Hehe no wlasnie o tym samym pomyslalem, przy f/6.3 to mozna robic chyba tylko szachy z bezpiecznej odleglosci.![]()
Hehe no wlasnie o tym samym pomyslalem, przy f/6.3 to mozna robic chyba tylko szachy z bezpiecznej odleglosci.![]()
Eeeee, ja miałem Sigme 50-500 i fociłem koncerty.Zamieszczone przez pazurek
O obiektywach wiem prawie wszystko
bez przesady! przeciez calego sportu nie fotografuje sie z przyslona 2.8 zreszta jak wspomnialem nie fotografuje sportu. Raczej zwierzeta.
Cichy, ale głupotę walnąłeśZamieszczone przez Cichy
![]()
![]()
Wszystkie aparaty Canona amatorskie i semi profi ostrzą tylko ze szkłami, które pełną dziurę mają mniejszą bądź równą f5.6. Wszystkie aktualnie produkowane aparaty pro ostrzą ze szkłami o pełnej dziurze do f8.0. Nie ma żadnego znaczenia czy szkło jest solo, czy z TC, liczy się końcowa jasność zestawu.
Temat był już wałkowany (bodajrze był to wątek iczka - AF w 20D lub coś w tym stylu) - więc radzę poszukać :razz:
Co do Bigmy..
dokładnie tak jestZamieszczone przez pazurek
, układ scalony w Sigmie "oszukuje" body i dlatego wciąż mamy AF. Wszystko działa w pełnym zakresie.
Co do AF. Sam mam TC Kenko x1,5, który po podpięciu do 20D i 400/5.6 daje faktyczną jasność zestawu F8,3 i AF powinien się wyłączać. Pomimo to, ponieważ to Kenko nie ma zaktualizowanego chipa i n ie przekazuje danych do aparatu, body wciąż widzi f5.6 i bardzo dobrze ostrzy. Zestaw taki nie będzie się jednak zachowywał tak samo na różnych body, bo np. na 300D już ma poważne problemy ze znalezieniem ostrości i zajmuje to dużo czasu. Faktyczny zakres działania AF w semi pro jest mniej więcej do f8.5, ale dużą rolę odgrywa tu i body i obiektyw i warunki oświetleniowe w jakich się foci. Wspomniane na początku zakresy AF są tymi, jakie Canon wprowadził do swojego sprzętu elektronicznie blokując AF gdy wychodzimy poza zakres.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 11-11-2005 o 11:35
no to mnie pocieszylesjak 20D ostrzy do f/8,5 to calkiem niezle
Teraz tylko jakie konwertery nie przekazuja ino o przeslonie, zeby mi 20D AF nie zablokowal?
Dwie najtańsze linie Tamrona (x1,4 - 4 elementowy) i x1,5 Kenko (czarny Teleplus). Pierwszy w okolicach 110$ drugi 90$. Jakość optyczna dobra, i według wszelkich moich sprawdzianów zupełnie akceptowalna i dużo lepsza niż cropowanie do tego stopnia.
Mój TC był podpięty do tc x1,4 Sigmy i 400L na 20D - efekty zobacz sobie tutaj. Zaznaczam, że te fotki były ostrzone ręcznie, robione z ręki i przy wysokim ISO.
Trzeba zauważyć, zę jesli podepniesz zooma degradacja obrazu będzie z pewnością dużo większa (dotyczy wszystkich TC).
Używałem sigmy 18-200. Ona na końcu ma 6.3 i nic nie oszukuje body i nie ma żadnych problemów z ostrzeniem.Zamieszczone przez sid
Problemy MOGĄ wystąpić przy szkłach 6.3 i ciemniejszych. Ale nie muszą. Wszystko zależy od zakresu kątów z których pada światło na czujnik AF.
Canon się zabezpieczył pisząc o minimalnym świetle, ale body niczego nie blokuje.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Moze Twoje.Zamieszczone przez piast9
Poczytaj w instrukcji, body wylacza AF przy szklach ciemniejszych niz f/5.6, podobnie czujniki krzyzowe dzialaja tylko do f/2.8 (jak ktos je ma w ogole).
Pokaz exifa z tej swojej 18-200, zapisuje Ci poprawnie "f/6.3" na 200mm?
W mojej nic nie piszą o wyłączaniu AF. A gdzieś na którejś z Canonowy stron, podane było które czujniki AF będą działały z którymi obiektywami przy tym a nie innym konwerterze. 6.3 nie było tu wyraźną granicą.Zamieszczone przez pazurek
Proszę bardzo. Ostrzone środkowym punktem, który AFAIK jest czujnikiem krzyżowym:Zamieszczone przez pazurek
Make - Canon
Model - Canon EOS 350D DIGITAL
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
DateTime - 2005:11:13 14:25:58
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 196
ExposureTime - 1/60 seconds
FNumber - 6.30
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 400
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2005:11:13 14:25:58
DateTimeDigitized - 2005:11:13 14:25:58
ComponentsConfiguration - YCbCr
ShutterSpeedValue - 1/60 seconds
ApertureValue - F 6.30
ExposureBiasValue - -0.67
MeteringMode - Average
Flash - Not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 200 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 640
ExifImageHeight - 427
InteroperabilityOffset - 9230
FocalPlaneXResolution - 1977.12
FocalPlaneYResolution - 1979.38
FocalPlaneResolutionUnit - Inch
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
WhiteBalance - Manual
SceneCaptureType - Standard
Maker Note (Vendor): -
Macro mode - Normal
Self timer - Off
Quality - Normal
Flash mode - Not fired
Sequence mode - Continous
Focus mode - One-Shot
Image size - Small
Easy shooting mode - Manual
Digital zoom - None
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
ISO Value - 32767 (other)
Metering mode - Center weighted
Focus type - Auto
AF point selected -
Exposure mode - Av-priority
Focal length - 18 - 200 mm (1 mm)
Flash activity - Not fired
Flash details -
Focus mode 2 - Single
White Balance - Auto
Sequence number - 0
Flash bias - 0.00 EV
Subject Distance - 0
Image Type - Canon EOS 350D DIGITAL
Firmware Version - Firmware 1.0.3
Owner Name - Tomaz Piasecki P d
Camera Serial Number - 630532046
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0