Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Wskazówki do sesji z parą młodą

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon EOS 350d Zobacz posta
    No widzę, że mój temat cieszy się dużym powodzeniem fajno

Jutro wielka chwila, troszkę mam stresa że nie wyjdzie ale przygotowałem się troszkę na to więc może będzie dobrze. Chociaż może nic z tego nie być bo jest nie najlepsza pogoda a w deszczu zdjęć robić nie będę
    Ja mam zawsze dreszczyk emocji przed takowa impreza Hehehe pewnie liczysz na niepogode ale jutro ma byc ponoc ladnie
    Nie zapomnij sie pochwalic fotkami.
    Powodzenia.

ps. wesela maja to do siebie, ze mozna sie za darmo najesc
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Wesele - temat rzeka

Mam pytanie, jutro jadę na wesele, będę robił zdjęcia jako fotograf "z rodziny" kuzynka mnie poprosiła, nie biorę za to kasy ale...
    Mam aparat jak w stopce, będę używał głównie obiektywu 17-85 IS w połączeniu z lampą 540EZ, czy stabilizację w obiektywie wyłączyć?
    Zważywszy na to, że czas mam ustawiony na "fixed" czyli 1/250.
    Jak myślicie, na wielu robiłem zdjęcia (nie za pieniądze, ot tak dla nauki), nawet jak miałem pożyczoną lampę 580EX, to i tak zazwyczaj używałem jej na manualu, 1/8, 1/4 błysku, dlatego kupiłem 540EZ z myślą właśnie o takich imprezach.
    Wstępnie porobiłem zdjęcia próbne z odbłyśnikiem skierowanym 45' w górę z wysuniętym odbłyśnikiem, wychodzi ok, ale chcę wiedzieć czy dobrze robię.

Reasumując:
    1. Stabilizacja włączona czy wyłączona? (czas "fixed" 1/250)
    2. Czy może ustawić manualnie mniejsze czasy, np. 1/160 i mniejszą moc błysku np. 1/8?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

zdecydowanie opcja 2 , po co aż 1/250 , tracisz w większości masę światła

można świecić też na drugą kurtynę o ile lampa ma taką opcję
    no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

1/250-tracisz całe zastane, a lampa robi za jedyne oświetlenie. Tracisz cały klimat. Lampa w manualu, tracisz czas na zbędne eksperymenty z ilością światła.
    W większości przypadków 1/60-1/45 przy IS utrzymasz i obiekt pozostanie ostry. Wykorzystasz więcej zastanego oświetlenia, a lampa (w TTL) będzie tylko doświetlać. Problemem może być to, że wesele jutro, bo uczenie się nowych rzeczy na ważnej imprezie to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Krótkie czasy z fleszem na sali to piwniczny klimat. Ustaw drugą lamelkę i trzymaj się czasów około 1/30 - 1/60. W tańcu możesz trochę skrócić.

Zdjęcia w świetle zastanym (bez używania dodatkowego sztucznego oświetlenia i bez lampy błyskowej)
    Z moich doświadczeń wynika iż przy czasie 1/250s i krótszym zdjęcie ma szanse być żyletowo ostre (przy założeniu odpowiedniego nastawienia ostrości i odpowiedniej głębi ostrości). Przekroczenie granicy 1/60s powoduje ze praktycznie każdy dynamiczniejszy ruch rozmazuje się w jakimś stopniu, czasy rzędu 1/15-1/8 dają efekty “artystyczne” czyli kompletne rozmycia sylwetek.
    Oczywiście na ostrość ma też wpływ ogniskowa obiektywu i to czy korzystamy ze statywu / monopodu.
    Warto również pamiętać o tym, iż zbliżenie na osobę fotografowaną, powoduje iż powinniśmy użyć jeszcze krótszych czasów (wynika to z faktu iż np. ręka tancerza przebywa “na naszej matówce” większą odległość niż kiedy go fotografujemy z oddali).

Zdjęcia z użyciem błysku (poza studiem, w naturalnych lokalizacjach)
    Tu można używać dwóch metod – na pierwszą i na drugą lamelkę. Chodzi o moment, w którym błyśnie lampa. Czyli w pierwszym przypadku błyska lampa, następuje otwarcie migawki i dalsze naświetlanie zgodnie z nastawionym czasem. W drugim przypadku, najpierw otwiera się migawka, naświetlane jest zgodnie z ustawionym czasem, a następnie tuż przed zamknięciem migawki, następuje błysk. Opcję wyzwalania błysku na drugą lamelkę umożliwiają zwykle aparaty ze średniej i wyższej półki (np. EOS 20D).

Bardzo ważne jest tu sam sposób użycia lampy i odpowiedniego wykorzystania światła jakie daje ale to temat na osobnego posta
    (chodzi między innymi o proporcje między światłem zastanym a lampą oraz odpowiednie zmiękczenie światła błyskowego).

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki Panowie, za godzinę jadę, Wasze rady jak zwykle są nieocenione, jeszcze raz wielkie dzięki.

Domyślnie

No i Panowie przyszła pora pochwalić się wypocinami. Mam nadzieje, że moderato mnie nie przechrzci za to że tutaj umieszczam zdjęcia :P

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i Panowie przyszła pora pochwalić się wypocinami. Mam nadzieje, że moderato mnie nie przechrzci za to że tutaj umieszczam zdjęcia :P
    Przechrzci. Załóż odpowiedni wątek w dziale Galeriowym i tam proś o opinie na temat swoich zdjęć. Nie będę tego za Ciebie robił.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

"A mnie się wydaje", że dobrze by było umieścić tutaj zdjęcia jako podsumowanie dyskusji tudzież poprowadzić ją co jest źle a co dobrze. Nie widzę potrzeby skakać po postach ale...
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

No i co? Zalozyles temat w Galeriowym?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów