Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: canon500d problem z odwzorowaniem kolorów

Domyślnie

Hej! Wydaje mi się, że to nie jest ani kwestia ustawiania balansu bieli, ani stylu ani ekranu itd. Miałem Canona 1000d, potem 450d i wszystko było ok. Kiedy kupilem 500d okazało się, że są jakieś jaja z kolorami, a konkretnie z kolorem czerwonym i jego odcieniami. Wyglądały czasem kompletnie nienaturalnie. Nawet w trybie czarno bialym dawało się to we znaki. Dlatego pozbyłem sie tego aparatu i pozostałem przy 450d. Ale do tej pory nie wiem, czy taka jest już uroda 500-tki, czy może mój egzemlarz był wadliwy? Jeśli wadliwy, to najwyrażniej nie jedyny. Oprócz Jagody i mnie podobny problem ma gość np tutaj (ang.):

http://forums.dpreview.com/forums/re...6&changemode=1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagoda Zobacz posta
    Uprzejmie prosze o radę,co robic by kolory na zdjęciach były kolorami ,
    które widze i nie chodzi mi o obróbke w programach graficznych , tylko o
    autentyczne odwzorowanie kolorów wyłacznie przy uzyciu aparatu.
    Moim zdaniem zrób jednak jedną serię zdjęć w RAW.
    Użyj DPP wypróbuj np. Faithfull plus pobaw się różnymi opcjami balansu bieli.
    Tylko chyba z nim to daj kontrast i wyostrzanie na +1
    Gdy uzyskasz to co chcesz to ustaw tak aparat i tyle.
    DPP ma praktycznie te same opcje co są w menu aparatu.
    Aparat Canona miałem dość dawno i tylko przez chwilę wydaje mi się,
    że też miałem problem z kolorem kwiatów.
    Bodaj czy Canon nie ma domyślnie ciut większego nasycenia czerwonego.
    Plus jeszcze może być problemem przekroczenie maksymalnego nasycenia jakiejś barwy.
    Czasem ratowałem się dając nasycenie na -1 i korektę naświetlania na -1/3EV.
    Ale jak miałem inny model.

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Nie wiem jak masz ustawioną czułość ISO w testach 500d wypada znacznie dobrze jeśli chodzi o balans bieli schody zaczynają się przy wyższych czułościach ISO góruje w nim czerwony i niebieski spróbuj zawsze robić na niższych czułościach np ISO 100 lub 200 jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów w bieli,
    Możesz też ustawić i określić bracketing WB z wartościami: +/-1, +/-2 lub +/-3 od zerowego położenia i zobaczyć jak wychodzą zięcia, najlepiej w histogramie kolorowym oczywiście jakiego koloru jest zbyt dużo i czy jest niedoświetlony czy prześwietlony,
    jeśli to nic nie zmienia to spróbuj zrobić to według ustawienia wzorca balansu bieli który masz w aparacie przeczytaj w instrukcji od aparatu tam jest to opisane i ustawiaj to tam gdzie robisz zdjęcie opierając się o biały punkt jak go tam nie ma to zabierz go ze sobą np. kawałek białej kartki papieru z drukarki oczywiście jeśli jest ona biała.
    staraj się robić zdjęcia RAW-ach są dokładniejsze podczas oglądania no i masz większe możliwości w obróbce tak jak koledzy już to wspominali.
    Decydujący wpływ na zdjęcia kwiatów ma też zapylenie które nie widać gołym okiem ale aparat potrafi to zarejestrować zwłaszcza gdzie jest ich dużo i zależne od gatunku kwiatka co może wydawać się banalne ale tak wypowiadają się znani fotografowie w swoich książkach

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drapichrust Zobacz posta
    Hej! Wydaje mi się, że to nie jest ani kwestia ustawiania balansu bieli, ani stylu ani ekranu itd. Miałem Canona 1000d, potem 450d i wszystko było ok. Kiedy kupilem 500d okazało się, że są jakieś jaja z kolorami, a konkretnie z kolorem czerwonym i jego odcieniami. Wyglądały czasem kompletnie nienaturalnie. Nawet w trybie czarno bialym dawało się to we znaki. Dlatego pozbyłem sie tego aparatu i pozostałem przy 450d. Ale do tej pory nie wiem, czy taka jest już uroda 500-tki, czy może mój egzemlarz był wadliwy? Jeśli wadliwy, to najwyrażniej nie jedyny. Oprócz Jagody i mnie podobny problem ma gość np tutaj (ang.):

http://forums.dpreview.com/forums/re...6&changemode=1
    No ja uzywam 500d i nie mam zadnych problemow z kolorami. Proponuje zrobic testowe zdjecia wedlug wzornika lub poprostu kilka kolorowych kartek.

Wedlug mnie to tak jak poprzednizy wspomnieli problem twkwi w ustawieniach (interpretacji) balansu bieli.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Miałem takie "kwiatki" przy KITowym obiektywie. Po zakupie tamrona myślę że problem zniknął(bo ogólnie kolory lepsze) - jak gdzieś znajdę czerwony kwiat to z ciekawości jeszcze raz sprawdzę.

Domyślnie

Ja jednak będę się upierał, że to nie ustawienia, ale wada mojego modelu. Przez 2 miesiące miałem 2 aparaty równicześnie: mojego wysłużonego 450d i nowo zakupiony 500d. Planowałem sprzedać 450d, ale zauważyłem problem z 500d (patrz mój poprzedni wpis). Przez 2 miesiące robiłem zdjęcia naprzemian 450d i 500d. Każda sesja 450d była ok, każda sesja 500d poteierdzała problem z czerwienią. Próbowałem różnych ustawień- niestety. Zależało mi na modelu 500d (ponieważ ma możliwość filmowania) i robiłem wszystko, żeby się do niego przekonać, myślałem już nawet, że to może z moim wzrokiem jest coś nie tak, pokazałem więc zdjęcia znajomym, lecz każdy z nich- niestety- potwierdził moje spostrerzenia. Zainteresowanym mogę udostępnić próbki zdjęć z 500d, tylko nie wiem jak to technicznie wykonać. Mogę np przesłać mailem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Najczęściej używałem obiektywu Sigma 18-200.
    Ostatnio edytowane przez drapichrust ; 21-08-2010 o 02:33 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów