Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Czy da sie w ten sposób uszkodzić matryce ?

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie Czy da sie w ten sposób uszkodzić matryce ?

Tak sobie czytam instrukcję do aparatu (5DII) i gdzieś na końcu w "Środkach ostrożności" jest napisane żeby nie zostawiać aparatu z obiektywem skierowanym w kierunku słońca na dłuższy czas bo może to do pożaru doprowadzić /ze zdjętym dekielkiem /

Zainteresowało mnie to bo robiłem dziś zdjęcia zachodu słońca w live view i tak z dobre 10-15 sekund prosto na matryce mi obiektyw te promienie skupiał. Jak sobie przypomnę jak się czasem przygrzałem lupą do powiększania w rękę to aż mnie skręca jak sobie pomyślę że takie ciepełko ląduje na matrycy dopiero co zakupionego aparatu Ja wiem, obiektyw to nie lupa ale i obiektyw skupia w którymś momencie i miejscu te promienie.

Trochę poczytałem o tej kwestii i różnie ludzie piszą. Jedni straszą, inni nie widza problemu. Bez live view po drodze jest lustro i migawka więc nie ma się chyba czym martwić. Ale jak się lustro podniesie to już sam nie wiem..

Wiem jedno, od dziś za każdym razem jak będę kierował obiektyw w kierunku słońca będę o tym pamiętał. Kwestia tylko czy jest się czym przejmować?
    Chętnie usłyszę jakieś opinie na ten temat.

Pozdrawiam
    Łukasz.

ps. pewnie gdzieś już na tym forum było o tym ale szukałem i nie znalazłem (o ja zły i niedobry)

Domyślnie

Na szybko znalazłem tylko to:

http://canon-board.info/showthread.php?t=26253

ale jeszcze gdzieś o tym było wspomniane.

Domyślnie

Ten wątek może Tobie wiele wyjaśnić - http://canon-board.info/showthread.php?t=62209
    EOS

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

A ja nigdy nie myślałem o tym i widocznie nie czytałem dokładnie instrukcji...nieraz robiłem zdjęcia pod słońce i nic się nie stało...ale też sie chętnie doedukuje

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zdjęcia robić pod słońce można, ale na cholerę z live view?
    pociesz się, że pewnie używałeś f/22
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli robimy zdjęcia to "ilość światła" czyli ilość fotonów zarejestrowanych przez matrycę jest z pewnym przybliżeniem prawie niezmienna żeby zdjęcie było poprawnie naświetlone. Live view to trochę zmienia ale... bez przesady. Trzeba by chyba zostawić aparat na tak długo, żeby się szkło przed matrycą i sama matryca rozpuściła się od temperatury. Światło matrycy nie uszkadza ani nie zużywa. może co najwyżej "zatkać" co skutkuje pięknymi przepaleniami na zdjęciu. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Czyli wychodzi na to, że wcale nie jest tak źle jak to w instrukcji jest zapisane o możliwym pożarze Pozostaje w takim razie pamiętać aby nie zostawiać na dłuższy czas obiektywu skierowanego w kierunku słońca i chyba po problemie.
    Jak się naczytałem ostatnio jakie ludzie miewają problemy z matrycami to wole na swoją chuchać i dmuchać (nie dosłownie) ale troche mnie uspokoiły wasze opinie.

dzięki i pozdrawiam
    Łukasz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dawno temu (30 lat? szmat czasu) na porządku dziennym była zabawa polegająca na podpalaniu kartki papieru za pomocą promieni słonecznych skupionych na kartce przez szkło powiększające. Takie doświadczenie daje do myślenia.

Domyślnie

Tyle o ile wychodzi na to że słońce dawkowane w rozsądnych dawkach nie jest szkodliwe dla matrycy to włos mi się na głowie jeży po obejrzeniu filmiku który ktoś tu zamieścił w sąsiadującym temacie. Jeśli dobrze rozumiem to ta linia powstała na filmie jest permanentnie wypaloną/uszkodzoną linia/liniami pikseli na matrycy ?

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Dawno temu (30 lat? szmat czasu) na porządku dziennym była zabawa polegająca na podpalaniu kartki papieru za pomocą promieni słonecznych skupionych na kartce przez szkło powiększające. Takie doświadczenie daje do myślenia.
    O ile się nie mylę to ten punkt skupienia promieni znajduje się w obiektywie, a na matrycy już nie. A tylko punktowo skupione promienie słoneczne potrafią wypalić dziurę w kartce papieru.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów