat - obiektyw)
3 "odrywamy" delikatnie mocowanie bagnetu (jest sklejone klejem) - odejdzie na około 1 cm - uwaga na kabelki od elektroniki
4 potem wsuwamy śrubokręt do środka i podważamy zatrzaski pod tą czarną plastikową tulejką która jest "zespolona" z mocowaniem bagnetu (3 lub 4 zatrzaski)
5 odczepiamy styki od mocowania bagnetu
6 potem wyciągamy kabelki od elektroniki (z czterech miejsc - część jest na takich gniazdach zatrzaskowych część jest po prostu wsuwana)
7 wykręcamy płytkę z elektroniką
8 odkręcamy śrubki od korpusu zewnętrznego obiektywu
9 potem po kolei schodzi korpus obiektywu i pierścień od ustawiania ostrości.
Jeżeli śrubka już zdążyła się całkiem odkręcić może ci wypaść razem ze swoją tulejką jak będziesz ściągał pierścień ostrości - lepiej tego nie zgubić.
Ogólnie trudny jest początek (krok 4) potem to już jest łatwo. Ostatnia uwaga zanim go zaczniesz skręcać trzeba ustawić ostrość do lewego lub prawego końca skali i dopiero nakładać pierścienie.
W internecie opisu nie znajdziesz i nie wzoruj się na filmach do innych obiektywów bo każdy model trochę inaczej się rozkręca.
Uprawnienia umieszczania postów