Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Problem z Sigma 50-500mm f/4-6,3 EX APO DG RF HSM

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Canon się zabezpieczył pisząc o minimalnym świetle, ale body niczego nie blokuje.
    to po prostu nie jest prawda. Co do Sigmy, to musi "oszukiwać" body. Jak to robi, nie wiem, jeśli jednak będziesz miał pełną dziurę f6.3 to AF nie pójdzie z "oryginalnym" sprzętem. Ktoś nawet to testował podpinając do ciemnego zooma, i gdy wydłużał ponad f5.6 dla całego zestawu, AF się wyłączał.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

gdzieś na którejś z Canonowy stron, podane było które czujniki AF będą działały z którymi obiektywami przy tym a nie innym konwerterze. 6.3 nie było tu wyraźną granicą.
    Piast, naprawdę radzę przeczytać wątki na forum (było o tym sporo - z testami i dowodami) - tam jest ta tablica i wszystko jest jasne. Granicą jest F5.6 jak już pisaliśmy, nie F6.3, pisaliśmy również, że to elektroniczna blokada, a sprzęt działa zazwyczaj do F8.5, pisaliśmy też o ..
    Dlaczego za każdym razem ktoś musi udowadniać, że jest mądrzejszy :rolleyes: my mówimy o sprawdzonych faktach - a nie domysłach :neutral: .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Piast, naprawdę radzę przeczytać wątki na forum (było o tym sporo - z testami i dowodami) - tam jest ta tablica i wszystko jest jasne. Granicą jest F5.6 jak już pisaliśmy, nie F6.3, pisaliśmy również, że to elektroniczna blokada, a sprzęt działa zazwyczaj do F8.5, pisaliśmy też o ..
    Dlaczego za każdym razem ktoś musi udowadniać, że jest mądrzejszy :rolleyes: my mówimy o sprawdzonych faktach - a nie domysłach :neutral: .
    No to dlaczego sigma mówi body, że jest 6.3 a body robi zdjęcie?

A może to jest kwestia tylko w przypadku stosowania telekonwerterów? Bo w instrukcji wzmianka na temat działania AF przy 5.6 i nie więcej jest własnie odniesiona do korzystania z telekonwertera.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 13-11-2005 o 16:04
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to dlaczego sigma mówi body, że jest 6.3 a body robi zdjęcie?
    a skąd wiesz co ona mu mówi? a jeśli podaje mu f5,7 to co się wyświetli? byc może właśnie f6.3
    Nie znam się na parametrach podawanych do body przez szkła - mogę jednak znaleźć w skelpach szkła F6.3 na których wyraźnie jest napisane, że z większością body (w domyśle nie-pro) nie będzie działał AF. I sam mam zestaw, który działa tylko dlatego, że body wciąć widzi F5.6.
    Zresztą wystarczy poczytać Freda Mirandę.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bo w instrukcji wzmianka na temat działania AF przy 5.6 i nie więcej jest własnie odniesiona do korzystania z telekonwertera.
    a podaj mi jakiś obiektyw Canona z AF ciemniejszy niż f5.6. Zresztą w ogóle wszystkie takie szkła można policzyć na jednej ręce.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    a skąd wiesz co ona mu mówi? a jeśli podaje mu f5,7 to co się wyświetli? byc może właśnie f6.3
    Ach tak... No, może... :rolleyes: Ale 5.7 jest więcej niż 5.6 w związku z czym powinno blokować, czyż nie?

Może wkrótce uda mi się to sprawdzić dokładnie...

Upierałem się przy swoim, bo mam obiektyw 6.3 z którym robiłem foty bez problemu. Również wiem dlaczego do działania czujników wymagane jest pewne światło obiektywu. Tyle że af samo sobie przestanie działać przy zbyt ciemnym obiektywie, nie trzeba nic blokować.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ach tak... No, może... :rolleyes: Ale 5.7 jest więcej niż 5.6 w związku z czym powinno blokować, czyż nie?
    być może Sigma okazała sie sprytniejsza od Canona i zrobiła fizyczny test blokady. Wyszło, że blokuje się przy f6.0 i mogli to wykorzystać. Zwróć uwagę, że Canon musiał chyba zostawić jakiś zapas, bo obiektywy nie mają dokładnie jasności takiej jak deklarowana (różnice są po przecinku). Żeby nie było sensacji być może podnieśli trochę poprzeczkę, co akurat zbytnio im nie popsuło planów.

Również wiem dlaczego do działania czujników wymagane jest pewne światło obiektywu. Tyle że af samo sobie przestanie działać przy zbyt ciemnym obiektywie, nie trzeba nic blokować.
    oczywiście! - tak jak pisałem mój zestaw ma rzeczywiste f8,3 i działa bardzo dobrze - szybko i pewnie. Tylko, że mamy coś takiego jak marketing i strategię produktowa producentów. I to jest bardzo prosty zabieg rozdzielający półkę PRO od wszystkiego poniżej. KOlejny dobry argument, żeby wydać 3x więcej kaski na "lepsze" body. Dlatego blokada elektroniczna była potrzebna Canonowi.

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Proszę bardzo.

FNumber - 6.30
    ExposureProgram - Aperture priority
    ISOSpeedRatings - 400
    ExifVersion - 0221
    DateTimeOriginal - 2005:11:13 14:25:58
    DateTimeDigitized - 2005:11:13 14:25:58
    ComponentsConfiguration - YCbCr
    ShutterSpeedValue - 1/60 seconds
    ApertureValue - F 6.30
    itd...
    Ale ten EXIF niczego nie mówi na temat maksymalnej przysłony. FNumber i ApertureValue to wartości aktualnie ustawionej przysłony. Może być 6.3 , 8 a nawet 22 Jakoś brak mi tu parametru MaxApertureValue - tak przynajmniej nazywa się w IrfanView - to dopiero pokazałoby co obiektyw mówi body nt. swojej pełnej dziury
    Ostatnio edytowane przez GoTo ; 14-11-2005 o 17:18
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Ale ten EXIF niczego nie mówi na temat maksymalnej przysłony.
    ha! to jest sluszna uwaga

Miasto
    Kraków

Domyślnie

w sumie w ferworze walki się zagapiliśmy:
    FocalLength - 200 mm
    - tak to kzdy potrafi

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów