Okazuje się, że naukowcy amerykańscy z NIST właśnie odkrylicałkiem niedawno bo w lipcu 2010, to co jak widać forumowicze CB dawno wiedzą
o dobrze skolimowanej zieleninie i niechlujnie nastawionych kryształach.
Im ciemniejszy taki chiński zielony laser, tym bardziej niebezpieczny, bo wtedy reszta mocy optycznej w istocie idzie w niewidoczną podczerwień. Ta podczerwień może sie odbić od np. okien z filtrem IR i oddzielić od zieleniny. Taka wiązka jest całkowicie niewidoczna.
Tu jest wszystko opisane (link do artykułu w pdf) a w szczegolnosci, jak przeprowadzić eksperyment domowy używając 1. aparatu cyfrowego 2. taniej kamery czułej w podczerwieni i 3. płytki CD jako siatki dyfrakcyjnej.
http://www.nist.gov/physlab/div841/laser_080310.cfm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
NIST Technical Note 1668, July 2010.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.nist.gov/customcf/get_pdf.cfm?pub_id=906138
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 07-08-2010 o 20:21 Powód: Automerged Doublepost
O kurcze, biedny koles z ta 5d... naprawde nie zazdroszcze. Ciesze sie ze to obejrzalem bo bylo by mi smutno tak zalatwic aparat a teraz wiem juz z czym sie tego nie je.
Problem jest w samym filmie. Długo kręcone matryca nagrzana a przy kreceniu filmu non stop mechanizm jest uniesiony i w momęcie lasera wiązka trafia na i tak już rozgrzaną matryce. Przy robieniu zdjęć prawdopodobieństwo maleje ze względu ze na matryce światło pada przez krótki czas i matryca nie jest tak nagrzana, co nie zmienia faktu że zawsze jest jakiś % że nawet przy zdjęciach się uszkodzi :/ choć w porównaniu z filmowaniem jest to znikomy procent.
Brak ;(
hmm ... czyli podsumowujac ryzuko jest jesli sie powiedzmy fotki robi na weselu z zespol ma laser
Canon
No niestety, to jest ryzyko, zwłaszcza jak się robi zdjęcia na dłuższym czasie naświetlania.
Mnie się "udało" ostatnio tak niefortunnie złapać laser punktowy, na szczęście matryca przeżyła. A wygląda to tak na zdjęciu:
O obiektywach wiem prawie wszystko
Laser ,matryca ...Ale ludzkie młode oczy są zagrożone.Fan dyskotek MUSI uczęszczając często dostać po oczach![]()
Filmowałem i robiłem fotki na pokazie laserów i nic nie stało się z matrycą. Lasery nie powinny być groźne dla wzroku to tym bardziej dla aparatu.
5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430