Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: canon i makro

Początki nałogu

Domyślnie

Używałem starszej sigmy 17-70 ze światłem 2,8-4,5, podobno starsza ma właśnie lepszy tryb makro. Bardzo fajny obiektyw, ale jak to z sigmami - trzeba znaleźć egzemplarz bez BF/FF. Tutaj masz więcej o tych obiektywach i testy:
    http://www.optyczne.pl/14.1-Test_obi...ro-Wstęp.html
    http://www.optyczne.pl/181.1-Test_ob...SM-Wstęp.html
    Ja ze swojej sigmy byłem zadowolony, akurat trafiłem na dobry egzemplarz, zamienilem ją na tamrona 17-50 tylko ze względu na stałe światło tamrona 2.8. No i kupiłem osobno do makro canona 60. Sigma jako zastepstwo kita do canona bardzo sie w moim przypadku sprawdziła.
    Nie jestem specjalistą od makro, ale sigmą 17-70 zrobiłem np. takie zdjęcia:
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=157588
    http://fototok.tkb.pl/pt/photofull.p...0633&bk=FFFFFF

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a lepiej kupiuć 17-70 i f/2.8 czy np. np. stałoogniskowy np. 50 i f/2.8 ?
    PS. Zdjęcia fantastyczne!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppmaster Zobacz posta
    a lepiej kupiuć 17-70 i f/2.8 czy np. np. stałoogniskowy np. 50 i f/2.8 ?
    PS. Zdjęcia fantastyczne!
    Napisz dokładniej, bo nie za bardzo rozumiem o jakie szkła chodzi.
    Z tymi zdjęciami to bez przesady.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy lepszy np. Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro czy np. Sigma 28-70 mm f/2.8 EX DG. A może brnąć w coś takiego Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG Macro ?

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystko zależy do czego. Akurat z tych wyżej wymianionych przez Ciebie żadnego nie używałem. Najlepiej poczytaj sobie parametry i czasem testy obiektywów tutaj:
    http://www.optyczne.pl/obiektywy.html
    Ja teraz na Twoim miejscu może pomyśłałbym o sigmie 17-70 (stara - tańsza) - masz namiastki makro i szeroki kąt, nienajgorsze światło i zakres - jako obiektyw uniwersalny. Do zabawy w portrety i z głebią ostrości oraz przy gorszym świetle canon 50f1.8.
    Jeśli potrzebujesz czegoś dłuższego niz 70 mm, które ma sigma - canon 55-250IS.
    Jełśi dobrze trafisz, to na giełdzie CB powinieneś te obiektywy kupic za mniej więcej:
    - sigma 17-70 ~ 900 zł
    - canon 50f1.8 ~ 300 zł
    - canon 55-205 IS ~ 600-700 zł
    Przy tej opcji sprzedałbym canona 18-135.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wynalazki typu 17-70 i 70-300 ze słowem Macro w nazwie, nie oferują rewelacji, a w każdym razie nie prawdziwego makro. Moim zdaniem szkoda kasy, tym bardziej, że tele klasy 70-300 w wykonaniu Tamrona i Sigmy to generalnie raczej kiepskie szkła. Typowo pod makro to te szkła bym sobie odpuścił. Chcesz makro na poważnie to moim zdaniem Canon 100/2.8 Macro, Tamron 90/2.8 Macro i oczywiście Canon 100/2.8 Macro L IS. A jeśli budżetowo, to szkło o którym wspomniałem wcześniej. Nie wiem dlaczego nie bierzesz go pod uwagę, bo to dobry obiektyw jak na swoją cenę, z AFem i pełną elektroniką...

Domyślnie

ja dokupilem najpierw soczewke raynoxa dcr-250 a pozniej 55-250.
    wprawdzie troche trzeba sie przyzwyczaic do robienia zdjec takim zestawem, no i raczej nie jest to to, co mozna osiagnac specjalnym obiektywem makro ale ogolnie jestem zadowolony :cool:

Domyślnie

A jeszcze kwestia odległości aparatu od fotografowanego obiektu. Obiektyw 50mm trzeba zbliżyć do obiektu na ok 7 cm. Odległość od przedniej soczewki.
    180 mm już ok 24 cm. Próbowałem 300 mm z pierścieniami, uzyskałem odległość ok 40 cm. A owady płochliwe są

Domyślnie

Trzeba też umiejętnie podejść do owada. Ja używam 50/1.8 plus ok. 50mm pierścieni pośrednich (oczywiście z przeniesieniem automatyki - manuale to orka na ugorze, wg mnie) i nie mam problemu z owadami. Nawet nie wiem jaka odległość jest od soczewki, bo nie jest to żadnym problemem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dlaczego chcesz zaczynać od macro? To dosć trudna dziedzina jak na początkującego.
    Kupiłes lustrzankę, obiektyw... Pobaw się tym sprzętem, poznaj go. Jest tyle innych ciekawych tematów.Jesli nie masz doświdczenia w sprzęcie do macro, pogubisz sie w tym i zniechęcisz do fotografii w ogóle. Fotografuj krajobraz, martwe natury, portrety. I nie zczynaj od gromadzenia gadżetów, rób tym, co masz.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów