Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Przerzutka z PC na MAC

Domyślnie Przerzutka z PC na MAC

Witam
    Mam zamiar przerzucić sie ze swojego PC na Maca(stacjonarny), już prawie mnie przekonali wmawiając że do pracy ze zdjeciami lepszy bedzie MAC ale....mam wątpliwości. Komputera używam tylko do edycji zdjec (Photoshop) oraz przegladania internetu oczywiscie i takie pytanie czy ktoś to potwierdzi ze do edycji zdjec czy składania filmów rzeczywiscie lepszy jest MAC, niby "szybszy", bardziej stabilny?
    Moj PC:
    Windows 7, 64bit
    Płyta: Gigabyte P43T-ES3G
    procek: E6550 2x2,33
    Ram: 8gb DDR3
    grafika: Nividia Gforce 8600 GT
    Dysk: WD 250
    Opłaca sie zmieniac moj PC z takimi parametrami jak wyzej na MACa?
    Wiem ze sa zwolennicy PC i MAC ale moze ktos robił juz przesiadke i może napisze czy warto było?
    dziekuje i pozdrawiam

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Zainwestuj w EFIXa i postaw na tej konfiguracja mac os x, bedziesz mial zywe porównanie ile w tym prawdy...

A btw, co Ci nie pasuje w obecnym PC że chcesz go zmienić?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Coś już napisał

Domyślnie

Po za tym, na jakiego MACa chcesz zmienić? Macintoshe jak dobrze pamiętam, już dawno przesiadły się ze specyficznej dla nich architektury ;-), więc to PC + OS X...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lepszy jest ten komputer na którym Ci się wygodniej pracuje i nie jest to kwestia X razy szybciej, jeno odmiennej filozofii pracy z systemem i aplikacjami. Najlepiej najpierw pomacaj potem się zastanawiaj, na pewno znajdzie się jakaś dobra dusza która da Ci pomacać OSX (ewentualnie zostaje iSpot). IMHO na macu praca jest przyjemniejsza i sam system bardziej przejrzysty, sam sobie już nie wyobrażam pracy bez expose, spaces, czy spotlight. I pomimo tego że windowsy od jakiegoś czasu mają już odpowiedniki tych funkcji to ich użyteczność pozostawia wiele do życzenia.

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Po za tym, na jakiego MACa chcesz zmienić? Macintoshe jak dobrze pamiętam, już dawno przesiadły się ze specyficznej dla nich architektury ;-), więc to PC + OS X...
    Nie zupełnie. Fakt, że Maki chodzą na procesorach Intela etc. nie oznacza, że to "PC z innym systemem". OSX jest optymalizowany pod konkretną maszynę - płyty instalacyjne do iMaca różnią się od tych do MacBooka czy MacBooka Pro.

W pececie możesz mieć np. super-hiper-ekstra procesor - ale co z tego, skoro Windows którego na nim instalujesz nie jest napisany pod taki sprzęt, tylko "uniwersalny". A jak masz Maka z np. Intel Core 2 Duo, to masz system zoptymalizowany pod ten konkretny procesor.

Mam Maka od 2 lat. Przedtem miałem różne pecety, niektóre naprawdę "wypasione". Teraz pracuję na MacBooku, który sprzętowo wydaje się być w "klasie średniej" (Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 2 GB RAM, nic wielkiego). Ale jak to chodzi... Wszystko jest płynne, sprawne, wszystko po prostu działa. Nie ma żadnych konfliktów, żadnego "cięcia". Zawieszony komputer? A co to znaczy?

System OSX stanowi całość - wszystko ze sobą gra, wszystko do siebie pasuje.

Czy Mac będzie szybszy? Nie wiem, ja nie robię obróbki grafiki, trudno mi powiedzieć. Ale w tym co robię jest zdecydowanie szybszy niż pecety o porównywalnych czy nawet wyższych parametrach.

Czy będzie bardziej stabilny? Na pewno.

Żeby było jasne: nie jestem Applowskim "fanboyem", nie mam iPhone'a, nie noszę iPoda, nie naklejam jabłuszka na samochodzie (bądź co bądź za reklamę mi Apple nie płaci ;-) Nie mam też nic do Windows.

Dla mnie komputer jest tylko narzędziem pracy (nie zabawy) - i jako narzędzie Mac zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż PC, a OS X - niż Windows.

Kilka lat temu przesiadłem się z ośmioletniego Matiza do prawie nowego Peugeota. Przesiadka z PC na Maca to było podobne doświadczenie
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Coś już napisał

Domyślnie

Też używam maka na codzien. Do webdesignu i programowania i 1000ca innych rzeczy.
    Przesiadlem sie po latach uzywania windowsa (za malo mozliwosci jak na moje potrzeby zawodowe) i linuxa (trudnosci w konfiguracji i instalowaniu softu, ale za to do programowania bardzo dobry).

Jesli mialbym uzywac komputera TYLKO do obrobki zdjeci - to rozwazyl bym PC+WIN - za ta sama kase co Mac moza pewnie zbudowac monster-maszyne. Windows uzywany przez swiadomego/dobrego usera, nie pada, brak wirusow itp.

Ale do wielu zadan, ktore ja wykonuje na komputerze, ~30 programow, ktorych uzywam caly czas - to wole maka. Latwiejsza obsluga, dobry software.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    N
    W pececie możesz mieć np. super-hiper-ekstra procesor - ale co z tego, skoro Windows którego na nim instalujesz nie jest napisany pod taki sprzęt, tylko "uniwersalny". A jak masz Maka z np. Intel Core 2 Duo, to masz system zoptymalizowany pod ten konkretny procesor.
    Nie ma zadnej magicznej optymalizacji, jak kupujesz upgrade systemu to masz jedna plytke na rozne komputery.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Nie ma zadnej magicznej optymalizacji, jak kupujesz upgrade systemu to masz jedna plytke na rozne komputery.
    Zgadza sie - plytka dodawana z kupionym makiem zadziala tylko na nim. System kupiony w wersji box - na "dowolnym" (MB czy MBP, iMaku etc.) maku

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nigdy nie miałem Mac'a wię zabiorę głos w dyskusji

Mac imho tylko pod video. Masz FinalCut i ProRes - to standardy w wideo na miarę Photoshop'a.

BTW. Mało piszesz o swoim podsystemie dyskowym. Imho można zostać w PC, nawet pod wideo, ale dysków trzeba trochę dokupić (system SSD, 2x RAID, storage).
    Dobrze by było mieć USB 3.0 i Quadro 4800 do CS5. A i CPU konkretne.
    Z kompa wywaliłbym wszystkie security, firefoxy i inne spowalniacze - do netu jest netbook

Dobrze, że ja nie mam takich problemów, uff. Powodzenia!
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

@gietrzy - ciekawe argumenty,

Nigdy nie miałem Mac'a wię zabiorę głos w dyskusji

Mac imho tylko pod video. Masz FinalCut i ProRes - to standardy w wideo na miarę Photoshop'a.
    zwazywszy na wymagania:

Komputera używam tylko do edycji zdjec (Photoshop) oraz przegladania internetu oczywiscie

Co do dyskow - no to przyzwoite opcje rozbudowy (wewnętrzne) masz dopiero w MakuPro ($$$) - wiele dyskow, macierze itp. a w PC - wszedzie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów