Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: canon i makro

Dopiero zaczyna

Smile canon i makro

Witam!
    Jestem nowym nowym członkiem sympatycznej społeczności użytkowników Canon. Kupiłem Canona 550D + obiektyw EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS. Jest to moija pierwsza lustrzqanka. Chciałbym m.in. pobawić sie trochę w makro. Próbowałem trochę poczytać, żeby zorientować sie w która stronę pójśc : pierścienie, soczewki, obiektyw dedykowany specjalnie dla makro....ale zrobił mi sie mętlik w głowie....Chyba ten obiektyw jest roche słaby do tych celów...Specjalny obiektyw to raczej odpada ze względu na cenę.....
    Bardzo prosze o kilka podstawowych rad : co dokupić nna początek....
    Pozdrawiaqm wszystkich serdecznie. :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Witam :-).
    Ja zacząłem od przejściówki canon -> m42, mieszka + helios 44m. Dość uniwersalne, ponieważ możesz zrobić ważkę w całej okazałości, albo jej detal wysuwając mieszek.
    W/w podzespoły mnie kosztowały jakieś 150zł :-) w komisie, nie na alledrogo.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki. Mam pytanie, wiem , że jestem niedouczony m42 to pierścień pośredni ? A ztymmoim obiektywem coś ukręcę ?

Coś już napisał

Domyślnie

Co do twojego obiektywu to niestety nie wiem, bo nie miałem, więc najłatwiej będzie jak popróbujesz :-).

M42 to gwint na jaki mocowane były starsze obiektywy (np. zenit,praktika) szerzej: http://pl.wikipedia.org/wiki/M42_(fotografia)

Potrzebujesz pierścienia pośredniego (czyli przejściówki po prostu ;-) ), który pozwoli na zamocowanie do bagnetu canona obiektywów z gwintem m42. Pierwsze co mi w allegro wyskoczyło http://allegro.pl/item1151784008_pie...konwerter.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppmaster Zobacz posta
    Specjalny obiektyw to raczej odpada ze względu na cenę.....
    Niekoniecznie. Jest jeszcze Cosina/Soligor/Vivitar (różne nazwy, to samo szkło) 100/3.5 Macro z soczewką 1:1 (koniecznie!). 400zł.

Początki nałogu

Domyślnie

Pomimo tego, że obiektywy dedykowane do macro sa dość drogie, to ja mimo wszystko zachęcam się przynajmniej do rozważenia możliwości jego kupna. Sam niedawno na giełdzie CB kupiłem za ok. 1000 zł canona 60USM macro i nie żałuję (stan idealny, kilka razy użyty przrez poprzedniego właściciela). Setki makro są niestety droższe. W 60 makro oprócz wyśmienitej ostrości (lepiej niż 50f1.4, czy 85f1.8) ogniskowa przy cropie pozwala na zastosowanie tego obiektywu do zdjęć portretowych, ma kompaktowe rozmiary, jest lekki. Bardzo sobie go cenię.
    Ja na początek robiłem też makro sigmą 17-70 i chociaż nie jest to obiektyw 1:1, to jednak można było robić nim całkiem ciekawe makro, oczywiście nie takie jak 60-tką canona.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widze , że trzeba by rozważyć te obiektywy. Myślałem o pierścieniach pośrednich, ale przy6 tych niby lepszych, to może być nie duża różnica...Dzięki za rady. Jakby jeszcze coś się komuś nasunęło to będę wdzięczny za każda podpowiedź. Pozdrawiam.:grin:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Hej!
    A znacie może bliżej obiektyw TAMRON AF 70-300 F/4-5.6 LD Di Macro 1:2 ?
    - jak się ma do makro
    - czy elektronicznie współpracuje z Canonem 550D ?
    Ostatnio edytowane przez ppmaster ; 23-07-2010 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pytanie do kolegi o tą Sigmę 70-70 i jej możliwości w różnych warunkach, nie tylko makro. Napisz dwa słowa, może mi się coś rozjaśni w tych moich dylematach początkującego....

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppmaster Zobacz posta
    Mam pytanie do kolegi o tą Sigmę 70-70 i jej możliwości w różnych warunkach, nie tylko makro.
    Nie znam takiego obiektywu jak Sigma 70-70. Drobny bląd wdał Ci sie w posta

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chodziło mi Sigmę 17-70, konkretnie o Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 . Mam teraz 18-135 i chciałem coś dokupić, żeby sie pobawić w makro, ale też żeby poużywać w innych warunkach. Wiem, że nie ma obiektywów uniwersalnych, ale żeby te dwa obiektywy troszkę mi dały różnych możliwości.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów