BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To poczytaj KolajWitam.....
A ja pobawiłem się z tym tematem w Canonie A75. Z aparatu wyjąłem obiektyw. Sprzed matrycy wyciągnąłem filterek. Komora po obiektywie wyglądała nawet całkiem estetycznie(bez wiszących taśm itp.itd). Gdy przyszedł czas pierwszego włączenia mojego kompaktowego "body" wystąpił oczywiście błąd E18 oznaczajacy kłopot z obiektywem . No był faktycznie spory bo obiektywu nie było w ogóle. Zwróciłem uwagę na małe elektromagnesiki które w konstrukcji obiektywu występowały w kilku miejscach. I to było rozwiązanie na E18!!! W sprawnym aparacie wysuwający się obiektyw wyciąga dwa rdzenie z dwóch elektromagnesów w odpowiedniej kolejności. Znalazłem rdzenie i zamontowałem je na wykałaczkach. Następnie po włączeniu aparatu wsłuchując się w dźwięk silniczka(wyraźne dwa różne jego tony)wyciągałem (w odkrytej przez siebie próbami kolejności) te rdzenie....Błąd E18 został pokonany. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie jeden mały detal ...Demontując obiektyw wyjąłem z aparatu również migawkę oraz przesłonę. I o ile samą przesłonę można by skompensować czułością i czasem migawki to brak migawki to już koniec!!!! A myślałem błogo,że kompakty nie posiadają migawki mechanicznej tylko obraz jest zamrażany na matrycy i sczytywany. Aczkolwiek jakieś tam sterowanie matrycą było bo przez odwróconego plossla jako obiektyw udało mi się utrwalić listka mojego fikusa . Kontroli jednak nad czasem naświetlania nie miałem żadnej i 99.99% zdjęć to białe przepalone kadry. Niemniej jednak matryca prawidłowo reagowała na zmiany oświetlenia.....Ot tak jak webcam bez obiektywu.Jeżeli to jest problem do pokonania to wal śmiało :grin: Będę wdzięczny
![]()
Zamiast migawki w nocy wystarczy chyba zdjąć i założyć dekielek (ze stoperem w ręku) z obiektywu? Zakaładam, że czasy naświetlania są wystarczająco długie?
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Nie jest to dobry sposób. Generuje drganiaa to jest niepożądane.