Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Chyba czas się rozstać... Usterka!

ewa.bolesta
    Guest

Domyślnie Chyba czas się rozstać... Usterka!

Witam, fotografuję aparatem Canon EOS 300D od około 5 lat, więc jego przebieg jest ho ho... powiedzmy dość duży, biorąc pod uwagę, że zajmuję się fotografią amatorsko ale często Ostatnio podczas robienia fotek Canonik zaczął nagle robić czarne zdjęcia... Czy to matryca odeszła do fotograficznego nieba ?? Czy ktoś wie jaka to może być usterka i ile kosztowałaby naprawa? Domyślam się, że już raczej nie warto go naprawiać i czas zainwestować w jakiś nowy sprzęt.. Canona oczywiście... ) Proszę o pomoc... Pozdrawiam i życzę udanych fotek!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pewnie padła migawka. Raczej jest tak, jak piszesz, że czas na zmiany.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Yhym, migawka. Raczej nie warto inwestować i naprawiać. Zastanów się teraz czy dobrze Ci było z 300d i czy seria xxxD spełnia Twoje wymagania i będziesz wiedział co dalej kupić

ewa.bolesta
    Guest

Domyślnie

Myślę raczej nad 50D albo o 7D ale ze względów finansowych raczej ten pierwszy, no i raczej samo body, bo obiektywy mam z poprzedniego... Dzięki za pomoc...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa.bolesta Zobacz posta
    Canonik zaczął nagle robić czarne zdjęcia...
    Zdejmij osłonę obiektywu Sorry, nie mogłem sie powstrzymać

Możesz zobaczyć czy migawka się otwiera na jakimś długim czasie.
    Co by nie było powodem i tak się nie opłaca dokładać do tak wyeksploatowanego sprzętu.
    Odradzam 7D, już bardziej opłaca się kupić FF. 50D ma chyba najlepszy stosunek ceny do jakości.
    Przyjemnych zakupów

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Wprawdzie nie mam doświadczenia z upakowanymi matrycami jak w 50D czy 7D, ale czytając tu i ówdzie człowieki piszą, że do tych matryc potrzebne są dobre szkiełka. Więc jakie masz obiektywy coby nie było rozczarowania, bo to co wyrabiało na 300D na 50D czy 7D może nie bardzo dać radę.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Wprawdzie nie mam doświadczenia z upakowanymi matrycami jak w 50D czy 7D, ale czytając tu i ówdzie człowieki piszą, że do tych matryc potrzebne są dobre szkiełka. Więc jakie masz obiektywy coby nie było rozczarowania, bo to co wyrabiało na 300D na 50D czy 7D może nie bardzo dać radę.
    To, co piszesz jest prawdą, ale tylko dla tych, którzy mają zamiar oglądać pojedyncze piksele a nie zdjęcia. Odbitki o tych samych rozmiarach, co wcześniej robione na 300D z pewnością nie będą gorsze.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

ewa.bolesta
    Guest

Domyślnie

Zdejmij osłonę obiektywu Sorry, nie mogłem się powstrzymać - no tak standardowy tekścik... ) Z co do zakupów... Raczej będzie to 50D, bo nie oszukujmy się jest różnica w cenie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wymiana migawki w 300D to coś chyba 600 zł na Żytniej, w innych serwisach zrobią Ci to trochę taniej, coś chyba za 500 zł (moze nawet taniej)

czy się opłaca? moim zdaniem oplaca sie zrobić i zostawić sobie 300D jako drugie body
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To niekoniecznie musi być. Może to być też bolec od lustra! A wtedy naprawa jest o wiele tańsza! Najlepiej włącz Bulb, zdejmij szkło, zrób zdjęcie i sprawdź czy migawka jest cała/czy działa lub czy lustro się podnosi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    *To niekoniecznie musi byc migawka - miało być. Ja się pytam kto wyłączył edycje?!
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 22-07-2010 o 18:06 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów