Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Canonowa małpka z wyjętym obiektywem- czy można robić zdjęcia?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattman12 Zobacz posta
    Popytałem trochę na innych forach i pomysł raczej nie wypali. O ile sam brak obiektywu jest możliwy do ukrycia przed elektroniką, to brak migawki już boli. Nie mając kontroli nad czasem naświetlania nie pojedzie sie daleko. Szkoda, bo ta matryca CCD kusi...
    Ale, ale. Jaki brak migawki? Przecież w kompaktach nie ma mechanicznej migawki tylko elektroniczna, zintegrowana z matrycą...
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Witam.....

A ja pobawiłem się z tym tematem w Canonie A75. Z aparatu wyjąłem obiektyw. Sprzed matrycy wyciągnąłem filterek. Komora po obiektywie wyglądała nawet całkiem estetycznie(bez wiszących taśm itp.itd). Gdy przyszedł czas pierwszego włączenia mojego kompaktowego "body" wystąpił oczywiście błąd E18 oznaczajacy kłopot z obiektywem . No był faktycznie spory bo obiektywu nie było w ogóle. Zwróciłem uwagę na małe elektromagnesiki które w konstrukcji obiektywu występowały w kilku miejscach. I to było rozwiązanie na E18!!! W sprawnym aparacie wysuwający się obiektyw wyciąga dwa rdzenie z dwóch elektromagnesów w odpowiedniej kolejności. Znalazłem rdzenie i zamontowałem je na wykałaczkach. Następnie po włączeniu aparatu wsłuchując się w dźwięk silniczka(wyraźne dwa różne jego tony)wyciągałem (w odkrytej przez siebie próbami kolejności) te rdzenie....Błąd E18 został pokonany. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie jeden mały detal ...Demontując obiektyw wyjąłem z aparatu również migawkę oraz przesłonę. I o ile samą przesłonę można by skompensować czułością i czasem migawki to brak migawki to już koniec!!!! A myślałem błogo,że kompakty nie posiadają migawki mechanicznej tylko obraz jest zamrażany na matrycy i sczytywany. Aczkolwiek jakieś tam sterowanie matrycą było bo przez odwróconego plossla jako obiektyw udało mi się utrwalić listka mojego fikusa . Kontroli jednak nad czasem naświetlania nie miałem żadnej i 99.99% zdjęć to białe przepalone kadry. Niemniej jednak matryca prawidłowo reagowała na zmiany oświetlenia.....Ot tak jak webcam bez obiektywu.
    To poczytaj Kolaj Jeżeli to jest problem do pokonania to wal śmiało :grin: Będę wdzięczny

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Zamiast migawki w nocy wystarczy chyba zdjąć i założyć dekielek (ze stoperem w ręku) z obiektywu? Zakaładam, że czasy naświetlania są wystarczająco długie?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Nie jest to dobry sposób. Generuje drgania a to jest niepożądane.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów