Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Przerzutka z PC na MAC

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr_bonzo Zobacz posta
    zwazywszy na wymagania:
    Cytat Zamieszczone przez SK Photography Zobacz posta
    i takie pytanie czy ktoś to potwierdzi ze do edycji zdjec czy składania filmów rzeczywiscie lepszy jest MAC, niby "szybszy", bardziej stabilny?
    Każdy widzi co chce zobaczyć

/off
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

Ups - przeoczylem sorki

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie zupełnie. Fakt, że Maki chodzą na procesorach Intela etc. nie oznacza, że to "PC z innym systemem". OSX jest optymalizowany pod konkretną maszynę - płyty instalacyjne do iMaca różnią się od tych do MacBooka czy MacBooka Pro.
    Oświeć mnie proszę. Produkują płyty instalacyjne dla każdego z osobna???
    Znaczy się, kupując system muszę szukać dla danego kompa???
    Bo jakoś na rynku nie widzę takiego podziału, jest po prostu MacOSX.

Ale jak to chodzi... Wszystko jest płynne, sprawne, wszystko po prostu działa. Nie ma żadnych konfliktów, żadnego "cięcia". Zawieszony komputer? A co to znaczy?
    Czy będzie bardziej stabilny? Na pewno.
    Po pierwsze "Primo"
    Ja od wielu, wielu lat nie mam problemów o których piszesz.
    Ujmę to inaczej - od czasu przesiadki na legalne systemy (nie carckowane piraty) nie mam żadnych problemów.
    Jeszcze inaczej. Niedawno kupiłem laptopa na którym była Vista Home Basic i za "chiny"
    nie działał dźwięk pomimo kilku reinstaklacji - stery ok, brak konfliktów, w menedżerze zadań wsio ok...
    Kupiłem okazyjnie Vistę Ultimate BOX, zainstalowałem i... jak ręką odjął zero problemów.

Po drugie "Primo"
    Mam wśród znajomych posiadaczy iMac oraz MacBook i nie są tak optymistyczni.
    Zdarzają im się - jak to wcześniej napisałeś - konflikty, "cięcia" i zwisy, więc... nie wiem co o tym myśleć.
    Ale nie tragizują z tego powodu - zdarza się, i tyle. To tylko sprzęt.
    A z systemem operacyjnym jest jak z lustrzankami - jednemu pasi bardziej ergonomia Nikona, innemu Canona itd.

Czy Mac będzie szybszy? Nie wiem, ja nie robię obróbki grafiki, trudno mi powiedzieć. Ale w tym co robię jest zdecydowanie szybszy niż pecety o porównywalnych czy nawet wyższych parametrach.
    Znam też opinie że Windows zainstalowany na Mac'u jest dużo szybszy.

Wiąże się to pewnie z tym, że Mack'ów nie składa "Pan Ziutek" w garażu dla sieci sklepów nie dla idiotów.
    Są składane z selekcjonowanych komponentów wysokiej jakości, stąd mają taką, a nie inną opinię.
    Natomiast PC czy laptopy - powiedzmy sobie szczerze, dlaczego są tańsze???

Wierz mi (a zajmowałem się "składaniem" zestawów przez wiele lat) że,
    jeśli poskładasz PC z wysokiej jakości podzespołów markowych, to nie będziesz miał z nim większych problemów,
    natomiast jesli ktoś chce tanio, to niech nie liczy na dobrą jakość i brak problemów.
    I na koniec - poskładanie kompa i instalacja systemu, to jeden krok.
    Optymalizacja po instalacji pod dany sprzęt - to drugi krok, najczęściej pomijany...

Do ludzi którzy żądali TANIO, często wracałem rozwązywać różne problemy,
    natomiast z tymi co dali się przekonać by postawić na jakość... jak myślisz???

P.S.
    Nie jestem FanBoyem PCtów ;-) i to nie jest "Personal Attack". Po prostu fakty i opinie z życia wzięte.
    No i nie żebym miał coś przeciwko Mac'om, sam od dłuższego czasu myślę o zakupie "jabłuszka",
    może się skuszę by zastąpić iMac'iem wysłużonego już PC'ta z legendarnym Bartonem 3200 na pokładzie???
    Tylko jak na razie śmiga i nie sprawia problemów.
    Ostatnio postawiłem na nim Win 7 pro i... jestem zaskoczony wydajnością.
    Mam wrażenie że jest lepiej niż na Win XP, który był wcześniej.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez SK Photography Zobacz posta
    Witam
    Mam zamiar przerzucić sie ze swojego PC na Maca(stacjonarny), już prawie mnie przekonali wmawiając że do pracy ze zdjeciami lepszy bedzie MAC ale....mam wątpliwości.
    Mac'ki są polecane do obróbki zdjęć głównie z powodu wierności odtwarzania barw na monitorze.
    A to jest głównie zasługą wysokiej jakości matryc stosowanych przez Apple.

Innych powodów do zachwytu nie słyszałem.
    Pozostaje jeszcze eronomia systemu - rzecz gustu.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-07-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Hmm.. A ja bym nadal rozważał najpierw różnice w wydajności podzespołów w obu zestawach. Np core2duo vs i7, prędkość ramu, płyta główna ... nie jestem spec ;-).

Porównanie z siodemką http://reviews.cnet.com/8301-31012_7...-10355804.html

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Hmm.. A ja bym nadal rozważał najpierw różnice w wydajności podzespołów w obu zestawach. Np core2duo vs i7, prędkość ramu, płyta główna ... nie jestem spec ;-).

Porównanie z siodemką http://reviews.cnet.com/8301-31012_7...-10355804.html
    To rozważ PC vs Mac w identycznej konfiguracji, a nie "Dawid vs Goliat" ;-)

Jak do PC'ta wsadzisz i7 na odpowiednich podzespołach to też "pofrunie".

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Mam na laptopie ( macbook pro ) zainstalowanego W7 i OSX i jeśli mowa o wydajności PS cs4 lub cs5 wygrywa bezapelacyjnie mac. O funkcjonalności i kompatybilności samego osx'a mozna dyskutować długo i namiętnie.
    Pozdrówka

Coś już napisał

Domyślnie

W tym teście chyba 7demkę i Leoparda instalowali na tym samym lapku, więc myślałem, że jest to dość miarodajne porównanie wydajności.

Ja uważam, że oba systemy wypadły mniej więcej tak samo, więc jak pisałem wcześniej zamiast kierować się systemem operacyjnym (który zawsze można zmienić) należałoby skupić się na podzespołach zestawu. Dlatego na początku poprosiłem o ujawnienie konfiguracji 'ewentualnego' maca.

Absolutnie popieram, że dobrze złożony PC i zoptymalizowany po instalacji win/lin/mac to podstawa :-).

Domyślnie

Mam macbooka pro od 3 lat, po walkach z vista stracilem nerwy (oryginalna wersja). Jestem niezwykle zadowolony, tak jak piatka moich znajomych, ktorzy zarazili sie macami. Bardzo polecam!

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz posta
    Mam macbooka pro od 3 lat, po walkach z vista stracilem nerwy (oryginalna wersja)...
    Ludzie "plują" na system operacyjny, gdy tak naprawdę to sprzęt jest...
    No bo jak inaczej to określić, jeśli ten sam system na jednym kompie hula aż miło,
    a na innym przyprawia człowieka o mdłości???

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym sam Bill przyznał że Vista to był niewypał
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-07-2010 o 15:24 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

[QUOTE=dziobolek;844721]Ludzie "plują" na system operacyjny, gdy tak naprawdę to sprzęt jest...
    No bo jak inaczej to określić, jeśli ten sam system na jednym kompie hula aż miło,
    a na innym przyprawia człowieka o mdłości???

Sprzet... Niestety, u mnie hulal az milo, po 2 miechach zaczal sie dusic, po 4 mialem dosc. Niestety, teoria o sprzecie w moim przypadku nie byla prawdziwa? Dlaczego? Dlatego, ze mialem bardzo dobrej jakosci komponenty, a po drugie zainstalowalem na tym komputerze Ubuntu. Juz 3 lata smiga elegancko

Naszczescie wyjasnianie tego zjawiska juz mnie nie interesuje

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów