300D za 700zł? 10D jeszcze z miesiąc temu chodziły w okolicach 400-500zł.
300D za 700zł? 10D jeszcze z miesiąc temu chodziły w okolicach 400-500zł.
Czy pół roku różnicy w premierze przekłada się na 300 zł różnicy w cenie? Chyba jednak nie.
10D premiera marzec 2003 rok: http://www.canon.com/camera-museum/c...page=1995-2004
300D premiera wrzesień 2003 rok: http://www.canon.com/camera-museum/c...page=1995-2004
300D zaskakująco trzyma cenę jak na taki zabytek... a i tak wszyscy chyba wgrywali soft z 10D żeby go tuningować... wg mnie na 300D szkoda kasy już teraz
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
Ja mam jeszcze 300D (jeden z ostatnich, kupiony już po premierze 350D). Aparat służy żonie do fotografowania dziecka i do tych celów jest w zupełności wystarczający ale kupować bym go już nie kupił, zwłaszcza do motosportu. Da się nim oczywiście robić zdjęcia na rajdach (Zenitem też się da, jak ktoś potrafi oczywiście) ale po co się tak męczyć. Praktyczny brak servo-focusa, generalnie wolny AF i bardzo niska, względem nowszych konstrukcji, ogólna prędkość aparatu skutecznie zmniejszą ilość udanych kadrów.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No tak, EF-S to niesamowita sprawa, każdy kto myśli o 5D powinien wziąć to pod uwagę i jeszcze raz zastanowić się nad kupnem.
300D nie jest nowszą konstrukcją! Jest modyfikacją, a właściwie "kastracją" 10D i tak należy go traktować. Bagnet EF-S to był jedyny krok w przód a nie w tył. Niemniej ten bagnet rzeczywiście może mieć obecnie wpływ, puszek z tej grupy cenowej poszukują wyłącznie osoby z małym "budżetem" i możliwość przypięcia starego kita, który kosztuje stówkę, jest istotnym argumentem za 300D. Z drugiej jednak strony, za podobne co kita pieniądze, można kupić Sigmę 18-50, która optycznie jest porównywalna ale za to solidniej wykonana.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Rzeczywiście, obiektywów EF-S dobrych jakościowo i atrakcyjnych cenowo są setki. To dla nich ktoś kto myśli o 5D powinien się zastanowić czy warto. Podaj mi dwa-trzy przykłady obiektywów EF-S godnych uwagi, które nie mają odpowiedników EF.