Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: canon i makro

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ty o widzisz !!! Nie zaglądałem do linku z p. odwrotnego mocowania. Myślałem, że jest on do wkręcenia jako filtr z obu stron (bo takie kiedyś widziałem). Jak co to możesz inwestować w ten pierścien i możesz bezpośrednio podpiąć w pierścienie pośrednie i potem od razu obiektyw.
    Wybacz nie zobczyłem wszystkiego i z tego mój lekki błąd

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Domyślnie

Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Ja myślałem, że albo w takim razie oni coś pokręcili albo u mnie z wiedzą coś nie tak ponieważ jeszcze duużo nauki przedemną w takim razie 2 zestaw też wchodzi w gre ale czy twoim zdaniem lepiej zainwestować w wersje 1 czy 2 ? zawsze zaoszczędze te 50 zł a to ważne gdyż nie wiem na jak długo pochłonie mnie macro
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ja się skłaniam ku 1 opcji

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Domyślnie

Masz tutaj link do opisu zestawu makro za niewielkie pieniądze
    w linku pełno przykładowych zdjęć, sporo teorii przedstawionej w przystępny sposób - nawet laik zrozumie, co to makro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://graffika.pl/viewtopic.php?f=137&t=10876
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 17-08-2010 o 17:40 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

mateuszkaratysz - dzięki za link
    oskardj92 - wielkie thx za pomoc

kupiłem pierścienie pośrednie + adapter m42 w heliosie zblokowałem bolec przysłony i jestem w 100% zadowolony, za 79zł sporo zabawy będzie

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Witam!
    Ja natomiast zastanawiam się nad tymi dwoma szkłami:
    EF-S 60/2,8 USM i
    EF 100/2,8 L IS USM
    Cenowa różnica jest istotna, więc mam dylemat.
    Miałem okazję podpiąć w sklepie ten pierwszy i, niestety, nie udało mi się zrobić z ręki nieporuszonego zdjęcia (ale składam to na brak wprawy i kiepskie warunki oświetleniowe).
    Zastanawiam się na ile istotnym ułatwieniem byłaby stabilizacja w eLce. Do tej pory bawiłem się Minoltą z pierścieniami pośrednimi. Ale chciałbym zaopatrzyć się w coś bardziej efektywnego (1:1). Co poradzicie? Jestem w stanie szarpnąć się na eLę, ale czy warto? Z kolei ten pierwszy przy odwzorowaniu 1:1 wymaga "podejścia" do robala na 9 cm. To prawie niewykonalne.
    Może koledzy z własnego doświadczenia znają te szkła i coś napiszą ?
    A może żadne z nich nie jest warte zachodu i lepiej kombinować coś z tym, co opisano w tym wątku wcześniej ?

Pozdrawiam
    Canon i stara Minolta

Początki nałogu

Domyślnie

Mam 60makro i odniosę się tylko do 3 kwestii: 9 cm jest choć trochę trudne, ale jest wykonalne, obiektyw ma rozmiar kompaktrowy i na cropa bardziej uniwersalny zakres.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz Zobacz posta
    Ale chciałbym zaopatrzyć się w coś bardziej efektywnego (1:1).
    Ja osiągam 1:1 tym prostym sposobem 58 mm pierścienie + Helios 58mm
    w sumie trzeba blisko podejść z tego co zauważyłem po pierwszych testach ale jak na patent do 100zł jest super

Coś już napisał

Domyślnie Warto

EF 100/2,8 L IS USM - zdecydowanie warto.
    Po pierwsze, bardzo dobra stabilizacja; zdjęcie nieporuszone drobnych detali można zrobić np. przy 1/15 s (oczywiście wydajność stabilizacji zależy od skali odwzorowania).
    Po drugie, jakość optyczna tego szkła jest niesamowita, ostrość i oddanie drobnych szczegółów - szczęka opada.
    Po trzecie, można z nim wyjść na miasto i używać jako krótkie tele; również do portretów (jeśli komuś zależy).
    Piszę z własnego doświadczenia. To tyle

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berith1 Zobacz posta
    EF 100/2,8 L IS USM - zdecydowanie warto.
    (...)
    Piszę z własnego doświadczenia.
    Masz go na FF czy na cropie ?

Czytałem , że 60/2,8 jest jeszcze ostrzejszy niż eLa.
    Canon i stara Minolta

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów