Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 100mm f2.8 macro usm - coś tam stuka

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 100mm f2.8 macro usm - coś tam stuka

witam
    jeśli ktoś ma w domu takie szkło proszę wziąć obiektyw do ręki i potrząść nim przy prawym uchu... czy coś tam słyszycie ? czy też macie zupełną ciszę ?
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A zdjęcia robi?
    Jak tak to nad czym się zastanawiasz?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czy to normalne ,bo jeśli nie to może z czasem problem się pokaże ,a wtedy będzie już za późno, a szkło jest z drugiej ręki.

Domyślnie

w moim też coś stuka, nie wiem czy od nowości bo wtedy jakoś nie sprawdzałem, ale już dobry rok robię nim zdjęcia i nic niepokojącego nie zauważyłem.

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie

Mi w 70-200/2.8 coś tam w środku stuka cicho bez przerwy jak go obracam, przekręcam itp i jakoś się nie przejmuje. Jak napisał Vitez, działa jak należy to nie ma się co na zapas martwić

Dopiero zaczyna

Domyślnie

też bym się nie przejmował ,ale podkusiło mnie spytać przy okazji kupowania plecaczka w sklepie. Chciałem w ogóle w tym sklepie potrząść takim samym modelem ,ale nie mieli akurat, to zapytałem pracującą tam osobę. Ona potrząsnęła nim i powiedziała ,że to zwyczajowy dźwięk obijającej się soczewki i jeśli nie ma z tym związanych problemów z ostrością to wszystko ok. A teraz wykonałem test i wiem że to telepie się szybka przy mocowaniu. Piszę szybka ,bo na oko wygląda mi to na szybkę która zabezpiecza właściwe soczewki układu, ale zaraz sobie poszukam budowy tego szkła i będę mieć jasność.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomot Zobacz posta
    zaraz sobie poszukam budowy tego szkła i będę mieć jasność.
    Zdjęcia byś lepiej porobił .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok wreszcie uzyskałem potwierdzenie na teście. Dwa zdjęcia zrobione po sobie. 1 - ostre 2 - lewy róg nieostry. Zdjęcie drugie zrobione zaraz po pierwszym, przed jego zrobieniem przekręciłem tylko pierścień ostrości tak aby obiektyw musiał ponownie ustawić ostrość. Później jeszcze próbowałem ręcznie ustawić ostrość, ale nie udało mi się uzyskać takiego zdjęcia jak za pierwszym razem. Wniosek, podczas wyostrzania soczewka zmieniła nachylenie (są luzy to pewnie się pochyla cały układ).

tu zdjęcia:
    http://img685.imageshack.us/i/img0392m.jpg/
    http://img814.imageshack.us/i/img0393.jpg/

Nadal mnie interesuje czy to w normie czy już nie bardzo. Zdjęcia robione z ok 1.4m ,wzorzec wielkości A4.

Na tym zdjęciu http://img80.imageshack.us/i/100mm.jpg/ widać ten układ który ma luz.
    W pozycji 1 znajduje się soczewka(wydaje się być płaska, ale pewnie jest wypukła do wewnątrz.) a w punkcie 2 można dotknąć palcem i sprawdzić czy jest luz - ten cały układ się przesuwa podczas ostrzenia. Przy dotknięciu będzie słyszalny słabiutki dźwięk ten sam jakbyśmy delikatnie potrząsnęli szkłem.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Różnica faktycznie jest ale widać to na całym obrazie nie tylko wspomniany róg choć tam to uwidacznia się najwyraźniej.Moim skromnym zdaniem słoik nie celną z ostrością .
    Nie sądzę aby takie testowanie było na tyle miarodajne że podstawie dwóch czy trzech pstryków można było by postawić diagnozę.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomot Zobacz posta
    witam
    jeśli ktoś ma w domu takie szkło....
    Jakie ?
    - EF100mm f/2 USM
    - EF100mm f/2.8 Macro USM
    - EF100mm f/2.8 Macro L IS USM

System Canon EOS istnieje już niemal 25 lat, w tym czasie powstało wiele aparatów i obiektywów, często o podobnych parametrach technicznych oraz nazwach więc aby uzyskać odpowiedź pytania należy zadawać naprawdę precyzyjnie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów