Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Wskazówki do sesji z parą młodą

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Ide z 1d2 lub 40D. do tego 85 1,8 i 24-70 L
    Bedzie to moje pierwsze podejscie do tematu. W kosciele jakos ze swiatlem nie bedzie problemu- chyba Kosciol dopiero zobacze na miejscu Nawet nie wiem jak sie w nim poruszac...Tu tez bedzie lekki problem zeby glownemu foto nie wchodzic w kadr ,ale i zeby nie sprofanowac obiektu
    Wiem ze w sali na bank nie bede robil zdnec, 85 to za wasko a bez lampy to leze..
    Bede chcial jeszcze popstrykac w plenerze, ale plener to nie tylko podworko, jakies wnetrze wiec i tu polegne bo 24-70 we wnetrzu nie da rady chocby nie wiem co .Tak ze trudne zadanie przede mna :-D
    A jesli chodzi o obrobke, to fakt, swiatla na zdjeciach nie wprowadze, trzeba bedzie ciagnac z tego co bedzie (Ciagle sie ucze )
    Kurde zalatwisz sie tym kosciolem. Naprawde nie masz mozliwosci udania sie tam i zrobienia testowych zdjec? Druga sprawa to ksiadz - co bedzie jak Cie wywali za np. brak legitymacji albo powie gdzie wolno a gdzie nie sie poruszac?
    Sala weselna to pryszcz, bo cykasz jak chcesz, tu goscie sami "pozuja" bez ustawiania
    Aha powiem Ci, ze ja ze swoja 28/1.8 mialem raz problem. Kosciol byl tak ciemny, ze nawet to swiatlo to byla lipa - dlatego zawsze nosze lampe.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Kurde zalatwisz sie tym kosciolem. Naprawde nie masz mozliwosci udania sie tam i zrobienia testowych zdjec? Druga sprawa to ksiadz - co bedzie jak Cie wywali za np. brak legitymacji albo powie gdzie wolno a gdzie nie sie poruszac?
    Sala weselna to pryszcz, bo cykasz jak chcesz, tu goscie sami "pozuja" bez ustawiania
    Aha powiem Ci, ze ja ze swoja 28/1.8 mialem raz problem. Kosciol byl tak ciemny, ze nawet to swiatlo to byla lipa - dlatego zawsze nosze lampe.

Niestety, ale do tego kosciola mam 560 km Dlatego zobacze go dopiero przes sama impreza Wlasnie , ksiadz, jak bedzie jakis w porzadku to problemu nie bedzie, gorzej jak trafie na prawdziwego swietego ktory niczym SB bedzie chcial mnie legitymowac ... , dlatego najpierw pojde do ksiedza z zapytaniem czy tez moge sie pokrecic kolo jego miejsca pracy

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Niestety, ale do tego kosciola mam 560 km Dlatego zobacze go dopiero przes sama impreza Wlasnie , ksiadz, jak bedzie jakis w porzadku to problemu nie bedzie, gorzej jak trafie na prawdziwego swietego ktory niczym SB bedzie chcial mnie legitymowac ... , dlatego najpierw pojde do ksiedza z zapytaniem czy tez moge sie pokrecic kolo jego miejsca pracy

powiem brutalnie... zgodnie z wytycznymi w kościele może na raz pracować przy ślubie 1 kamerzysta i 1 fotograf... i taki mały drobiazg... jak będziesz latał za bardzo to cie wyprosi i narobisz wstydu więc ostrożnie z tym... byłem kilkakrotnie świadkiem że dodatkowych fotografów ksiądz wypraszał... legitymacja to nie tylko papierek ale to jestnak nauka gdzie kiedy i co można robić i w jaki sposób... kościół to jednak nie sala imprezowa że można robić wszystko. Z dobrych rad... nie wchodź w ołtarz dalej niż jest ksiadz to po pierwsze... i nie wchodź za ołtarz bo tego nie znosi większość i przed tym przestrzegają na kursie.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Z doświadczenia wiem, że jeżeli przed ślubem pogadasz z księdzem, to raczej nie będzie kłopotu. W razie kłopotów, może dać się przekonać komuś z rodziny młodej pary. Księża nie lubią, jeżeli ktoś robi zdjęcia bez zgody. Uważają wtedy, że ktoś nie liczy się z ich zdaniem.

Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Nie przesadzajmy z tymi "księdzami" - to też ludzie - jak ma zły dzień bo przegrał poprzedniej nocy w karty merola to może byc upierdliwy, ale ja jeszcze się nie spotkałem z jakimkolwiek stręczeniem z ich strony...

Dla Kolegi rada - KONIECZNIE kup lampę - na All... są już po 300zł np. tumaxy - nie jest to lampa docelowa, ale obskoczysz z powodzeniem imprezy...

Manualne, starsze lampki są fajne i uczą kreatywności, ale wymagają doświadczenia i czasu na naukę (sam z braku funduszy działałem do niedawna takową).

Fotki w zastanym świetle są fajne, jeśli masz jasne szkło, ale często potrzeba delikatnego i np. odbitego światła, dla akceptowalnego efektu.

W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa i\lub po lepiej oświetlonej stronie pary młodej, sprawiaj wrażenie pewnego siebie (hehehhehehhe), poruszaj się zdecydowanie i wogóle nie patrz na księdza.

Postaraj się może też zrobic "nietypowe" ujęcia, na które główny foto nie będzie miał czasu i możliwości (np. z chóru, perspektywę od wejścia na ołtarz, rodzinę, detale np. ręce młodych, spojrzenia, itp. ...) - dzięki nim Twoja praca nie pójdzie na marne w starciu z fotkami zawodowca, a dasz młodym coś od siebie...

Jeszcze raz - KUP LAMPĘ

najlepszego!
    pozdrawiam
    przem

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekp78 Zobacz posta
    Nie przesadzajmy z tymi "księdzami" - to też ludzie - jak ma zły dzień bo przegrał poprzedniej nocy w karty merola to może byc upierdliwy, ale ja jeszcze się nie spotkałem z jakimkolwiek stręczeniem z ich strony...

Dla Kolegi rada - KONIECZNIE kup lampę - na All... są już po 300zł np. tumaxy - nie jest to lampa docelowa, ale obskoczysz z powodzeniem imprezy...

Manualne, starsze lampki są fajne i uczą kreatywności, ale wymagają doświadczenia i czasu na naukę (sam z braku funduszy działałem do niedawna takową).

Fotki w zastanym świetle są fajne, jeśli masz jasne szkło, ale często potrzeba delikatnego i np. odbitego światła, dla akceptowalnego efektu.

W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa i\lub po lepiej oświetlonej stronie pary młodej, sprawiaj wrażenie pewnego siebie (hehehhehehhe), poruszaj się zdecydowanie i wogóle nie patrz na księdza.

Postaraj się może też zrobic "nietypowe" ujęcia, na które główny foto nie będzie miał czasu i możliwości (np. z chóru, perspektywę od wejścia na ołtarz, rodzinę, detale np. ręce młodych, spojrzenia, itp. ...) - dzięki nim Twoja praca nie pójdzie na marne w starciu z fotkami zawodowca, a dasz młodym coś od siebie...

Jeszcze raz - KUP LAMPĘ
    Lampe i tak bede chcial kupic, ale nie sadze abym w tym roku dal rade finansowo (chyba ze 40d zamienia na lampe ... ).. Poki co bede sie modlil aby chociaz ten kosciol byl jasny ..Pozniej sprobuje powalczyc na plenerze, tu kwestia wyboru miejsca, bo bede chcial zabrac mlodych na pewno nie tam gdzie glowny pstrykacz Mam swoja wizje

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekp78 Zobacz posta
    W kościele ustaw się po przeciwnej stronie do głównego fotografa
    Świetny pomysł, dzięki temu wszyscy będą sobie w kadry włazić.
    Przede wszystkim staraj się nie przeszkadzać głównemu fotografowi, to on jest wynajęty żeby zrobić dobre zdjęcia więc nie walcz o kadry, nie łaź po kościele, obserwuj gdzie jest i co robi fotograf. Z chórem pomysł jest dobry, najlepiej w trakcie kazania.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Teraz pytanie.. Gdzie w kosciele trzymac wszystkie graty ?.. Schowac u ksiedza pod oltarzem ? czy na pasie jak rambo ?Niby takie to banalne, ale faktycznie nie mam gdzie trzymac obiektywow.. ( dwoch ) No chyba ze po kieszeniach sobie je rozloze

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Najlepiej szkla zostawic na zewnatrz kosciola i co chwile wychodzic zeby zmienic ... wtedy jak w kosciele bedzie goraco to bedzie mozna sie przewietrzyc... to najlepszy pomysl...
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    Najlepiej szkla zostawic na zewnatrz kosciola i co chwile wychodzic zeby zmienic ... wtedy jak w kosciele bedzie goraco to bedzie mozna sie przewietrzyc... to najlepszy pomysl...
    nieładnie tak wkręcać początkującego kolegę

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów