Zerknijcie na to:
http://blog.planet5d.com/2010/07/las...s-cmos-sensor/
przestroga dla kręcących filmy na dyskotekach..
Zerknijcie na to:
http://blog.planet5d.com/2010/07/las...s-cmos-sensor/
przestroga dla kręcących filmy na dyskotekach..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Trochę nie chce mi się wierzyć , że tak może stać się z każdą matrycą. Niby oko też można uszkodzić , a o ilu takich przypadkach się słyszało ?
no comment...
Z każdą może i nie, ale wiele z pewnością się podda w kontakcie ze światłem lasera... I jak widać to 5D akurat miało pecha.
Myślę, że zdarza się mnóstwo przypadków uszkodzenia wzroku z powodu lasera lub innych silnych źródeł światła... Daleko nie szukając, sam stałem się ofiarom przez przypadek odpalonego stroboskopu o mocy 3000W ustawionego w odległości 5cm od moich oczu. Efekt? Praktyczną niemożliwością jest dla mnie wyjście w słoneczny dzień bez okularów przeciwsłonecznych do tego stopnia, że niektóre zdjęcia również robię w okularach.
No ale to co piszesz jest właśnie takim "przegięciem" przez które może coś nam się stać. Ile ludzie chodzi na imprezy itp gdzie cała masa laserów i nic im nie jest. Może akurat w tym wypadku , ten typ lasera mógł spowodować właśnie uszkodzenie.
no comment...
Myślę, że w tej sytuacji na usterkę mogło złożyć się wiele czynników: odległość od lasera, kąt padania, siła lasera, nagrzanie matrycy (nie wiadomo jak długo już kręcił film)....
W każdym razie - mnie to nie dziwi... Myślę, że nie On pierwszy i nie ostatni, którego dopadła taka niemiła niespodzianka.
Niewielu, bo szcz
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ęsliwie odruch zamknięcia oczu jako reakcja na błysk to ułamek sekundy. Co wystarcza na najsłabsze ogólnie dostępne laserki. Ale są różne lasery, chińskie, ruskie, niektóre trochę silniejsze, niektóre z usunietymi filtrami, itp.
Najlepiej, przetestować na własnych oczach...
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-07-2010 o 06:46 Powód: Automerged Doublepost
raz lewym okiem, raz prawym
Lasery na tego typu imprezach maja przecietnie od 3W w gore (RGB duzo duzo wiecej). Taka moc, na dodatek w ogniskowej, to killer dla wszystkiego co chwyta swiatlo. Kluczowa jest ekzpozycja na wiazke - moc zrodla laserujacego z dana modulacja, predkosci pps skanowania galvanometrow, shutter, selektor PCAOM, jakosc filtrow przy dpss'ach, lub ich brak w chinskich produktach (deklarowane moce 200-300mW, w rzeczywistosci 20mW, bo reszta leci w IR z diody pompujacej krysztal) - to wszystko zlozylo sie tak niefortunnie ze ubilo matryce.
Pamietam jak jakies 7 lat temu uszkodzil mi sie przypadkiem kompaktowy soniacz, ktory na owe czasy byl niezlym sprzetem - zlapal wiazke z 30mW dpss'a @ 532nm, tyle wystarczylo, zeby do dzis na kazdym zdjeciu byl zielony spory spotZa to np 10W dobrze skolimowanej zieleniny potrafilo mi stopic, przy testach, lustra w galvach
Ciekawi mnie czy jakby operatorzy rozmyli scene, to jakich wtedy uszkodzen doznalaby matryca..?
Przepraszam, ale po przeczytaniu powyższego tekstu, nie mogłem się oprzeć...
http://www.duzohumoru.pl/smieszne_teksty/094tuwim.html
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
hihi, ladnie ladnie, podsumowales
Jezeli czegos nie rozumiesz to moge wytlumaczyc, chociaz wszystko opisalem juz dawno dawno temu na pewnym bardzo znanym forum elektronicznym w dziale efekty laserowe - tam znajdziesz odpowiedzi na pytania ktore moglbys zadac odnosnie w/w podstawowych terminow w technologii laserowej - google: pdmk ;]
Zreszta wiekszosc tego co opisalem dotyczy podstawowej wiedzy o swietle, co jest istota fotografii i ogolnie pojetym lapaniem swiatla![]()