Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 400D problem z ostrością (solved)

Mieszany widok

Domyślnie Canon 400D problem z ostrością (solved)

Witam,

postanowiłem napisać ten wątek, ponieważ przeczytałem 'ćwierć' Internetu w poszukiwaniu rozwiązania kłopotu, w którym się znalazłem ze swoim sprzętem

Może do rzeczy.

Posiadałem EOS 400D oraz szkła Tamrona i Canona (pozostałych dla uproszczenia nie będę w to mieszał).
    Zauważyłem, po mniej więcej 2.5 roku używania aparatu, że moje zdjęcia nie są ostre, i to systematycznie jest coraz gorzej...
    Przy takiej jakości fotek nie mogłem nawet marzyć, aby któraś z fotografii 'weszła' np. na jetphoto.net...
    Zacząłem pytać na forach, ale niestety większość osób mówiła:
    - nie umiesz robić zdjęć, sprzedaj lustrzankę i kup sobie jaką małpkę... ciekawe, że stało się to nagle, ot tak stałem się dyletantem fotograficznym, i to w ciągu roku 20 lat robienia zdjęć i nagle nie potrafię
    - to normalne, używasz Tamrona - ale używałem go wcześniej i było OK
    - 400D nie jest profesjonalnym body - to mnie najbardziej rozbawiło-no i co z tego, że nie jest :]

Zatem sam zacząłem szukać, ponieważ nie dawało mi to spokoju - po co robić fotki, skoro są wszystkie nie ostre?

Szydło z worka wyszło w trakcie moich poszukiwań na forach po drugiej stronie Oceanu, naprowadziło mnie na możliwe uszkodzenie (bo ja nie nazwę tego rozkalibrowaniem) aparatu.
    Oczywiście w PL kazano mi wysłać/przywieźć do serwisu z konkretnym obiektywem, to panowie mi skalibrują aparat i jedne, wybrany, obiektyw.
    Okazało się jednak, że tak naprawdę uległ uszkodzeniu AF w body (Multi-Sensor BASIS), a naprawa w USA to była czysta przyjemność i szybkość. Skorzystałem, że kolega akurat tam leciał (koszt naprawy 63 USD).

Zatem nie było prawdą, że kłopot był ze szkłem, kalibracją pod dane szkło, kwestiami czasu naświetleń (czyli umiejętnościami) itp., a tylko z samym body.

Szkoda, że nasz serwis w PL nie potrafi tego weryfikować i naprawiać, za tak małe kwoty.

Ostatecznie sprzedałem 400D a w to miejsce mam 50D... ciekawe, czy i tutaj spotka mnie za jakiś czas podobny problem

Historia zdjęć, na których widać pogorszenie ostrości:

...po mniej więcej roku, tak:

Niestety po trzech latach jakość była zdecydowanie gorsza:

EOS 50D, EOS 650, Contax RTS, Yashica FR-1 | Tamron SP 28-75/2.8 | Canon EF 75-300 II IS | Zenitar 2.8/16 Fisheye | *Zeiss 50/1.4 | Yashica ML 28/2.8 | Yashica ML 50/2.8 | Yashica ML 135/2.8 | Yashica ML 35-70 | Yashica ML 75-200/4 | 580 EX |

* EPKT Spotters *

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na takich znaczkach pocztowych to ja niewiele widzę. :-P

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

No fakt...ja też tu niewiele widzę po zdjęciach które pokazałeś to tylko 3 jest dla mnie nieostre xP

Domyślnie

zaitsev i Dreamer - właśnie o tym piszę w swoim poście. Dokładnie o tym.

Problem jest rozwiązany - a post napisałem dla tych osób, które borykają się z tym kłopotem, a wiem, że nie jest ich mało...

Ten samolot akurat stał. Nie poruszał się:
    LINK1

Te się poruszaly
    link2
    link3
    EOS 50D, EOS 650, Contax RTS, Yashica FR-1 | Tamron SP 28-75/2.8 | Canon EF 75-300 II IS | Zenitar 2.8/16 Fisheye | *Zeiss 50/1.4 | Yashica ML 28/2.8 | Yashica ML 50/2.8 | Yashica ML 135/2.8 | Yashica ML 35-70 | Yashica ML 75-200/4 | 580 EX |

* EPKT Spotters *

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Pokaż lepiej ostre fotki ze sprawnego (jeszcze) 50D z tym samym obiektywem i na podobnych parametrach (75-300 IS @ 300mm, f/5.6) - to uwierzę. Wg mnie to normalna nieostrość dla szkła tego typu a nie żaden problem z AF. Może jestem jednym z tych sceptyków, o których wspominałeś, ale pomimo ciekawej i długiej narracji nie podałeś żadnych dowodów (szczegółów) na słuszność swoich wniosków dot. AF a jeśli już to na drożyznę placebo o dumnej nazwie "Multi-Sensor BASIS" - nie licząc kosztów dolotu do SZAP (in Polish: USA).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

[img]http://images17.fotki.com/v326/photos/6/1196776/8938053/IMG_1200-vi.jpg[img]

Załączam zdjęcie z nowej puszki... ja jestem zadowolony z aktualnego stanu ($$ vs. jakość zdjęć).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ....i jeszcze większa troszkę rozdzielczość:

http://images17.fotki.com/v326/file3...3/IMG_1200.jpg
    Ostatnio edytowane przez Yarecki ; 01-08-2010 o 20:30 Powód: Automerged Doublepost

* EPKT Spotters *

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarecki Zobacz posta
    ....i jeszcze większa troszkę rozdzielczość:
    http://images17.fotki.com/v326/file3...3/IMG_1200.jpg
    - Bardzo śmieszne... :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    - Bardzo śmieszne... :-D
    Ale o co chodzi?

* EPKT Spotters *

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarecki Zobacz posta
    Ale o co chodzi?
    Yarecki panujesz choć trochę nad tym co wypuszczasz na forum?
    Popatrz jakiego linka wkleiłeś - czy twoim zdaniem te zdjęcia się różnią?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Domyślnie

No cóż, to juz przestaje być śmieszne, ale skoro już wdepnąłem...

Yarecki, chcesz powiedzieć, że to co tu wklejasz to są wycinki 100% z całego zdjecia, bo tylko wtedy to by miało jakiś sens, jeśli chodzi o ocenę trafności AF i w ogóle ostrości zdjęcia. Jeśli tak to wypadałoby to wyrażnie zasygnalizować a jeśli nie i są to po prostu pomniejszone do mikroskopijnych rozmiarów całe kadry, to albo kpisz albo o zdrowie pytasz?

Uprawnienia umieszczania postów